Inger «Pippi» Nilsson: – Jeg ble sextrakassert

Den folkekjære svenske skuespilleren åpner opp om trakassering i teaterbransjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Hollywoods største filmprodusenter, Harvey Weinstein, fikk forrige uke sparken etter å ha fått flere anklager om seksuell trakassering rettet mot seg.

Han anklages også for voldtekter.

Nå melder Expressen at seksuelle trakasseringer også forekommer i film- og teaterbransjen i Sverige.

Til avisen forteller skuespilleren Inger Nilsson (58), mest kjent for sin rolle som Pippi Langstrømpe på 1960-tallet, at hun flere ganger har blitt trakassert på jobb.

– Jeg er ikke forundret, det har alltid skjedd. Jeg kan ikke si at det har vært akseptert i bransjen vår, men man hører om trakassering, og hører om det å bli tafset på, sier hun.

Les også: Harvey Weinstein kastet ut av Oscar-akademiet

– Nei, stopp nå

Trakasseringen skal ha skjedd i voksen alder etter at Nilsson var ferdig utdannet skuespiller.

– Jeg har blitt klapset på rumpen både en og flere ganger. Det har vært når jeg har jobbet på teater. Det er litt grenseløst, og jeg har måttet si: «Nei, stopp nå, det er ikke greit å klapse til rumpen min eller tafse på meg så fort jeg går forbi».

Og fortsetter:

– Da har jeg fått beklagelser. Man må ikke være redd for å si: «Stopp, hit, men ikke lenger», sier hun til Expressen.

Les også: Anklagene mot Weinstein fortsetter – Hollywood reagerer

Kyss og nakkegrep

De siste dagene har også andre svenske kjendiser fortalt om hvordan de har vært utsatt for trakassering. Den tidligere alpintstjerna Anja Pärson forteller på Instagram om sin egen opplevelse.

– I en periode gikk det blant visse menn sport i å hetse hverandre om hvem som kunne ta på puppene mine eller rumpa på dansegulvet eller i baren. Jeg sluttet å gå ut. Det ble normalt at menn tok seg frihet til å kysse meg når de ville ha et bilde, og når de tok nakkegrep lo jeg bare for å slippe bråk, skriver hun.

Ifølge Persson skjer det fortsatt at spesielt eldre menn tar tak i nakken hennes når de vil ha en selfie.

– Det går frysninger i hele kroppen min, skriver hun.

Les også: Filmprodusent Harvey Weinstein sparket etter trakasseringsanklager

Kona forlot Weinstein

Flere av Hollywoods best kjente skuespillere har fortalt hvordan Hollywood-produsenten Harvey Weinstein trakasserte dem, blant dem Oscar-vinnende Gwyneth Paltrow, som han angivelig forsøkte å overtale til å gi ham en massasje på et hotellrom da hun var yngre.

Weinsteins kone Georgina Chapman har tidligere fortalt til magasinet People at hun går fra ektemannen.

– Hjertet mitt gråter for alle kvinnene som har lidd så forferdelig på grunn av disse utilgivelige handlingene. Jeg har valgt å forlate min mann. Min første prioritet er å ta vare på mine små barn, sa Chapman og ber om at familien nå får ha sitt privatliv i fred.