Meny

Putin vil samarbeide med Nord-Koreas diktator

Den russiske presidenten mener Kim Jong-Un spiller et spill hvor USA henger seg på. – Men hvorfor er dere med på leken?, spør Vladimir Putin.

For å dempe spenningene på den koreanske halvøya vil den russiske presidenten inkludere Nord-Korea i ulike felles prosjekter.

Vladimir Putin kritiserer samtidig USA for at de biter på det retoriske og provaktive agnet som Kim Jong-Un kaster ut.

– Når Nord-Korea gjør det de gjør, så forventer de en bestemt reaksjon fra sine motstandere. Men hvorfor er dere med på leken?, spør Putin

Økonomisk samarbeid

Det er det russiske nyhetsbyrået Tass som i dag bringer et lengre utdrag av Putins uttalelser under Eastern Economic Forums møte i byen Vladiviostok. Dette er et russisk forsøk på å tiltrekke seg investeringer til Det fjerne østen, og man har enkelte asiatiske deltagere.

Les også:   Trump: Militærbruk mot Nord-Korea er ikke førstevalget

I Putins fordrag torsdag la han vekt på den tilspissede situasjonen på Den koreanske halvøya og hva man burde gjøre med nabolandet Nord-Korea som har skutt opp flere nye rakettyper og testet masseødeleggelsesvåpen, samtidig som det pågår en større militær øvelse hvor USA og Sør-Korea deltar.

– Nord-Korea trenger å bli gradvis inkludert i det regionale samarbeidet, sa den russiske presidenten og foreslo utvidelse av Den transibirske jernbanen gjennom Nord-Korea, og bygging av rørledninger og forbedringer av de nordkoreanske havnene.

Å vektlegge økonomisk samarbeid står i strid til hva USA og FN har prøvd: Økonomiske sanksjoner.

Pyongyang husker Irak

– Nord-Korea tror atomvåpen og raketteknologi er deres eneste forsvar. Tror dere de vil gi dette fra seg?, spurte Putin retorisk og henviste til hva som skjedde i Irak hvor hele ledelsen ble eliminert. Han mente erfaringene fra den gangen ganske sikkert blir husket av regimet i Pyongyang.

Les også:  USA vil ha flere sanksjoner mot Nord-Korea

Den russiske presidenten svarte også på spørsmål etter sin tale, skriver Tass.. Under den delen av seansen ga han uttrykk for at fornuften nok vil seire, og at atomvåpen ikke vil bli brukt på halvøya.

– Akkurat som Sør-Korea er jeg sikker på at konflikten ikke vil utvide seg eller at det vil bli brukt masseødeleggelsesvåpen, sa Putin som også mente at Japan var enig i at man skulle bruke diplomatiske midler for å løse opp i situasjonen.

– Vi har mye å tilby, og mye å jobbe med, men samtidig vil det ikke føre noe sted å skape en militær atmosfære og hysteri, mente han.

Populært