Meny

Eks-FBI-agent skal finne ut hvem som tystet på Anne Frank

Anne Frank ble filmet ved en tilfeldighet under en nabos bryllupsdag, der hun lener seg ut av vinduet. Øyeblikket ble filmet i juli 1941, året før Frank-familien gikk i skjul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Franks dagbok er i dag en av verdens mest kjente litterære verker. Nå skal tidligere FBI-agent Vince Pankoke lede jakten på hvem som forrådte Frank-familien.

Om morgenen 4. august 1944 gikk SS-Oberscharfuhrer Karl Josef Silberbauer og tre nederlandske hjelpere fra det grønne politiet til aksjon mot et anneks i bakbygningen som tilhørte et kontorbygg i Prinsengracht 263 i Amsterdam.

Der fant de en hemmelig leilighet på 100 kvadratmeter hvor tretten år gamle Anne Frank, hennes familie og nære familievenner hadde levd i skjul for de nazistiske okkupantene i over to år. Det har lenge vært antatt at noen hadde angitt Frank-familien, men til tross for en rekke etterforskninger har man ikke funnet hvem som skal ha tystet på dem.

Nå skal tidligere FBI-agent Vince Pankoke (59) lede en gruppe på 19 etterforskere for å finne svaret på hvem som fortalte nazistene om jødene som levde i skjul på loftet.

Ingen foreldelsesfrist

Vince Pankoke kan se tilbake på en lang karriere i FBI og har blant annet etterforsket økonomisk kriminalitet på Wallstreet og colombianske narkotikasmuglere. Til The Guardian sier han at meningen med etterforskningen ikke er å rette pekefingeren mot noen eller få noen dømt.

Anne Frank-huset eller Prinsengracht 263 i Amsterdam. Huset er et museum i dag. Foto: Wikimedia Commons

– Jeg prøver bare å løse min karrieres siste sak. Det er ingen foreldelsesfrist på sannheten, sier Pankoke.

Nylig deklassifiserte dokumenter fra Andre verdenskrig, sendt til USA etter krigen, skal ha gitt etterforskningsteamet nye opplysninger.

– Jeg har brukt mye tid i USAs Nasjonalarkiver og funnet dokumenter fra Amsterdam som jeg var blitt fortalt at ikke eksisterte, sier han.

Til sammen skal det dreie seg om 20–25 hyllekilometer med dokumenter og annet materiale. Det vil imidlertid ta tid å gå gjennom dokumentene – noen av dem er skadet av vann eller brann, og de er alle skrevet på tysk.

– Vi har funnet lister med navn på jøder som er blitt arrestert etter å ha blitt angitt, og lister over informanter og Gestapo-agenter som levde i Amsterdam, sier Pankoke.

Les også: Anne Franks eventyrbok solgt for en halv million

Anklaget varehusansatt

I likhet med millioner av jøder, krigsfanger og folkegrupper som sto nederst på nazistenes rangorden, ble Anne Frank og de andre arrestert og sendt til en grusom skjebne i ulike dødsleire rundt om i Øst-Europa.

Anne Frank fotografert i 1940. Foto: Ukjent/Wikimedia Commons

Anne Frank og søsteren Margot døde av tyfus i Bergen-Belsen, kun en måned før engelske tropper frigjorde leiren i april 1945. Kun faren Otto overlevde. Etter krigen reiste han tilbake til Amsterdam, fant Annes dagbok og publiserte den.

Otto Frank selv mistenkte varehusansatt Willem van Maaren for å ha forrådt dem. To nederlandske etterforskninger, i henholdsvis 1948 og 1963, fant ingen fellende beviser mot van Maaren.

Les også: Anne Franks gamle klinkekuler funnet i Nederland

Store mengder tilfeldige beviser

Den gang ble politiet sterkt kritisert for å kun fokusere på én mistenkt. I tillegg til van Maaren har vaskehjelpen Lena van Bladeren-Hartog og Gestapo-informant Tonny Ahlers figurert hyppig på listen over mistenkte.

– De fleste av de som befant seg rundt Frank-familien og som fremdeles lever, er å finne i politidokumentene fra de opprinnelige etterforskningene. De ble tatt inn for avhør, så vi har detaljerte rapporter om det, forteller Pankoke til The Guardian.

– Så har vi selvfølgelig alle mulige typer administrasjoner som tyskerne gjorde på den tiden og store mengder tilfeldige beviser. Hvilke medlemmer av NSB (det nederlandske nazistpartiet) bodde i nabolaget? Hvor bodde Gestapos agenter og hvilke forbindelser kan det ligge der? For å finne denne typen informasjon må vi gå gjennom millioner av dokumenter, forteller Pankoke.

Les også: Unike levende bilder av Anne Frank

Kan ha blitt oppdaget ved tilfeldighet

Det er den nederlandske filmskaperen Thijs Bayens som står bak prosjektet som finansieres via crowd funding. Thijs skal filme arbeidet med saken og du kan selv følge det på nettsiden ColdCaseDiary.

Minnesmerke over Anne og Margot Frank i Bergen-Belsen. Foto: Wikimedia Commons

I 2016 lanserte forskere ved Anne Frank-museet i Amsterdam en alternativ forklaring på hvordan Frank-familiens skjulested ble avslørt:

Samme dag som familien ble arrestert, gjennomførte tysk politi en razzia i sidebygningen til huset der familien Frank gjemte seg for å finne motstandsfolk og folk som drev med illegal produksjon av og svartebørshandel med rasjoneringskort. Det kan derfor tenkes at politiet oppdaget familien ved en ren tilfeldighet.

Resultatet av Pankokes etterforskning skal etter planen legges frem 4. august 2019, 75 år etter Frank-familien fikk sin skjebne beseglet.

Les også:

Få trodde på John Capes' mirakuløse flukt fra havdypet

Utnyttet slaver og ble nazi-millionær

Først måtte heltene dø

Den norske spionens hemmelige kamp mot nazistene

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært