NOAS: – Norge bryter folkeretten

Asylsøkere på Trandum viser V-tegnet ut gjennom vinduene på interneringsanstalten. Personene som sitter her venter på å bli transportert ut av landet.
Asylsøkere på Trandum viser V-tegnet ut gjennom vinduene på interneringsanstalten. Personene som sitter her venter på å bli transportert ut av landet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks år etter at EU vedtok regler for hvordan tvangsreturer skulle ordnes, har Norge ennå ikke klart å følge opp. – Norge bryter folkeretten, fastslår NOAS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisær Dimitris Avramopoulos var lei allerede i 2015. Da var det gått fire år uten at EUs returdirektiv var inkludert i norsk rett, og han ba om en forklaring fra Norge.

Daværende justisminister Anders Anundsen (FrP) lovte da at de gjenstående tretten punktene alle skulle være på plass senest i 2017. EU-kommisjonen purret igjen om fremdriften i 2016 siden hele åtte punkter fortsatt manglet i norsk rett.

Justis - og beredskapsdepartementet (JBD) opplyser nå på spørsmål fra ABC Nyheter at det fortsatt mangler tre punkter, blant annet det som Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener er viktigst:

– Direktivets artikkel 8(6) pålegger Norge å ha et effektivt tilsynssystem med tvangsretur, det er det viktigste punktet for oss, sier organisasjonens juridiske rådgiver Marek Linha, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flertallet vil ta imot sårbare flyktninger

– Norge bryter folkeretten og må få på plass et uavhengig tilsyn under tvangsreturer, sier Marek Linha, juridisk rådgiver i NOAS. Foto: agendamagasin.no
– Norge bryter folkeretten og må få på plass et uavhengig tilsyn under tvangsreturer, sier Marek Linha, juridisk rådgiver i NOAS. Foto: agendamagasin.no

Han sier at Norge nå omtales internasjonalt som «utvisningsnasjonen» fordi vi i så stor grad deporterer folk, og fordi Politiets utlendigsenhet (PU) har fått tilført så store ekstra ressurser.

– Når tvangsreturer er så viktig, men man ikke har klart å få på plass et uavhengig tilsyn, så er det ganske oppsiktsvekkende, sier Linha.

Norge på Europa-toppen

Ifølge halvårsrapporten fra den norske ambassaden i Kabul er Norge det landet i Europa som tvangsreturnerer flest mennesker til Afghanistan.

Rapporten, som Adresseavisen har fått innsyn i, beskriver et land i krise der risikoen for å bli offer for krig og konflikt er stor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Aldri har så mange sivile blitt skadelidende. Det er registrert 11.418 drepte og skadde sivile i 2016, et rekordhøyt tall, heter det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel fortsetter Norge tvangsreturene til landet.

– Det er blant annet fordi Stortinget besluttet at vi ikke lenger skal vurdere hvorvidt der er urimelig eller ikke å henvise til internflukt, opplyser områdeleder Line Schei Mogenstad i Utlendingsdirektoratet (UDI) til avisen.

Tall fra Politiets utlendingsenhet viser at Norge har tvangsreturnert 576 afghanere siden januar 2016. 31 prosent av dem er 18 og 19 år gamle, mens 10 prosent er under 18 år.

– Ikke forsinke retur

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) kommenterer den norske sendrektigheten i en epost. Her skriver han:

«Retur er et prioritert arbeid for regjeringen. Det er aldri blitt sendt ut så mange med endelig avslag som i denne perioden. I fjor sendte vi ut 8100 personer som ikke skulle være her. Derfor er det viktig å finne gode løsninger som ikke forsinker eller forvansker returarbeidet i forbindelse med implementeringen av direktivet».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men samtidig må alt skje på en måte som ikke bryter menneskerettighetene, påpeker Marek Linha.

– Uten uavhengig tilsyn bryter Norge folkeretten, og det samme har jo også EU-kommisæren påpekt allerede i 2015, sier han.

Frykter unødvendig vold

NOAS-juristen viser til et eksempel hvor en gravid kvinne spontanaboterte da hun ble sendt ut av Norge, men at det heller ikke da var noen tilsynsmyndigheter til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har heller ikke retningslinjer for hvordan tvangsretur av såbare grupper som gravide, barnefamilier eller tidligere torturofre, skal gjennomføres.

– Det åpner for en vilkårlig praksis og at menneskerettighetene brytes, påpeker juristen.

– Og når det er press på politiet for å få utvist mange, så øker det sjansene for at menneskerettighetene kan bli brutt. I utvisningssituasjonen er det ingen - bortsett fra den det gjelder - som ser hvordan reglene håndteres. Det er i en slik situasjon fare for at politiet kan bruke mer vold enn nødvendig, og at det kan føre til skade eller være ulovlig, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug oppfordrer til å angi flyktninger på hjemreise

Linha viser blant annet til Danmark som allerede har på plass en ordning hvor Sivilombudsmannen fungerer som uavhengig tilsyn, og presser på for at reglene respekteres. I tillegg trekker han fram Storbritannia som har klare retningslinjer for retur og internering av sårbare personer.

I 2013 ga NOAS ut en rapport om hvordan tvangsreturer kunne bli kontrollert og sikret.

Juristen er heller ikke imponert over hvordan den forrige regjeringen håndterte tvangsreturer:

– Nei, dette har vært et problem med tidligere regjeringer også. Da kaster bare ballen til hverandre, sier han.