«Ny jord» i vårt nabolag

En ny planet på størrelse med jorda, med temperaturer som kan ligne jordens, er påvist «bare» 11 lysår fra vårt eget solsystem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Himmelen omkring den røde dvergen Ross 128 i stjernebildet Jomfruen. Man kan såvidt skimte Ross 128 i midten av bildet. ESO/Davide De Martin
Himmelen omkring den røde dvergen Ross 128 i stjernebildet Jomfruen. Man kan såvidt skimte Ross 128 i midten av bildet. ESO/Davide De Martin

En ny, lovende kandidat er funnet i jakten på liv utenfor vår egen planet.

Den nye kloden har fått navnet Ross 128 b, og ligger 11 lysår unna oss. Det er den nest nærmeste tempererte planeten som har blitt oppdaget etter Proxima b (4,2 lysår unna). Det er også den nærmeste planeten vi kjenner i bane rundt en inaktiv rød dvergstjerne, noe som ytterligere øker sannsynligheten for at Ross 128 b kan ha forhold som legger rette til liv, skriver European Southern Observatory (ESO) i en pressemelding.

I et tiår har data fra planetjegeren HARPS, et astronomisk instrument i Chile, blitt gransket for å gjøre oppdagelsen. Arbeidsgruppen har fastslått at den røde stjernen Ross 128 har en planet med lav masse som går i bane hver 9,9 dag. Kloden er antatt å ha overflatetemperaturer som kan minne om jordens. Ross 128 er også den «roligste» stjernen i vårt kosmiske nabolag der en planet med slike egenskaper har blitt påvist.

Røde stjerner er blant de kjøligste, mest lyssvake, og vanligste stjernene i Universet. Det gjør dem til interessante kandidater i jakten på eksoplaneter, planeter utenfor vårt eget solsystem.

Les også: – Det finnes organismer på jorden som kunneoverlevd andre steder i solsystemet

Voldsom røntgenstråling

En kunstner har sett for seg planeten Ross 128 b, som går i bane omkring en rød dvergstjerne 11 år fra jorden. Scanpix/M. Kornmesser/ESO via AP.
En kunstner har sett for seg planeten Ross 128 b, som går i bane omkring en rød dvergstjerne 11 år fra jorden. Scanpix/M. Kornmesser/ESO via AP.

Mange røde stjerner, som vår nærmeste nabostjerne Proxima Centauri, har voldsomme utbrudd der de bader eventuelle planeter i dødelige doser ultraviolett lys og røntgenstråling.

– Slike utbrudd kan sterilisere atmosfæren til en planet, sier den ledende forfatteren av studien, Xavier Bonfils ved Institutt for Astrofysikk i Grenoble i Frankrike, ifølge New York Times.

Det later til at Ross 128 er en betydelig roligere stjerne, og dermed kan den nyoppdagede planeten være den nærmeste vi kjenner til med realistiske livsbetingelser.

Funnene ble presentert i tidsskriftet Astronomy and Astrophysics denne uken. Forskerne har ikke observert planeten direkte, men bruker teleskopet i Chile til å måle endringer i lyset fra stjernen. Disse endringene forårsakes av planetens tyngdekraft. Forskerne har med de tilgjengelige data beregnet at planeten har minst 1,35 ganger jordens masse, men at massen kan være inntil det dobbelte av jordens.

En kunstner har sett for seg støvbeltet rundt Proxima Centauri, som er det nærmeste nabostjernen til vår sol. Scanpix/AFP.
En kunstner har sett for seg støvbeltet rundt Proxima Centauri, som er det nærmeste nabostjernen til vår sol. Scanpix/AFP.

Ross 128b ligger omkring 7,2 millioner km fra sin stjerne, mens jorden ligger 149,6 millioner km fra solen. Tross nærheten får eksoplaneten bare 1,38 ganger mer stråling enn jorden. Gjennomsnittstemperaturen til Ross 128b ligger mellom -60 og 20°C, siden stjernen er såpass kjølig og lyssvak. Stjernen har bare halvparten av solens overflatetemperatur.

Det gjenstår fortsatt flere studier for å avgjøre om den nyoppdagede planeten befinner seg i den såkalte «beboelige sonen», der det kan finnes flytende vann, en forutsetning for alt liv vi kjenner.

Les også: Slik jakter forskere på utenomjordisk liv

Tusenvis av eksoplaneter

Siden den første planeten utenfor vårt solsystem ble fastslått i 1995 har astronomer funnet tusenvis av nye. Romteleskopet Kepler har bekreftet 30 eksoplaneter med masse tilsvarende jorden, i bane i den «beboelige sonen», oppsummerer The Atlantic.

Melkeveien over La Silla-observatoriet i Chile. Her ligger også en av verdens fremste planetjegere: High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS), en spektrograf med ekstrem presisjon. Foto: ESO/B. Tafreshi (twanight.org).
Melkeveien over La Silla-observatoriet i Chile. Her ligger også en av verdens fremste planetjegere: High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS), en spektrograf med ekstrem presisjon. Foto: ESO/B. Tafreshi (twanight.org).

Funnene kan bringe oss nærmere svaret på den store gåten: finnes det liv andre steder i universet enn her på jorden? Ross 128 b er et av de få, og i kosmisk forstand «nære», eksemplene på slike jordlignende planeter vi kjenner foreløpig.

Neste skritt i studiene av disse planetene blir å granske atmosfære, kjemi og sammensetning nærmere. Her knyttes det håp til neste generasjon rom- og bakketeleskoper. Med nye bakketeleskop med speil på 30 meters bredde og mer vil trolig kunne observere nære eksoplaneter som Ross 128b direkte.

I sommer møtte ABC Nyheter Michel Mayor, som fant den første eksoplaneten: – Liv på fremmede kloder? Kanskje jeg er for optimistisk

Radiosignalet

Stjernen Ross 128 var også i medias søkelys i sommer, da det ble rapportert om et «mystisk radiosignal» fra den kanten. Les også: Merkelige radiosignaler fanget opp fra stjerner i «nabolaget»

Astronomer konkluderte med at signalet trolig kom fra en satellitt, ikke fra stjernen. Men funnet av den jordlignende planeten gir fornyet interesse for å studere også eventuelle radiosignaler fra området (som kan skyldes for eksempel elektromagnetisk stråling fra stjernen).

– Vi vurderer å følge opp med ytterligere studier i lys av det nye funnet, i radiofrekvens og på optiske bølgelengder, sier direktør for Berkeley universitetets SETI Research-senter, Andrew Siemion, til The Atlantic.

– Eksoplaneter i nærheten av Jorden er særlig interessante i SETI-perspektiv, siden de lar oss søke og potensielt påvise langt svakere signaler enn dem som stammer fra fjernere kilder, sier han.

(SETI = «letingen etter utenomjordisk intelligens»).

Les også:

– Trappist-1-systemet kan ha betydelige mengder vann

Hvorfor astronauter? – Den menneskelige erfaringen er nøkkelen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden