Studie viser at insektbestanden stuper: 75 prosent forsvunnet på nær 30 år

I en ny studie skriver forskere at hele det flyvende insektsamfunnet har blitt redusert i løpet av de siste tiårene. Flyvende insekter som humla er viktige for blant annet pollinering.
I en ny studie skriver forskere at hele det flyvende insektsamfunnet har blitt redusert i løpet av de siste tiårene. Flyvende insekter som humla er viktige for blant annet pollinering.  Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En studie fra Tyskland viser at det har vært en stor nedgang i antall insekter de siste tiårene. En norsk forsker kaller tallene dramatiske. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien om insektpopulasjon ble ifølge CN N publisert i tidsskriftet PLOS ONE denne uken, og konklusjonen er ikke oppløftende: studien viser et fall i insektpopulasjonen på over 75 prosent i løpet av 27 år.

Det er nederlandske og tyske forskere som står bak studien, der insektnett designet for å fange opp et vidt spekter av insekter har blitt satt opp i 63 tyske naturvernområder. Det er ved å måle vekten av insektfangsten i hvert enkelt nett, forskerne har kommet frem til at insektpopulasjonen har falt.

– Det er dramatiske tall. Det er en ekstremt kraftig nedgang i flyvende insekter på mange ulike steder, som i tillegg er vernet, sier professor i konservasjonsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet Anne Sverdrup-Thygeson til ABC Nyheter.

Les også: Kan robot -bier forebygge plantekatastrofen?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter en «trend»

Sverdrup-Thygeson tror funnene i studien kan være representative for store deler av Europa.

– Det matcher godt med de få andre studiene som finnes. Forholdene i Skandinavia og Norge er kanskje litt annerledes, det er nok mer intensiv arealbruk i sentral-Europa enn i Norge, sier hun.

At bildet kanskje er noe bedre i Norge er likevel en mager trøst:

– I og med at at tre fjerdedeler av flyvende insekter har forsvunnet, kan nedgangen i Norge være dramatisk selv om den er mindre enn i sentral-Europa, sier Sverdrup-Thygeson.

Forsker og lærer i entomologi, Tanya Latty, sier til CNN at det ikke er noen grunn til å tro at nedgangen ikke skjer flere steder i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun frykter at situasjonen kan være enda verre i landbruksområder eller byområder.

– Hvis vi ser en slik dramatisk nedgang i vernede områder, får det meg til å bekymre meg for om denne «trenden» kan finnes overalt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Prisbelønt forskning på kyssing og bistikk

Får for lite oppmerksomhet

Anne Sverdrup-Thygeson sier til ABC Nyheter at hun mener det må igangsettes tiltak for å bremse nedgangen i antall insekter.

– Vi har noen ideer om hva dette kan skyldes. Dersom reduksjonen skjer såpass raskt som dette studiet tyder på, seks prosent nedgang per år, bør vi begynne å se på bruken av sprøytemidler, bruken av areal og om det finnes tilstrekkelig med intakt natur og vegetasjon til å ivareta insektene, forklarer hun.

Hun peker på at insektene spiller en nøkkelrolle i økosystemet vårt, som mat for fugler, fisker og andre dyr, som nedbrytere i naturen og som pollinatorer.

– Vi klarer oss ikke uten insektene og vi bør få mer fokus på hvor viktige de er som gruppe, sier hun.

Avhengig av pollinerende insekter

Ifølge Det internasjonale Naturpanelet (IPBES) er tre fjerdedeler av verdens ledende jordbruksvekster avhengig av insektenes pollinering, for å få avling og kvalitet. En rapport fra Naturpanelet viser imidlertid at antall ville pollinerende arter har sunket flere steder, blant annet i det nordvestlige Europa.

Tidligere denne måneden uttalte forskere i Sveits at de fryktet utryddelse av bier. Bakgrunnen var funn av et plantevernmiddel, som kan skade bier, i honningprøver fra hele verden.

Bakgrunn: Forskere slår alarm - frykter for bienes overlevelse