May, Merkel og Macron allierer seg mot Trump

Lederne av Tyskland, Frankrike og Storbritannia er bekymret for konsekvensene av Donald Trumps angrep på atomavtalen med Iran. her er r Angela Merkel Theresa May og Emmanuel Macron samlet på et EU-toppmøte i sommer.
Lederne av Tyskland, Frankrike og Storbritannia er bekymret for konsekvensene av Donald Trumps angrep på atomavtalen med Iran. her er r Angela Merkel Theresa May og Emmanuel Macron samlet på et EU-toppmøte i sommer. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringene i Storbritannia, Tyskland og Frankrike lover å fortsatt overholde avtalen om Irans atomprogram. De oppfordrer Donald Trump til å gjøre det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en felles uttalelse sier statsminister Theresa May, statsminister Angela Merkel og president Emmanuel Macron at de mener avtalen må overholdes av alle parter.

– Atomavtalen var resultatet av 13 års diplomati og et stort skritt i retning av å sikre at Irans atomprogram ikke endres til militære formål, heter det i uttalelsen.

– Derfor oppfordrer vi USAs administrasjon og kongress til å vurdere konsekvensene for sikkerheten til USA og landets allierte før det tas skritt som kan undergrave avtalen, heter det videre.

Uttalelsen får blant annet den innflytelsesrike tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) til å omtale det som en Anti-Trump-allianse.

De tre politiske topplederne viser særlig til gjeninnføring av sanksjoner mot Iran som ble hevet da atomavtalen trådte i kraft.

May, Merkel og Macron gjør det klart at de er bekymret for konsekvensene av Trumps angrep på avtalen. Den amerikanske presidenten sa fredag at hans regjering ikke lenger kan bekrefte at Iran overholder avtalen – noe Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har slått fast at Iran gjør.

FAZ trekker også frem at Federica Mogherini, EUs utenrikspolitiske ansvarlige, også har vektlagt at avtalen fungerer, og at USAs president ikke ensidig kan si opp avtalen med Iran.