EUs sosiale toppmøteErna Solberg til EU: – Lovlydige bedrifter må få rettferdig konkurranse

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lovlydige bedrifter blir underminert fordi vi ikke håndhever lovene i EUs indre marked, sa Erna Solberg til EUs sosiale toppmøte i Gøteborg fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg advarte EU om at lovløshet på det indre markedet undergraver næringslivet, da hun var først ut på en av de tre tema-seminarene under EUs sosiale toppmøte i Gøteborg fredag.

De signerte også EUs stats- og regjeringssjefer en pakt om sosialt Europa - med mål som stort sett er oppfylt fra før via konvensjoner.

– Jeg tror vi har gode nok reguleringer. Men vi er ikke gode nok på å følge opp og håndheve dem. Når de seriøse bedriftene som investerer i folk, som prøver å være partnere i den sosiale endringen vi trenger i framtida blir underminert fordi vi ikke er gode nok til å regulere den frie bevegelsen av folk, da underminerer vi alle de fire frihetene som det indre markedet er bygd på, sa Solberg.

Høy sysselsetting, inkluderende arbeidsliv med små forskjeller og økt produktivitet i både offentlig og privat sektor, var blant målene som ifølge Solberg listet opp for å oppnå et sunt arbeidsmarked i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å oppnå målene kunne Solberg, i likhet med etterfølgeren, Frankrikes president Emmanuel Macron, fortelle om alle tiltakene regjeringen setter i verk.

– Vi trenger også like konkurransevilkår som gjør det mulig for bedrifter som følger lover og regler, å konkurrere og blomstre, sa statsminister Solberg.

Hun mener dette krever tettere samarbeid på europeisk nivå.

Norge er som kjent delaktig i EUs indre marked gjennom EØS-avtalen, og møter utfordringer i form av sosial dumping i en rekke bransjer.

Statsminister Solberg sendte denne uka et brev til EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker med ønske om styrket samarbeid, og en norsk rapport om
felleseuropeiske tiltak for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.

I et notat til det sosiale toppmøtet i Gøteborg framgår det blant annet at:

  • 71 prosent av EUs innbyggere i arbeidsfør alder er i jobb. Målet er å få sysselsettingen opp til 75 prosent i 2020.
  • 31,5 prosent av kvinnene er sysselsatt på deltid, mot 8,2 prosent av menn.
  • Arbeidsløsheten har falt til 7,6 prosent, som er det laveste nivået på ni år. Det innebærer at 19,6 millioner er uten jobb. Ungdomsarbeidsløsheten er mer enn dobbelt så høy: 16,7 prosent.
  • I løpet av én generasjon har europeere gått fra å ha én jobb i livet, til ti.

Les også:

Erna Solberg ber EU ta mer ansvar for sosial dumping i EØS

Enige om at Norge alene ikke kan fjerne sosial dumping

Astrup (H): - EUs kabotasje-forslag kan bli alvorlig for norsk lastebilnæring