Meny

Nord-Korea: USA trener på overraskelsesangrep med atomvåpen

Bilder viser et amerikansk B-1 bombefly som flyr over Osan Air Base i 2016. Foto: Lee Jin-man / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea kommer med hard kritikk etter at amerikanske Air Force B-1B- bombefly fløy nær den koreanske halvøya torsdag denne uken.

Bombeflyene fløy sammen med jagerfly fra Sør-Korea og Japan, og det hele var en del av en planlagt øvelse, hevder talsmann for Air Force Capt. Candice Dillitte ifølge CNN.

Det skal ha blitt øvd på angrep mot landmål, men det ble ikke avfyrt skarpe våpen, opplyser en kilde i det sørkoreanske forsvaret. Ifølge Dilitte var øvelsen planlagt for lenge siden og ikke en reaksjon på noen nylige hendelser.

Nord-Korea og det statsdrevne nyhetsbyrået KCNA var imidlertid ikke sent ute med å hevde at øvelsen var en testrunde for et atomvåpenbasert overraskelsesangrep.

Ifølge CNN skal et innlegg fra KCNA ha beskrevet hvordan «de gangster-lignende, amerikanske imperialistene ustanselig tyr til kjernefysiske trusler og utpressing for å kvele DPRK med atombomber for enhver pris».

Les også: USA om Nord-Korea: Må forberede oss på det verste

Stor militær tilstedeværelse

Neste uke besøker USAs president Donald Trump Sørøst-Asia, og USA har opprettholdt en stor militær tilstedeværelse nær den koreanske halvøy i forkant av besøket.

Nord-Korea og USAs president har vekslet trusler jevnlig de siste ukene. CNN skriver at amerikanske, sør-koreanske og japanske tjenestemenn mandag oppfordret Nord-Korea til gå bort fra sine «uansvarlige provokasjoner» og det de kalte en «destruktiv og uforsvarlig vei» med våpenutvikling.

Nord-Korea har de siste månedene testet interkontinentale raketter som kan ha potensial til å nå det amerikanske fastlandet. Landet har også gjennomført den kraftigste atomprøvesprengningen så langt.

Trump har imidlertid ingen planer om å besøke grensestasjonen når han besøker Sør-Korea tirsdag og onsdag neste uke, skriver NRK.

Ifølge dem er det imidlertid ventet at Trump vil bruke besøket til å be verdenssamfunnet om å «maksimere presset» på Nord-Korea.

Les også: Rapport til USAs kongress advarer: – Korea-krig kan koste 300.000 livet de første par dager
Populært