Det går i riktig retning:

Rekordlite ozonhull over Antarktis

Illustrasjonsvideoen fra NASA viser hvordan hullet i ozonlaget krympet og vokste og krympet igjen i 2017.

Hullet i ozonlaget over Antarktis har krympet med ti millioner kvadratkilometer siden år 2000.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år i september måler forskerne størrelsen på hullet i det livsviktige ozonlaget over Antarktis. Årets resultater tyder på at hullet ser ut til å være i ferd med å tettes.

Ti millioner kvadratmeter mindre

Ozonhullet er normalt på sitt største i september/oktober, og maksimumstørrelsen på årets hull var 19,6 millioner kvadratkilometer, ifølge en rapport lagt fram av NASA-forskere torsdag. I størrelse er det dobbelt så stort som USA. Det er likevel 3,36 millioner kvadratkilometer mindre enn i 2016 og 8,85 millioner kvadratkilometer mindre enn i 2015. Sammenlignet med rekordåret 2000 er det hele ti millioner kvadratkilometer mindre.

Ifølge forskere fra NASA er årsaken til reduksjonen varme temperaturer i stratosfæren som har redusert mengden av de ozonspisende stoffene klorin og bromin. At det var mindre mengder i år skyldes primært naturlige årsaker, men også en positiv og nedadgående trend i utslippene av ozonnedbrytende gasser.

Les også: Ozonlaget på bedringens vei

Mindre utslipp - mindre hudkreft

I 1987 undertegnet en rekke land den såkalte Montreal-protokollen, som hadde som mål å stoppe utslippene av såkalte KFK-gasser som særlig ble benyttet i kjøleskap, rensemidler og spraybokser. Etter forbudet kan det se ut til at ozonlaget har begynt å reparere seg selv.

Ozonlaget beskytter jorda mot ultrafiolett stråling som kan føre til hudkreft og skader i øynene. Økt UV-stråling kan også føre til skader på planter og dyr, og føre til reduserte avlinger og svikt i matvareproduksjon.

For noen år siden uttalte forskere at uten forbudet i 1987 ville to millioner mennesker ekstra blitt rammet av hudkreft innen 2030.

Les også: - Ozonlaget vil bli friskmeldt

Personvernpolicy