Svensk politi vil undersøke norsk datingnettsted

<p>I september anmeldte Kvinnegruppa Ottar selskapet bak den omstridte datingtjenesten «Rich Meet Beautiful» for hallikvirksomhet. Nå vil også svensk politi se nærmere på tjenesten for å se om den bryter med svensk lov. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.</p>
I september anmeldte Kvinnegruppa Ottar selskapet bak den omstridte datingtjenesten «Rich Meet Beautiful» for hallikvirksomhet. Nå vil også svensk politi se nærmere på tjenesten for å se om den bryter med svensk lov. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Svensk politi har startet innledende undersøkelser av datingnettstedet som lokker kvinnelige studenter til å inngå forhold til såkalte sugerdaddies.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vakte stor oppmerksomhet da en plakat på en biltilhenger i Oslo lokket med teksten «Hei studenter! 0 i studielån? Date en sugar daddy».

Reklamen var for datingtjenesten «Rich Meet Beautiful», hvor kvinnelige studenter oppfordres til å inngå forhold til såkalte sugardaddies.

I september anmeldte Kvinnegruppa Ottar selskapet bak den omstridte datingtjenesten «Rich Meet Beautiful» for hallikvirksomhet.

Les også: Kvinnegruppa Ottar anmelder sugardating-nettside

– Et ganske vidt begrep

Nå vil politiet i Sverige se på om tjenesten også bryter med svenske lover.

– Jeg har bestemt for å innlede forundersøkelser for å se om dette dreier seg om «koppleri» (hallikvirksomhet journ.anm.), sier Thomas Ahlstrand ved Internationella åklagarkammaren i Göteborg til ABC Nyheter.

Ifølge Ahlstrand er det en helhetsvurdering som gjør at politiet vil se nærmere på tjenesten.

– Hallikvirksomhet er når noen tjener penger på, eller på annen måte forenkler, kontakt mellom sexkjøpere og prostituerte. Det er altså et ganske vidt begrep, sier Ahlstrand, som overfor ABC Nyheter ikke vil gå inn på hvilke tiltak som er gjort.

Han understreker at ingen personer så langt er mistenkt for noe kriminelt og kan heller ikke si noe om når en endelig vurdering er klar.

Den omstridte datingtjenesten «Rich Meet Beautiful» ble lansert i august i år i både Norge, Sverige, Danmark og Finland, og den omtalte reklamen med svensk tekst dukket opp i Stockholm i sommer.

Sexhandel

En granskning som gratisavisen Metro gjorde av «Rich Meet Beautiful» tydet på at tjenesten også ble benyttet til sexhandel. Da avisen lagde en falsk profil på datingtjenesten, skal de ha kommet i kontakt med flere menn som tilbød seg å betale for sex.

«500 for oralsex. Kanskje noen tusenlapper for å ligge,» skrev en mann i 40-årene fra en av Sveriges rikeste kommuner, ifølge avisen.

Les også: Flere anmeldte voldtekter etter bruk av nettdating

Avviser hallikvirksomhet

Daglig leder i Digisec Media, Sigurd Vedal, avviser påstandene om hallikvirksomhet.

– Påstanden om at dette er «fordekt prostitusjon» er helt ute av kontekst. De forstår ikke hva sugardating handler om, sa han til NTB tidligere i september.

Overfor ABC Nyheter utdyper Vedal at det må skilles mellom det juridiske og det å ha meninger.

– Våre brukervilkår definerer hva som er tillatt og hva som ikke er tillatt på Rich Meet Beautiful. Vi har 18-årsgrense og forbud mot prostitusjon og alle former for salg av seksuelle tjenester, forteller Vedal.

30 fulltidsansatte

Ifølge Vedal har tjenesten 30 fulltidsansatte som døgnet rundt håndhever brukervilkårene. Han sammenligner tjenesten med andre sosiale nettverk.

– Vi er på lik linje med Facebook, Youtube, Twitter og Instagram der brukeren skaperen innholdet og derfor er ansvarlig for å følge loven. De rensker opp tusenvis av ulovlige copyright-opplastinger. Vi gjør det samme, sier Vedal og legger til:

– Vi mener alle mennesker over 18 år har rett til å leve sitt liv slik de ønsker det. De har rett til å definere sine forholdskriterier og rett til å date hvem de ønsker.

Personvernpolicy