Meny

Fant «Allah» på gammelt vikingmønster

På vevde silkebånd funnet i båtgraver og kammergraver i Birka og ved Gamle Uppsala fant forskerne mønster som stavet både Allah og Ali. Foto: Annika Larsson / uu.se.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk forsker utelukker ikke at vikinger kan ha vært påvirket av islam og troen på et evig liv i paradiset.

Det som først så ut som typiske vikingmønster funnet i båtgraver og kammergraver i Birka og ved Gamle Uppsala i Sverige, har vist seg å være geometriske, arabiske tegn.

På vevde silkebånd fant forskere ved Universitet i Uppsala mønster som stavet både Allah og Ali, skriver universitetet på sine nettsider. Dette skal være første gang tilsvarende inskripsjoner på tekstiler er blitt påvist i Skandinavia.

– En spennende detalj er at ordet «Allah» har blitt speilet. En spennende tanke er at silkebåndet, akkurat som draktene, har blitt produsert vest for det muslimske kjerneområdet. Kanskje har man forsøkt å skrive bønnene slik at de kan leses fra venstre til høyre, men med arabiske tegn slik som de burde, skriver Annika Larsson, arkeolog ved Uppsala Universitet, om oppdagelsen.

Les også: - Vikinger tok indianer til Island

Neppe plyndregods

Hun tror ikke at klærne og båndet med den broderte, arabiske teksten kan ha vært plyndregods vikingene har tatt med seg fra øst, ettersom inskripsjonene forekommer i typiske vikingklær.

Så langt har Larsson funnet arabiske tegn i 10 av 100 tekstiler, skriver BBC.

Gravene der tekstilene ble funnet, skal være fra 800-tallet og 900-tallet. Funnet gir dermed et viktig innblikk i kontaken som har vært mellom vikinger og muslimer for over 1.000 år siden.

Kan ha vært muslimer

Larsson vil ikke utelukke at det kan ha vært muslimer begravet i noen av de gamle gravene.

– DNA-analyser fra andre vikinggraver har påvist personer fra steder som Persia, hvor islam var helt dominerende, forteller Larsson.

– Det er likevel mer sannsynlig at disse funnene viser at vikingtidens begravelsesritualer var påvirket av islamske ideer som evig liv i paradiset etter døden, tror Larsson.

Les også: Ny forskning: Vikingene tok med katter

Ifølge forskeren står det i Koranen skrevet at menneskene i paradis vil bære klær av silke. Dette kombinert med inskripsjonene på båndene, kan forklare den utbredte hyppigheten av silke i graver fra vikingtiden.

Larsson begynte å analysere tekstilene i forbindelse med en utstilling av seremonielle antrekk fra vikingtiden.

Sølvring med «Allah»

I 2015 oppdaget forskerne at en sølvring funnet i en kvinnegrav i Birka hadde et farget glass med en inskripsjon som hyllet Allah. Ringen fra 800-tallet ble funnet for over hundre år siden.

Les også: Briter vil teste norsk vikingblod

At det var kontakt mellom vikinger og muslimer, blant annet under vikingenes ferd langs Volga og til Miklagard (Istanbul), er allerede dokumentert i historiske skrifter.

Utstillingen «Viking Couture» åpnet på Enköpings museum 30. september i år og vil vare fram til 3. februar neste år.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært