IS-krigernes groteske sexmarked: Jenter i alderen 13-16 er de mest populære

<p>Lamiya Aji Bashar (19) klarte å rømme etter fangenskap. I etterkant har hun fortalt om hvordan hun ble holdt som sexslave av IS, både til media og i EU-parlamentet. I 2016 ble hun hedret med EUs menneskerettspris. </p>
Lamiya Aji Bashar (19) klarte å rømme etter fangenskap. I etterkant har hun fortalt om hvordan hun ble holdt som sexslave av IS, både til media og i EU-parlamentet. I 2016 ble hun hedret med EUs menneskerettspris.  Foto: Balint Szlanko / AP

Nærmere 3.000 yazidi-kvinner er fortsatt i fangenskap, og selges systematisk av IS-krigere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer frem i en rapport fra Norges faste delegasjon til FN i New York, som ABC Nyheter har fått innsyn i.

Etter at IS angrep yazidiene, den religiøse og kulturelle minoriteten, i Sinjarfjellene august 2014, har terrororganisasjonen fanget og holdt yazidi-kvinner som sexslaver.

Fakta om yazidiene og yazidismen:

* Yazidismen er en religion i Midtøsten som inkluderer elementer fra jødedommen, kristendommen og islam, spesielt islamsk mystikk og sufisme, så vel som persiske religioner som zoroastrismen.

* Grunnlagt av Shayk Adiibn Musafir på 1100-tallet, altså etter islam.

* Religionen er hovedsakelig utbredt i Nord-Irak, men også i Syria, Tyrkia, Iran, Georgia ogArmenia og blant innvandrere i Europa og USA.

* Det antas at det finnes et sted mellom 200.000 og 800.000 yazidier, de fleste av dem er kurdere.

* Yazidiene tror på én Gud som har skapt verden og hedrer Bibelens og Koranens profeter. Mer kontroversielt tilber de sju erkeengler, spesielt Malak Taus, påfuglengelen, som de mener er Guds viseregent over verden.

* Ifølge yazidienes lære har Malak Taus slukket helvetes ild, slik at det ikke lenger finnes noen fortapelse.

* Mange kristne og muslimer identifiserer Malak Taus som djevelen. Som følge av dette er yazidiene blitt omtalt som djeveldyrkere.

Ifølge FNs spesialoperatør om seksuell vold i konflikter, Pramila Patten, er det fortsatt i underkant av 3.000 yazidi-kvinner i IS-fangenskap.

Det kommer frem i FN-rapporten som er datert 14. september.

I rapporten omtales tre måter IS har brukt seksuell vold på i den irakiske konflikten:

1) Tvangsekteskap mellom sunnimuslimske jenter og kvinner og IS-krigere

2) Seksuell vold som redskap for tortur i interneringssentre

3) Systematisk salg og kjøp av yazidi-kvinner i form av seksuelt slaveri.

Aktuelt: Midtøsten-ekspert om IS: – En dramatisk tilbakegang

Jenter ned i 13-års alderen de mest populære

12 år gammel jomfru til salgs: Denne tekstemeldingen på arabisk handler om salg av en 12 år gammel jente, som beskrives som ren og pen, ifølge AP. Foto: Maya Alleruzzo / AP
12 år gammel jomfru til salgs: Denne tekstemeldingen på arabisk handler om salg av en 12 år gammel jente, som beskrives som ren og pen, ifølge AP. Foto: Maya Alleruzzo / AP

IS drepte eller tok til fange flere tusen yazidier etter å ha erobret småbyen Sinjar i Nord-Irak i 2014.

Ifølge FN-rapporten regner IS-krigerne ut en markedsverdi basert på alder, sivilstatus, antall barn og utseende. Etter det blir kvinnene solgt til IS-krigere som deres eiendom.

Jenter i aldersgruppen 13-16 år er de mest populære.

Les også: – Sannsynlig at IS vil kunne bruke barn for å utføre terror i Europa

Folkemord?

I FN-møtet i New York diskuterte medlemsstater og internasjonale organisasjoner mulighetene og utfordringene i etterforskningen og tiltaleprosessen av IS-krigere som har utøvd seksuell vold.

Sareta Ashraph, tidligere sjefsanalytiker av undersøkelseskommisjonen om Syria, mente at den selv om den tradisjonelle forståelsen av folkemord er massedrap, favner den folkerettslige juridiske termen videre enn dette.

Også voldtekt og seksuell vold som har til formål å ødelegge en beskyttet gruppe, utgjør folkemord, argumenterte Ashraph.

Les også: Amerikansk gissel var IS-ledererens sexslave

«Den islamske staten» (IS):

* Islamistisk opprørsgruppe i Irak og Syria som kjemper for en sunnimuslimsk stat (kalifat).

* Har røtter i sunnimuslimske opprørsgrupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.

* I 2006 gikk flere av gruppene sammen og dannet Den islamske stat i Irak (ISI).

* En gruppe tidligere etterretningsoffiserer med Samir Abd Muhammad al-Khlifawi i spissen, trakk i trådene, men utpekte den religiøse lederen Abu Bakr al-Baghdadi til frontfigur.

* Året etter utvidet gruppen sitt virksomhetsområde til Syria, og i 2013 endret den navn til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

* Sommeren 2014 proklamerte ISIL et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS) og tok deretter kontroll over store områder Syria og Nord-Irak.

* I Irak sikret IS seg tilgang til oljefelter og store mengder våpen fra regjeringsstyrkene.

* Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til IS-kalifatet, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem.

FN har også tidligere konkludert med at IS begår folkemord på yazidiene.

I den ferske rapporten kommer det frem at mange av ofrene som har klart å flykte har godt dokumenterte saker.

Dette er fordel hvis sakene kommer for retten, men ifølge rapporten har det også en «bakside».

– Baksiden av denne medaljen er at en økende grad av sakene er «over-dokumentert», som et resultat av den lite samkjørte rettshjelpen forskjellige organisasjoner tilbyr. Flere av ofrene har med tiden avgitt inkonsistente forklaringer, som nå blir brukt imot dem, og har blitt retraumatisert i møte med lite kyndige hjelpepersonell. Likevel er dette mest uheldig for de individuelle sakene – dokumentasjonen kan likevel brukes til å prosedere på at det er skjedd et folkemord, heter det i rapporten.

Les saken: – IS begår folkemord mot yazidiene

IS-offer: – Livet ble stjålet fra meg

Yazidi-kvinnen Nadia Murad var i Oslo i 2016 og fortale sin historie hvordan hun ble hold fanget som sexslave av IS etter at hun ble tatt til fange i Nord-Irak og ført til Mosul. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Yazidi-kvinnen Nadia Murad var i Oslo i 2016 og fortale sin historie hvordan hun ble hold fanget som sexslave av IS etter at hun ble tatt til fange i Nord-Irak og ført til Mosul. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Flere kvinner som har klart å rømme fra IS, har forklart hvordan livet i fangenskap var.

En av de som klarte å rømme fra IS er Nadia Murad (23).

– Vi ble utsatt for seksuell tortur hele tiden og overalt i leiren. Hver gang det kom noen inn hvor vi var, skjedde det. De misbrukte oss, og de kunne bruke oss akkurat som de ville, fortalte hun i Norge i januar i 2016.

Les intervjuet med Nadia: – IS knuste drømmene våre

Aktuelt: – IS-avhoppere søker seg hjem

Se video fra 2014: Slik er livet under IS i Syria

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært