Hunder har markert spor etter Kim Wall

<p>Svenske Kim Wall forsvant da hun skulle lage en reportasje om ubåten danske Peter Madsen har bygd. Han er nå siktet for å ha drept henne.</p>
Svenske Kim Wall forsvant da hun skulle lage en reportasje om ubåten danske Peter Madsen har bygd. Han er nå siktet for å ha drept henne. Foto: Tom Wall / AP

Søk etter den avdøde journalisten pågår flere steder i Øresund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesialtrente svenske hunder skal ha markert spor etter Kim Wall. Det skriver dansk TV 2.

Hundene er opplært til å spore molekyler fra omkomne personer på så mye som 30 meters dyp. De følger politibåtene som kjører samme rute som ubåten til Peter Madsen gjorde på sin siste ferd.

– Hundene har markert på flere plasser og der planlegger vi å dykke, sier drapssjef ved Københavns Politi, Jens Møller.

Samtidig er det usikkerheter rundt hundenes markeringer. Strømmer, temperaturer i vannet og vindforhold påvirker. Dermed er det ikke helt sikkert hvor på havbunnen hundene har markert.

Johan Esbjörnsson er hundefører og har deltatt i politiets søk med sin hund Ben.

– Det vanskelige er å få det riktig slik at dykkerne dykker på eksakt samme sted som hundene markerer, sier han.

Walls torso er tidligere funnet, og dansk politi mener at hun ble partert før hun ble dumpet. Det er blitt funnet blodspor om bord i ubåten.

Politiet opplyste i helgen at de har mottatt 828 tips som kan være nyttige i saken.

Ubåtsaken i Danmark:

* Den privatbygde ubåten UC3 Nautilus forlot havnen i København torsdag 10. august med to personer om bord – den danske oppfinneren Peter Madsen (46) og den svenske journalisten Kim Wall (30). Hun var med for å lage reportasje om ubåtkaptein Madsen.

* Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste. Den siste observasjonen av Wall ble gjort idet ubåten var i Øresund torsdag kveld.

* Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank båten. Madsen ble berget. Han forklarte først at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere.

* Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen personer ble funnet i fartøyet. Tekniske undersøkelser viser ifølge politiet at ubåten ble senket med vilje. Det er funnet spor av Walls blod inne i ubåten.

* Madsen har forklart at Wall døde om bord i ubåten som følge av en ulykke, og han har erkjent å ha lempet henne i sjøen i Køge Bugt.

* Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved Amager i København. Hodet, armer og bein er fortsatt ikke funnet.

* Madsen er varetektsfengslet, siktet for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for likskjending.

* Madsen sa i sin forklaring 5. september at Wall døde etter å ha blitt truffet av en 70 kilo tung luke om bord i ubåten. Dette skal ha skjedd da de to skulle klatre opp i kommandotårnet etter oppstigning. Madsen skal ifølge sin forsvarer være innstilt på å si seg skyldig i likeskjending ved at han dumpet henne i havet.

Les også: Slik var Kim Wall

– Virker helt ulogisk

Den tiltalte Peter Madsen hevder den svenske journalisten Kim Wall mistet livet da hun ble truffet av en 70 kilo tung luke under oppstigning.

Dette kom fram da aktor Jakob Buch-Jepsen leste opp Madsens forklaring tidligere denne måneden.

– Jeg kan vedstå meg denne forklaringen ett hundre prosent, sa Madsen under rettsmøtet.

Han forklarte at Kim Wall døde etter at de to hadde utført et dykk i ubåten. De kom opp til overflaten og skulle deretter opp på kommandobroen. For å komme dit, måtte de gå ut gjennom en luke.

To rutinerte drapetterforskere ved det danske Rikspolitiet fester ingen lit til Madsens forklaring.

– Det sentrale er at han nekter å ha partert liket av Kim Wall. Det virker helt ulogisk og gir overhodet ingen mening, sier etterforsker Jan Jarlbæk til danske BT.dk. Jarlbæk er etterforsker for flere kriminalsaker for det danske Rejseholdet (Mordkommisjonen) og det europeiske politisamarbeidet Europol.

Vil gjennomgå rettspsykiatrisk undersøkelse

Tidligere i dag ble det kjent at Peter Madsen vil frivillig gjennomgå en rettspsykiatrisk undersøkelse.

Dermed slipper påtalemyndigheten å få ham tvangsinnlagt for å få gjennomført undersøkelsen, opplyste aktor Jakob Buch-Jepsen til dansk TV2 mandag.

Det betyr også at Madsen kan kjøres fram og tilbake fra fengselet under undersøkelsen i stedet for å bli tvangsinnlagt.

Les også: Peter Madsen nekter seg skyldig i likskjending

Personvernpolicy