«Mannen som reddet verden»

<p>Stanislav Petrov valgte 26. september 1983 å tolke signalene fra et sovjetisk satellittvarslingssystem han var vakthavende offiser ved som falsk alarm, snarere enn et atomangrep fra USA. Arkivfoto fra 2015: Scanpix/AP.</p>
Stanislav Petrov valgte 26. september 1983 å tolke signalene fra et sovjetisk satellittvarslingssystem han var vakthavende offiser ved som falsk alarm, snarere enn et atomangrep fra USA. Arkivfoto fra 2015: Scanpix/AP.

Den sovjetiske offiseren Stanislav Petrov (77), bidro kanskje til å hindre atomkrig i 1983. Han gikk bort i mai, men dødsfallet ble offentlig kjent først denne måneden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig om morgenen 26. september 1983 var Stanislav Petrov vakthavende offiser ved bunkeren Serpukhov-15. Her overvåket man Sovjetunionens satellittbaserte varslingssystemer for rakettangrep.

Kort tid etter midnatt brøt det ut panikk i Serpukhov-15-anlegget, da en alarm varslet om at USA hadde skutt fem interkontinentale ballistiske missiler mot Russland.

Men sett fra bunkeren kunne det først se ut som USA hadde startet atomkrig.

Reglene krevde at øverstkommanderende i Serpukhov-15 meldte alle tegn på rakettoppskytninger til den øverste militære ledelsen.

Men Petrov hadde en fornemmelse av at noe var galt. Han visste at det nye satellittsystemet hadde tatt feil før, og han mente et eventuelt angrep ville komme i form av flere hundre raketter. Ikke fem.

Med kun få minutter til å fatte den skjebnetunge avgjørelsen valgte Petrov å overse de vrælende sirenene, og isteden melde inn en falsk alarm.

Dette valget, som ble offentlig kjent først mange år senere, kan rett og slett ha hindret atomkrig den gang, for 34 år siden.

Petrov døde i sitt hjem i Moskva i mai, men dødsfallet er gjort offentlig kjent først denne måneden, melder BBC News.

Les også: Landene som ikke lenger eksisterer

– Ingen kunne sagt meg imot

– Jeg hadde alle dataene som tydet på at rakettangrep pågikk. Om jeg hadde sendt rapporten min opp kommandokjeden ville ingen kunne sagt meg imot, uttalte han til BBC News i et intervju i 2013.

Amerikansk prøveoppskyting av interkontinentale Minuteman III-raketter fra Vandenberg-basen i California, 2. august 2017. Foto: U.S. Air Force photo/Senior Airman Ian Dudley.
Amerikansk prøveoppskyting av interkontinentale Minuteman III-raketter fra Vandenberg-basen i California, 2. august 2017. Foto: U.S. Air Force photo/Senior Airman Ian Dudley.

Den kalde krigen var intens, og dersom Petrov hadde varslet sine overordnede umiddelbart ville landets ledere hatt få minutter på seg til å avgjøre om de faktisk var under angrep, og om Sovjet selv skulle svare med atomvåpen.

Les også: Rikingenes dommedags-hjem

Tolket sollyset som rakett

Den gang, i september 1983, viste det seg snart at Petrov hadde rett og at det var en teknisk feil som fikk alarmene til å ule i militæranlegget utenfor Moskva. En av satellittene hadde tolket reflektert sollys på skyene nær den amerikanske delstaten Montana som en rakettoppskytning.

Episoden forble hemmeligstemplet til etter den kalde krigen og Sovjets fall. Petrov mottok flere humanitære priser for sitt mot da episoden ble offentlig kjent, og ble blant annet hedret av FN for sin besluttsomhet.

I forbindelse med 30-årsjubileet for Petrovs «avverging av tredje verdenskrig» i 2013, ble han hedret med Dresden-fredsprisen i Tyskland.

Les også: Pensjonert offiser hedret for å ha hindret atomkrig

Omdiskutert

Hvorvidt det stemmer at Petrov nærmest egenhendig avverget atomkrig, er det delte meninger om. Russiske myndigheter har tidligere uttalt at det ikke ville blitt iverksatt noe motangrep uten at flere kilder hadde bekreftet det antatte amerikanske angrepet.

Hendelsen fant imidlertid sted på et tidspunkt da den kalde krigen mellom USA og Sovjet var nær frysepunktet. Den tidligere KGB-toppen Oleg Kalugin har sagt at han frykter Sovjet-ledelsen ville gått til angrep hvis de var blitt informert av

Pårørende i sorg 2. september 1983 etter at Sovjet skjøt ned et passasjerfly fra Korean Air Lines dagen før. 269 mennesker ble drept. Scanpix/AP.
Pårørende i sorg 2. september 1983 etter at Sovjet skjøt ned et passasjerfly fra Korean Air Lines dagen før. 269 mennesker ble drept. Scanpix/AP.

Petrov. Tre uker før varslingsfeilen hadde Sovjet skutt ned et koreansk passasjerfly på vei til Seoul fra New York, i den tro at det var et amerikansk spionfly i forbudt sovjetisk luftrom.

Les også: Gorbatsjov: – Ser ut som verden forbereder seg på krig

Flere nesten-katastrofer

Det var flere skjebneøyeblikk i løpet av den kalde krigen, der enkeltmennesker kan ha verget mot en betydelig større katastrofe.

Nettstedet History.com har laget en oversikt over fem slike «alt for nært på katastrofen»-øyeblikk under den kalde krigen.

Sovjetisk B-59-ubåt under Cuba-krisen, helikopter fra den amerikanske marinen over. Foto: US Navy ca. 29. oktober 1962.
Sovjetisk B-59-ubåt under Cuba-krisen, helikopter fra den amerikanske marinen over. Foto: US Navy ca. 29. oktober 1962.

Hele Cuba-krisen i 1962, der USA trakk en rød strek for sovjetiske rakettforsendelser til Cuba, var en slik hendelse. En av mange dramatiske episoder var da den amerikanske destroyeren USS Beale slapp varselskudd mot den sovjetiske atomvæpnede ubåten B-59. Den rasende russiske kapteinen trodde ubåten var under angrep, og ga sine menn ordre om å gjøre ubåtens atomtorpedo klar til angrep. B-59s nestkommanderende, Vasilij Arkhipov, nektet å gi sitt samtykke. Han klarte å roe ned kapteinen og situasjonen, og fikk ubåten opp til overflaten i påvente av nye ordre fra Moskva.

Les også: Dommedagsklokken nærmere midnatt

Alvorlig hendelse ved amerikanske NORAD i 1979

En besøkende ved det amerikanske NORAD-hovedkvarteret i Cheyenne Mountain i 2004, passerer en eksplosjonssikker dør på 25 tonn. Arkivfoto: Scanpix/AP.
En besøkende ved det amerikanske NORAD-hovedkvarteret i Cheyenne Mountain i 2004, passerer en eksplosjonssikker dør på 25 tonn. Arkivfoto: Scanpix/AP.

Også på amerikansk side har det vært skremmende episoder med varselsystemer som gir feil beskjed. Et av de mer kjente eksemplene skjedde 9. november 1979, da skjermene til teknikere i NORAD-hovedkvarteret til det nordamerikanske luftforsvaret lyste opp, med varsler om et sovjetisk angrep: hundrevis av raketter på vei mot USA. Avskjæringsfly kom på vingene og rakettbaser fikk beskjed om å gjøre seg klare.

Men før president Jimmy Carter måtte ta stilling til gjengjeldelse ble alarmen avblåst, etter kontroll med satellittdata. Et militært treningsprogram for å simulere et sovjetisk angrep hadde blitt spilt av på feil skjermer i hovedkvarteret. Datafeil ville gi ytterligere tre slike falske alarmer ved NORAD det kommende året, skriver History.com.

– Jeg hadde alle dataene, [som viste at et angrep var i full sving], sa Petrov til BBC News om episoden i 1983 (se video):

Sovjetiske militære ledere roste ham først for å ha vist god vurderingsevne, men han ble senere utsatt for harde avhør. Hendelsen ble ikke offentlig kjent før på 1990-tallet.

– Alt jeg hadde behøvd å gjøre var å strekke meg etter telefonen, direktelinjen til våre øverstkommanderende. Men jeg klarte ikke bevege meg. Det var som jeg satt i en varm stekepanne.

Les også: – Vår sikkerhet avhenger fortsatt av USAs atomvåpen

– En så stor lettelse

Foto fra en amerikansk atomprøvesprengning på Bikiniatollet i Stillehavet i 1954. Foto: US Dep. of Energy via Wikimedia.
Foto fra en amerikansk atomprøvesprengning på Bikiniatollet i Stillehavet i 1954. Foto: US Dep. of Energy via Wikimedia.

Selv om treningen hans tilsa at han skulle kontakte den sovjetiske militære kommandoen sentralt valgte Petrov heller å ringe vakthavende ved hærens hovedkvarter – for å melde inn en feil ved varslingssystemet. Hvis han hadde tatt feil, og det faktisk var et amerikansk angrep, ville de første nedslagene ha skjedd i løpet av minutter.

– 23 minutter senere konstaterte jeg at intet hadde skjedd. Om det hadde vært et angrep ville jeg visst det. Det var en så stor lettelse, sa han til BBC News i det tidligere intervjuet.

Petrov gikk bort 19. mai, men dødsfallet ble først meddelt offentligheten denne måneden. Den tyske filmskaperen Karl Schumacher har fulgt Petrov og satt lys på hans historie. Det var da filmskaperen ringte Stanislav for å gratulere med dagen 7. september at sønnen, Dmitrij Petrov, fortalte at faren hadde gått bort. Schumacher fortalte siden om samtalen på nett, og først da ble Stanislav Petrovs bortgang kjent.

Les også:

Se CIAs hemmelige kart

Norge sto over forhandlinger om forbud mot atomvåpen

Nord-Koreas atomvåpen: – En nært forestående krise

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 Siktet 32-åring etter ambulansekapring kan avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 Stiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Norge kan kjøpe seg fri fra nasjonale klimakutt: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 FN-rapport slår hull på myter om båtmigranter05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget
Siste nytt
09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeSiktet 32-åring etter ambulansekapring kan avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeStiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35NorgeRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkNorge kan kjøpe seg fri fra nasjonale klimakutt: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFN-rapport slår hull på myter om båtmigranter05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget
Populært