Meny

«Mannen som reddet verden»

<p>Stanislav Petrov valgte 26. september 1983 å tolke signalene fra et sovjetisk satellittvarslingssystem han var vakthavende offiser ved som falsk alarm, snarere enn et atomangrep fra USA. Arkivfoto fra 2015: Scanpix/AP.</p>
Stanislav Petrov valgte 26. september 1983 å tolke signalene fra et sovjetisk satellittvarslingssystem han var vakthavende offiser ved som falsk alarm, snarere enn et atomangrep fra USA. Arkivfoto fra 2015: Scanpix/AP.

Den sovjetiske offiseren Stanislav Petrov (77), bidro kanskje til å hindre atomkrig i 1983. Han gikk bort i mai, men dødsfallet ble offentlig kjent først denne måneden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig om morgenen 26. september 1983 var Stanislav Petrov vakthavende offiser ved bunkeren Serpukhov-15. Her overvåket man Sovjetunionens satellittbaserte varslingssystemer for rakettangrep.

Kort tid etter midnatt brøt det ut panikk i Serpukhov-15-anlegget, da en alarm varslet om at USA hadde skutt fem interkontinentale ballistiske missiler mot Russland.

Men sett fra bunkeren kunne det først se ut som USA hadde startet atomkrig.

Reglene krevde at øverstkommanderende i Serpukhov-15 meldte alle tegn på rakettoppskytninger til den øverste militære ledelsen.

Men Petrov hadde en fornemmelse av at noe var galt. Han visste at det nye satellittsystemet hadde tatt feil før, og han mente et eventuelt angrep ville komme i form av flere hundre raketter. Ikke fem.

Med kun få minutter til å fatte den skjebnetunge avgjørelsen valgte Petrov å overse de vrælende sirenene, og isteden melde inn en falsk alarm.

Dette valget, som ble offentlig kjent først mange år senere, kan rett og slett ha hindret atomkrig den gang, for 34 år siden.

Petrov døde i sitt hjem i Moskva i mai, men dødsfallet er gjort offentlig kjent først denne måneden, melder BBC News.

Les også: Landene som ikke lenger eksisterer

– Ingen kunne sagt meg imot

– Jeg hadde alle dataene som tydet på at rakettangrep pågikk. Om jeg hadde sendt rapporten min opp kommandokjeden ville ingen kunne sagt meg imot, uttalte han til BBC News i et intervju i 2013.

Amerikansk
prøveoppskyting av interkontinentale Minuteman III-raketter fra
Vandenberg-basen i California, 2. august 2017. Foto: U.S. Air Force
photo/Senior Airman Ian Dudley.
Amerikansk prøveoppskyting av interkontinentale Minuteman III-raketter fra Vandenberg-basen i California, 2. august 2017. Foto: U.S. Air Force photo/Senior Airman Ian Dudley.

Den kalde krigen var intens, og dersom Petrov hadde varslet sine overordnede umiddelbart ville landets ledere hatt få minutter på seg til å avgjøre om de faktisk var under angrep, og om Sovjet selv skulle svare med atomvåpen.

Les også: Rikingenes dommedags-hjem

Tolket sollyset som rakett

Den gang, i september 1983, viste det seg snart at Petrov hadde rett og at det var en teknisk feil som fikk alarmene til å ule i militæranlegget utenfor Moskva. En av satellittene hadde tolket reflektert sollys på skyene nær den amerikanske delstaten Montana som en rakettoppskytning.

Episoden forble hemmeligstemplet til etter den kalde krigen og Sovjets fall. Petrov mottok flere humanitære priser for sitt mot da episoden ble offentlig kjent, og ble blant annet hedret av FN for sin besluttsomhet.

I forbindelse med 30-årsjubileet for Petrovs «avverging av tredje verdenskrig» i 2013, ble han hedret med Dresden-fredsprisen i Tyskland.

Les også: Pensjonert offiser hedret for å ha hindret atomkrig

Omdiskutert

Hvorvidt det stemmer at Petrov nærmest egenhendig avverget atomkrig, er det delte meninger om. Russiske myndigheter har tidligere uttalt at det ikke ville blitt iverksatt noe motangrep uten at flere kilder hadde bekreftet det antatte amerikanske angrepet.

Hendelsen fant imidlertid sted på et tidspunkt da den kalde krigen mellom USA og Sovjet var nær frysepunktet. Den tidligere KGB-toppen Oleg Kalugin har sagt at han frykter Sovjet-ledelsen ville gått til angrep hvis de var blitt informert av

Pårørende i sorg 2.
september 1983 etter at Sovjet skjøt ned et passasjerfly fra Korean
Air Lines dagen før. 269 mennesker ble drept. Scanpix/AP.
Pårørende i sorg 2. september 1983 etter at Sovjet skjøt ned et passasjerfly fra Korean Air Lines dagen før. 269 mennesker ble drept. Scanpix/AP.

Petrov. Tre uker før varslingsfeilen hadde Sovjet skutt ned et koreansk passasjerfly på vei til Seoul fra New York, i den tro at det var et amerikansk spionfly i forbudt sovjetisk luftrom.

Les også: Gorbatsjov: – Ser ut som verden forbereder seg på krig

Flere nesten-katastrofer

Det var flere skjebneøyeblikk i løpet av den kalde krigen, der enkeltmennesker kan ha verget mot en betydelig større katastrofe.

Nettstedet History.com har laget en oversikt over fem slike «alt for nært på katastrofen»-øyeblikk under den kalde krigen.

Sovjetisk B-59-ubåt
under Cuba-krisen, helikopter fra den amerikanske marinen over.
Foto: US Navy ca. 29. oktober 1962.
Sovjetisk B-59-ubåt under Cuba-krisen, helikopter fra den amerikanske marinen over. Foto: US Navy ca. 29. oktober 1962.

Hele Cuba-krisen i 1962, der USA trakk en rød strek for sovjetiske rakettforsendelser til Cuba, var en slik hendelse. En av mange dramatiske episoder var da den amerikanske destroyeren USS Beale slapp varselskudd mot den sovjetiske atomvæpnede ubåten B-59. Den rasende russiske kapteinen trodde ubåten var under angrep, og ga sine menn ordre om å gjøre ubåtens atomtorpedo klar til angrep. B-59s nestkommanderende, Vasilij Arkhipov, nektet å gi sitt samtykke. Han klarte å roe ned kapteinen og situasjonen, og fikk ubåten opp til overflaten i påvente av nye ordre fra Moskva.

Les også: Dommedagsklokken nærmere midnatt

Alvorlig hendelse ved amerikanske NORAD i 1979

En besøkende ved det
amerikanske NORAD-hovedkvarteret i Cheyenne Mountain i 2004,
passerer en eksplosjonssikker dør på 25 tonn. Arkivfoto:
Scanpix/AP.
En besøkende ved det amerikanske NORAD-hovedkvarteret i Cheyenne Mountain i 2004, passerer en eksplosjonssikker dør på 25 tonn. Arkivfoto: Scanpix/AP.

Også på amerikansk side har det vært skremmende episoder med varselsystemer som gir feil beskjed. Et av de mer kjente eksemplene skjedde 9. november 1979, da skjermene til teknikere i NORAD-hovedkvarteret til det nordamerikanske luftforsvaret lyste opp, med varsler om et sovjetisk angrep: hundrevis av raketter på vei mot USA. Avskjæringsfly kom på vingene og rakettbaser fikk beskjed om å gjøre seg klare.

Men før president Jimmy Carter måtte ta stilling til gjengjeldelse ble alarmen avblåst, etter kontroll med satellittdata. Et militært treningsprogram for å simulere et sovjetisk angrep hadde blitt spilt av på feil skjermer i hovedkvarteret. Datafeil ville gi ytterligere tre slike falske alarmer ved NORAD det kommende året, skriver History.com.

– Jeg hadde alle dataene, [som viste at et angrep var i full sving], sa Petrov til BBC News om episoden i 1983 (se video):

Sovjetiske militære ledere roste ham først for å ha vist god vurderingsevne, men han ble senere utsatt for harde avhør. Hendelsen ble ikke offentlig kjent før på 1990-tallet.

– Alt jeg hadde behøvd å gjøre var å strekke meg etter telefonen, direktelinjen til våre øverstkommanderende. Men jeg klarte ikke bevege meg. Det var som jeg satt i en varm stekepanne.

Les også: – Vår sikkerhet avhenger fortsatt av USAs atomvåpen

– En så stor lettelse

Foto fra en amerikansk
atomprøvesprengning på Bikiniatollet i Stillehavet i 1954. Foto: US
Dep. of Energy via Wikimedia.
Foto fra en amerikansk atomprøvesprengning på Bikiniatollet i Stillehavet i 1954. Foto: US Dep. of Energy via Wikimedia.

Selv om treningen hans tilsa at han skulle kontakte den sovjetiske militære kommandoen sentralt valgte Petrov heller å ringe vakthavende ved hærens hovedkvarter – for å melde inn en feil ved varslingssystemet. Hvis han hadde tatt feil, og det faktisk var et amerikansk angrep, ville de første nedslagene ha skjedd i løpet av minutter.

– 23 minutter senere konstaterte jeg at intet hadde skjedd. Om det hadde vært et angrep ville jeg visst det. Det var en så stor lettelse, sa han til BBC News i det tidligere intervjuet.

Petrov gikk bort 19. mai, men dødsfallet ble først meddelt offentligheten denne måneden. Den tyske filmskaperen Karl Schumacher har fulgt Petrov og satt lys på hans historie. Det var da filmskaperen ringte Stanislav for å gratulere med dagen 7. september at sønnen, Dmitrij Petrov, fortalte at faren hadde gått bort. Schumacher fortalte siden om samtalen på nett, og først da ble Stanislav Petrovs bortgang kjent.

Les også:

Se CIAs hemmelige kart

Norge sto over forhandlinger om forbud mot atomvåpen

Nord-Koreas atomvåpen: – En nært forestående krise

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:00 EU går til børskrig mot Sveits07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Siste dag i retten for Ludvigsen04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Fellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thons krav: – Å kunne bevege seg fra sitt hjem14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 – Med god grunn anklager mange muslimer vestlige land for dobbeltmoral12:06 FN: Norge må ta ansvaret for alle sine statsborgere11:54 Skattebombe ryster Forsvaret11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 – Utfordringene er store og det går for sakte
Siste nytt
08:00PengerEU går til børskrig mot Sveits07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24KulturHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08NorgeJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeSiste dag i retten for Ludvigsen04:25NorgeAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00VerdenRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25VerdenKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06NorgeFellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThons krav: – Å kunne bevege seg fra sitt hjem14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07Verden– Med god grunn anklager mange muslimer vestlige land for dobbeltmoral12:06VerdenFN: Norge må ta ansvaret for alle sine statsborgere11:54PengerSkattebombe ryster Forsvaret11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00Norge– Utfordringene er store og det går for sakte
Populært