Meny

Russland-ekspert: – Putin og Trump er som bøller i skolegården

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalisten Masha Gessen mener Vladimir Putin og Donald Trump lyver for å få mer makt.

I flere år har den kjente russisk-amerikanske journalisten Masha Gessen vært en sterk kritiker av den russiske statsmakten.

Gessen, som har skrevet flere bøker om Russland og er en kjent aktivist, mener det finnes likhetstrekk mellom presidentene Donald Trump og Vladimir Putin.

– En av de største likhetene er hvordan de lyver. Amerikanere har hatt problemer med å forstå Trumps løgner, for de er ikke vanlige løgner. Han lyver ikke for å overbevise deg om noe, han lyver for å få makt, sier Gessen i kveldens «Skavlan».

Les også: Trump kritiseres for å bruke terroren politisk

– En bølle-taktikk

Trump har tidligere blitt tatt for å ha løyet, blant annet om antall tilskuere under sin innsettelse som president. Presidenten hevdet at folkemengden var så stor at den «gikk helt ned til Washington-monumentet», og at det var det største publikummet som hadde vært vitne til en innsettelse.

Bildene viser en merkbar forskjell i antall tilskuere tilstede ved henholdsvis Trumps innsettelse (t.v.) og Barack Obamas innsettelse åtte år tidligere. Foto: NTB scanpix

Det viste seg å være feil.

Hun sammenligner løgnene med hvordan skoleelever stjeler hverandres matboks.

– Det er en bølle-taktikk. Det er som barna i skolegården som stjeler matboksen og sier at de ikke har den, samtidig som de holder i boksen. Hva skal man gjøre med det?, sier den russiske journalisten.

Les også: Trumps krav om dødsstraff kan hjelpe terroristen

Nektet - så bekreftet

Gessen mener Putin har blitt tatt i samme type løgner de siste årene. I 2014 og 2015, under annekteringen av Krim, nektet Putin for at Russland hadde sendt styrker inn i landet.

– Det er akkurat slik Putin holdt på da han fortalte at det ikke fantes russiske styrker i Ukraina. Etter et halvt år sa han at det selvfølgelig er styrker i Ukraina. Det var også en makt-taktikk, som betyr: «Jeg sier hva jeg vil, når jeg vil. Hva skal du gjøre med det?», forteller hun.

Møttes i Hamburg

I juli møttes de to presidentene hverandre for første gang under G20-toppmøtet i Hamburg. Der skal Trump ha konfrontert Putin om den påståtte russiske innblandingen under det amerikanske valget.

Da nektet Putin for å ha vært involvert i valget.

I løpet av det siste året er det kommet stadig nye avsløringer knyttet til Russlands antatte forsøk på å hjelpe Trump i valgkampen i fjor. Trump har omtalt det som det dummeste han noensinne har hørt.

Før valget møtte presidentens eldste sønn Donald Trump jr., en russisk advokat som angivelig skulle sitte på informasjon som var skadelig for motkandidat Hillary Clinton, men Trump jr. har tilbakevist at han fikk noe som helst relevant informasjon fra det møtet.

Trump har avvist at han visste om sønnens møte.

Populært