Massive ødeleggelser etter orkanen Maria: – Øya er ødelagt

Nå har orkanen Maria truffet land. Se video i vindet over.

Orkanen er ventet å være svært farlig når den tirsdag kveld og onsdag nærmer seg Puerto Rico og jomfruøyene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremværet Maria har ødelagt alt som kan kjøpes for penger på den karibiske øya Dominica, opplyser øystatens statsminister.

Det bor 72.000 mennesker på øya.

Frankrike har beordret evakuering fra utsatte områder i øygruppa Guadeloupe, som ligger nord for Dominica.

Det voldsomme uværet traff land kort tid etter at det ble oppgradert til en kategori 5-orkan. Det er den kraftigste orkantypen på skalaen.

USAs nasjonale orkansenter (NHC) hadde på forhånd bedt innbyggerne om å iverksette tiltak for å sikre liv og eiendom umiddelbart, og beskriver uværet som «ekstremt farlig».

Statsminister måtte reddes ut

– Vinden har blåst vekk taket over nesten hver eneste person jeg har snakket med eller hatt kontakt med på annen måte, skriver statsminister Roosevelt Skerrit på Facebook tirsdag morgen.

Han måtte selv reddes fra sitt oversvømte hus.

– Taket mitt er borte. Jeg lever på orkanens nåde. Huset oversvømmes, forteller Roosevelt Skerrit.

Han opplyste kort tid etter at han var blitt reddet ut fra huset, og uttrykte bekymring for skadeomfanget etter orkanens herjinger på øya.

– Min største frykt for morgenen er at vi våkner til nyheter om alvorlige fysiske skader og mulige dødsfall som følge av sannsynlige skred etter vedvarende regn, skrev Skerrit videre.

Han ber om alle former for hjelp, og understreker at det ikke minst trengs helikoptre for at myndighetene kan få oversikt over skadene.

– Den karibiske øya Dominica har blitt ødelagt av orkanen Maria, sier statsministeren til CNN.

Les også: Antall omkomne i Florida øker etter Irma

Oppgradert

På kun få timer har NHC oppgradert orkanen fra kategori 2 til kategori 5. Tirsdag hadde den en vindhastighet på opp mot 72 meter per sekund, som tilsvarer 260 kilometer i timen.

Det er utstedt orkanvarsel for Guadeloupe, Dominica, St. Kitts, Nevis, Montserrat, Martinique, De amerikanske Jomfruøyer, De britiske Jomfruøyer og øyene Vieques og Culebra utenfor Puerto Rico.

Orkanen er ventet å være svært farlig når den tirsdag kveld og onsdag nærmer seg Puerto Rico og jomfruøyene.

Orkanen Maria ble avbildet kort tid før den nådde land på Dominica. Foto: NASA via AP / NTB scanpix
Orkanen Maria ble avbildet kort tid før den nådde land på Dominica. Foto: NASA via AP / NTB scanpix

I tillegg til det som kan være livsfarlige vindkast, vil stormen også kunne forårsake farlige bølger, oversvømmelser og jordskred.

– Vi har fokusert på det eneste som virkelig betyr noe nå, og det er å sørge for at folk er trygge, understreker Puerto Ricos guvernør Ricky Rosselló til CNN.

Les også: Karibiske øystater slikker sårene etter Irmas herjing

Forberedelser

Storbritannia, Frankrike og Nederland ble sterkt kritisert for ikke å ha hjulpet de karibiske øyene fort nok da orkanen Irma inntraff forrige uke. De tre landene bruker nå store ressurser på sikkerhetstiltak før Maria når land.

– Vi forbereder oss på alt, og forbereder oss på det verste, sier Chris Austin, leder for Storbritannias militære innsatsgruppe som ble satt i gang etter Irma.

Ifølge den franske innenriksministeren Gerard Collombe blir 110 soldater sendt til området for å bistå de rundt 3.000 som allerede jobber i regionen.

Blant de utsatte øyene er St. Martin, der Nederland og Frankrike kontrollerer hvert sitt territorium. Da orkanen Irma traff øya tidligere i september, mistet 15 personer livet.

Les også: Ett av fire hus antakelig ødelagt i Florida Keys

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden