Meny

60 år siden romhunden Laika døde

– Laika betalte en høy pris

Laika var en tre år gammel tispe av blandingsrase plukket opp fra gaten i Moskva. Hun ble første hund i bane rundt Jorden - men prisen hun betalte var høy.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det 60 år siden den russiske hunden Laika ble verdens første levende vesen i bane rundt Jorden.

Det er også nøyaktig 60 år siden den berømte romhunden døde. Den forhenværende russiske løshunden levde nemlig bare i fire vettskremte timer etter oppskytningen og døde av stress og overoppheting i den russiske satellitten Sputnik 2.

– Det var en høy pris å betale for å være det første levende vesen i verdensrommet, fortalte romfartsekspert Erik Tandberg til ABC Nyheter i forbindelse med 50-årsjubileet for oppskytingen av Laika og Sputnik 2 i 2007.

Han var 25 år og student i USA da nyheten om at Sovjetunionen hadde fått en hund i verdensrommet ble kjent.

– Det var et nytt overraskelsesmoment fra Sovjetunionen, og ikke minst en ubehagelig nyhet for USA, som på denne tiden både hadde et romkappløp og et missilkappløp med Sovjetunionen, ifølge Tandberg.

Les også: 50 år siden Laika ble sendt opp i verdensrommet

Ønsket ny suksess

Opprinnelig hadde Laika navnet «Kudryavka» (Lille Krølle), men hun ble gitt navnet «Laika» etter sin hundetype, spisshund. Foto: AFP / TASS / NTB scanpix.

I november 1957 var det en måned siden Sovjetunionen hadde forbløffet hele verden og innledet romalderen da Sputnik I ble skutt opp i rommet. Sputnik I var den første gjenstand i bane rundt Jorden, og suksessen begeistret Sovjetunionens ledere som sporenstreks ønsket seg en ny triumf, som markering av 40-årsjubileet for den russiske revolusjonen i 1917.

Les også: – Bemannet romfart er fremdeles risikabelt

Ifølge Tandberg bestilte sovjetleder Nikita Khrusjtsjov, som selv ikke var så opptatt av romfart, noe spektakulært som ytterligere kunne heve den nasjonale prestisjen og statusen til Sovjetunionen etter at han så hvilke overskrifter romfartssuksessen skapte:

En firbent pioner skulle sendes opp i verdensrommet!

Gatehunden Laika

Laika var en tre år gammel tispe av blandingsrase plukket opp fra gaten i Moskva. Opprinnelig hadde hun navnet «Kudryavka» (Lille Krølle), men hun ble gitt navnet «Laika» etter sin hundetype, spisshund.

Etter å ha gjennomgått trening sammen med to andre hunder, ble den seks kilo tunge gatehunden Laika utvalgt til å bli levende passasjer på Sputnik 2.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: En gammel, britisk nyhetssending viser bilder av treningen til Laika og de to andre hundene.

Les også: Hawking: – Nå reiser jeg til verdensrommet

Modell av den fire meter store Sputnik 2. Foto: Wikimedia Commons.

Skjebnen til den berømte passasjeren var ikke noe som ble diskutert før senere. Sputnik 2 var ikke designet for å lande, så «Laika» måtte dø. Ifølge den russiske propagandamaskinen skulle Laika skånsomt sovne inn etter ti dager i rommet, etter å ha spist forgiftet mat. Den russiske propaganda-versjonen levde i mange år. Først i 2002 ble det kjent at Laikas skjebne ble annerledes og mye mer brutal.

Høy pris

Da Sputnik 2 ble skutt opp, førte den kraftigte akselerasjonen til at hjerterytmen til Laika økte tre-fire ganger det normale, og blodtrykket økte voldsomt. En stund etter at Sputnik 2 var kommet i bane roet Laika seg, men stresset hun hadde opplevd og varmen i kapselen (over 40 grader), gjorde at hun døde etter bare fire timer.

Laika har fått et evig liv i populærkulturen. Her figurer hun på et rumensk frimerke. Foto: Wikimedia Commons.

Men forsøket viste også at levende organismer kunne overleve i verdensrommet. Dermed banet Laika veien for mennesker i rommet.

Skrevet inn i romhistorien

Etter suksessen havnet Laika på alles lepper og på frimerker over hele verden. Ingen har noen tall på hvor mange hunder som har blitt oppkalt etter henne.

Les også: Bjørnedyr overlever i verdensrommet og i havdypet

18. oktober 1963 sendte Frankrike katten Félicette til værs. Raketten nådde en høyde på 156 km før kapselen kom ned.

Til tross for at Laikas navn for alltid vil være skrevet inn i romfartshistorien var hun slett ikke den første til å reise ut i rommet. Den prisen tar en sverm bananfluer som ble skutt opp med en V2-rakett fra New Mexico i 1947. Fluene skal visstnok ha overlevd ferden, men har av opplagte grunner ikke markert seg like mye i populærkulturen som hunden Laika - som var det første pattedyret i historien som gikk i bane rundt jordkloden.

«Kisten» med Laika brant opp i atmosfæren den 4. april 1958. Da hadde den vesle gatehunden gått i bane rundt Jorden 2570 ganger.

Populært