Forskere har oppdaget enormt hull i isen på Antarktis

Bildet viser iskanten som markerer starten på det enorme området som er dekket av is i Antarktis. Nå har forskere oppdaget et massiv hull, uvanlig langt fra fastlandet.
Bildet viser iskanten som markerer starten på det enorme området som er dekket av is i Antarktis. Nå har forskere oppdaget et massiv hull, uvanlig langt fra fastlandet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hullet i sjøisen skal være på 80.000 kvadratkilometer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

80.000 kvadratkilometer tilsvarer størrelsen på delstaten Maine i USA, skriver forskere fra Universitetet i Toronto, ifølge VG.

Det er i forbindelse med et prosjekt kalt «The Southern Ocean Carbon and Climate Observations and Modeling (SOCCOM)», at hullet ble oppdaget for rundt en måned siden. Forskere har fulgt med på området ved hjelp av satellitter, fordi et lignende men mindre hull åpnet seg opp i fjor, skriver National Geographic.

Aktuelt: Gigantisk isfjell løsnet i Antarktis - gir forskerne nye muligheter

Får stor oppmerksomhet

Hullet, som kalles en «polynya», er det største som har blitt sett siden 1970-tallet. Oceanolog ved Norsk Polarinsitutt, Leura de Steur, sier til NRK at forskerne ikke vet akkurat hvorfor hullet har dukket opp nå, og at hullet får stor oppmerksomhet i forskermiljøene.

En polynya oppstår når store deler av varmen fra havet løftes opp til overflaten, og professor i polaroseanografi ved Universitetet i Bergen, Lars Henrik Smedsrud, sier til VG at hullet fører til et stort varmetap i havet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når varmen går fra havet i polynyaen og opp i lufta gir det en varmere atmosfære og kaldere hav, som bidrar til at kloden varmes opp, sier han til avisa.

Aktuelt: Forsker: – Helt vilt det som skjer i Arktis

Usikre på konsekvensene

Professor ved Universitetet i Toronto, Kent Moore, sier til tidsskriftet Motherboard, at det er for tidlig å si om det er klimaendringer som er skyld i at slike hull oppstår. Forskerne vet også foreløpig lite om hvilke konsekvenser de kan føre til.

Forskerne arbeider nå med å forsøke å finne ut av hvorfor polynyaene oppstår, ved hjelp av satellittbilder og dypvannsroboter.

Aktuelt: Studie: Større isfrie landområder i Antarktis