Den norske offiseren som vitnet mot Mladic: – I dag syntes jeg synd på ham

I 2013 raste Ratko Mladic mot Per Arne Brennskags vitnemål i krigsforbryterrettssaken. Nå er den serbiske generalen dømt.
I 2013 raste Ratko Mladic mot Per Arne Brennskags vitnemål i krigsforbryterrettssaken. Nå er den serbiske generalen dømt. Foto: icty.org/ ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er en av de verste krigsforbryterne, men i dag syntes jeg synd på ham, sier den tidligere FN-offiseren Per Anton Brennskag som har vitnet om forbrytelsene til Ratko Mladic.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere serbiske generalen, Ratko Mladic (74), viste tommelen opp for fotografene da han ankom krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag (ICTY) onsdag formiddag. To timer senere ble han dømt til livstid.

– Fra den gang jeg så ham har han blitt en gammel mann, sier pensjonert oberstløytnant Per Anton Brennskag (68) som vitnet mot Mladic i 2013, til ABC Nyheter.

Da den dekorerte norske FN-offiseren fra Smøla vitnet om hendelser i overgangstiden fra det som skulle være en fredsbevarende FN-operasjon til en Nato-styrt krig, ble Mladic forbannet.

Tre kvarter etter at dommer Alphons Orie hadde begynt opplesningen av dommen, ba Mladic i dag om en dopause. Etter nye tre kvarter kom han tilbake og ba om at saken ble utsatt eller at man hoppet over grunngivelsen. Det nektet dommeren og Mladic begynte å rope og skrike før han ble ført bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet ikke helt om han spilte eller ikke. I 2013 var han oppgående og mer sint, da sprakk det for han. I dag vet jeg ikke helt..., sier Brennskag som fulgte direkteoverføringen av saken på nett fra ICTY.

– Jeg trenger ikke døde

FN-offiseren Per Arne Brennskag mistenker Mladic for skuespill under dagens rettssak i Haag. Foto: Privat
FN-offiseren Per Arne Brennskag mistenker Mladic for skuespill under dagens rettssak i Haag. Foto: Privat

Den nederlandske dommeren Alphons Orie leste opp flere eksempler på hva som skjedde under Mladics kommando.

En gruppe muslimske bosniere ble tvunget til å hoppe i elven én etter én, hvor de deretter ble beskutt og bare én overlevde.

Det ble også fortalt om en fangetransport der 32 døde av kvelning. Under en ni timer lang transport i stor varme, fikk fangene ikke vann. Noen av dem var blitt tvunget til å spise salt før reisen. Mange drakk sin egen urin for å overleve, mens andre forsøkte å lage hull i kjøretøyet for å få luft, men stanset da de ble truet av vakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da de var kommet fram til leiren, ble de avvist av lederen som sa: «Ta tilbake denne dritten, jeg trenger ikke døde mennesker». Dommeren ga også eksempler på rutinemessige massevoldtekter av kvinner og barn, heter det blant annet i NTBs referat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mladic er kjent skyldig på ti av elleve tiltalepunkter, blant dem folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, under Bosnia-krigen mellom 1992 og 1995.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: Her leser dommeren opp dommen mot Mladic.

– Dommen smeller i veggen

Per Arne Brennskog tror dommen mot Mladic er korrekt, selv om han også tror den dømte vil anke.

– Her har dommeren sett på konkrete bevis og konkrete ting, sa dette var fakta og til Mladic at du var sjef.

– Det er en dom og en rettsavgjørelse som smeller i veggen. Alle politikere og militære bør legge merke til den. Klarer man i fremtiden å etablere en lignende domstol, så kommer man ikke unna med store forbrytelser, sier den tidligere FN-offiseren.

Han mener FN feilet under Jugoslavia-krigen, blant annet fordi soldatene ikke fikk midler eller aksept for å gjøre jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Srebrenica er en menneskelig tragedie som viste hvor dårlig forberedt FN var, sier 68-åringen med referanse til massakren hvor 7-8000 muslimske gutter og menn ble drept.

Men samtidig frykter han for at det neppe vil bli etablert noe lignende etter fremtidige konflikter og kriger. Brennskag minner blant annet på at det har gått 22 år siden Jugoslavia-krigen, og at det har kostet enormt å rettsforfølge de mistenkte krigsforbryterne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet moment er at for eksempel USA har forsøkt å unnta sine offiserer fra mulig internasjonal straffeprosess. Det vil være svært vanskelig å få andre land til å akseptere at deres militære eller politikere skal kunne rettsforfølges, uten USAs medvirken.

Onsdag ettermiddag opplyste Mladics forsvarere at de vil anke dommen.

– Det kan sies med sikkerhet at vi vil anke og at anken vil nå fram, sa advokat Dragan Ivetic.

– Historien skrives av seierherrene, sa Mladics sønn Darko Mladic, og la til at Jugoslavia-domstolen er styrt av seierherrene, altså NATO.

--

Her kan du se Ratko Mladic' reaksjon på oberstløytnant Per Arne Brennskags vitnemål i 2013: