99 år siden forrige utbruddVulkanen Katla er på overtid: – Folk har én time på seg til å komme seg ut

Artikkelen fortsetter under annonsen

Evakueringsplanene er klare dersom gigantvulkanen Katla på Island får et nytt utbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge forskere er det ikke usannsynlig at rødglødende lava igjen vil strømme ut av det enorme krateret og skape storflom og unntakstilstand på sagaøya.

Men nøyaktig når det skjer, vet ingen.

– Et utbrudd på Katla kan gi en kjempestor askesky og en stor flom av smeltet is og snø. Med så mye snø og is oppå, kan det bli et eksplosivt utbrudd, sier vulkanolog Melissa Pfeffer i Reykjavik, til NRK.

I løpet av de siste elleve månedene er farenivået på Island hevet to ganger. Senest i sommer gikk alarmen etter flere kraftige jordskjelv over flere dager. Meteorologene hevet derfor farenivået til gult, ifølge TV2.

Askeskyer kan lamme flytrafikken

Askeskyer vil kunne få store konsekvenser for internasjonal luftfart. Spesielt vil mange langdistanseflygninger, som går via luftrommet rundt Island bli direkte berørt. Men dersom luftstrømmer presser de farlige skyene lenger sørover, vil store deler av Europa rammes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik så det ut da Katla hadde et utbrudd i 1918, Foto: Nordic Volcanological Center, Iceland
Slik så det ut da Katla hadde et utbrudd i 1918, Foto: Nordic Volcanological Center, Iceland

I 2010 ble anslagsvis 100.000 flyavganger og flere millioner reisende «askefaste» da den islandske vulkanen Eyjafjallajökull hadde utbrudd og den internasjonale flytrafikken ble delvis lammet i flere dager.

Flyselskap og luftfartsmyndigheter i mange land valgte å kansellere eller omdirigere fly ettersom det ble ansett som for risikofylt å fly.

Katla er fem ganger større enn Eyjafjallajökull, og et utbrudd vil kunne få enorme ringvirkninger.

I 2011 hadde vulkanen Grimsvötn på Island utbrudd. Også da ble mange fly innstilt, men konsekvensene ble langt mindre enn to år tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

99 år siden forrige store utbrudd

Sist gang vulkanen Katla hadde utbrudd, 5. november 1918 - seks dager før 1. verdenskrig tok slutt - varte utbruddet i tre uker.

Ifølge Instituttet for geovitenskap ved Háskóli Íslands hadde vulkanen trolig et mindre utbrudd også i 1955, men det var ikke sterkt nok til at det brøt gjennom den tykke iskappen som omgir vulkanen, men beboerne i tettstedet Vík í Mýrdal fikk erfare at vannet flommet nedover fjellsiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utbruddet som geologene nå venter på vil antageligvis bli svært kraftig. Det har aldri tidligere skjedd at den vulkanske aktiviteten i Katla har vært såpass «stille».

I løpet av de siste 800 årene har utbruddene kommet med mellom 13 og 95 års mellomrom, og 80 prosent av utbruddene har kommet mellom september og november, ifølge Wikipedia. Nå er det nøyaktig 99 år siden forrige store utbrudd. Det har aldri skjedd tidligere.

w

Krateret er ti kilometer stort

Selve krateret på Katla, som regnes som en av de største vulkanene på Island, har en diameter på ti kilometer. Vulkanen er 1512 meter høy og ligger under den store isbreen Mýrdalsjökull.

Meteorologisk institutt på Reykjavík har utplassert måleutstyr flere steder på Island for å kunne overvåke den vulkanske aktiviteten nøye, og for å kunne forutsi og varsle om nært forestående utbrudd. Oppstår det temperaturendringer i vann, luft og gasser som strømmer ut av vulkanen, kan det gi indikasjoner på at noe stort er på gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den globale oppvarmingen fører til større issmelting om sommeren. Dermed blir vekten oppå Katla mindre, og det fører til økt aktivitet nede i vulkanen. Faren for et nytt utbrudd blir også større, sier jordskjelvskoordinator Kristin Jonsdottir til NRK.

– Vulkanen er ekstra farlig

Det verste scenarioet er dersom Katla får et utbrudd og sender en askesky over Danmark og Europa, advarer den danske vulkaneksperten Henning Andersen.

– Denne vulkanen er ekstra farlig, fordi den er dekket av is og snø. Når det smelter kommer det en kraftig eksplosjon, sier han ifølge BT.

– Katla er på overtid, og man har ventet lenge på et nytt utbrudd, sier Rune Selbekk, geolog ved Naturhistorisk Museum, til Dagbladet.

Frykter gigantutbrudd på Island: – Denne vulkanen er ekstra farlig

Islandske myndighetene vurderer å bruke droner for å varsle turister og innbyggere som befinner seg utenfor telefondekning hvis utbruddet er et faktum, ifølge TV2. I tillegg er det planer om å utvikle en krise-app myntet spesielt på turister.

Dersom Katla får et overraskende utbrudd vil det haste med å få evakuert turister og fastboende.

– Ifølge våre evakueringsplaner har folk i området en time på seg til å ta seg ut, sier beredskapsleder for politiet og nødetatene på island, Vidir Reynisson, til NRK.