41 millioner rammet av flomkatastrofen i Sør-Asia

I videoen over kan du se hvordan kraftig regnvær har skapt flom i India, Nepal og Bangladesh.

India, Nepal og Bangladesh er uvanlig hardt rammet av monsunregnet i høst. Minst 1200 fryktes omkommet. – Noen av de verste oversvømmelsene på tiår, sier bistandssjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 1200 fryktes omkommet, og over 41 millioner mennesker er berørt og 950.000 hus er skadd eller ødelagt av oversvømmelsene i India, Nepal og Bangladesh, melder CNN fredag.

Regntiden har brakt noe av den kraftigste nedbøren i området på 15 år. Alle de tre nevnte landene rammes jevnlig av oversvømmelsen i regntiden fra juni-september, men bistandsorganisasjoner sier situasjonen er betydelig verre i år.

– Dette er noen av de verste oversvømmelsene vi har sett i Sør-Asia på tiår, og effektene vil trolig forverres, sier Asia-sjefen for Christian Aid, Madara Hettiarachchi, i en uttalelse ifølge Voice of America.

En kvinne forsøker å få noe av vannet ut av sitt hjem etter en kraftig skyll i Karachi i Pakistan fredag. Scanpix/EPA.
En kvinne forsøker å få noe av vannet ut av sitt hjem etter en kraftig skyll i Karachi i Pakistan fredag. Scanpix/EPA.

Flere tusen landsbyer er avskåret og mange steder har folk vært uten mat og rent vann i dagevis.

– Gårder og dyr er skylt vekk, så matsikkerhet i ettertid blir et enormt problem, sier Hettiarachchi.

Flommen i Nepal er den verste på et tiår, med 150 drept og 90.000 hjem ødelagt.

Gamle bygg kan rase

Fredag ettermiddag var 33 personer bekreftet omkommet etter at en bygning kollapset i den indiske byen

Monsun-regn

Monsun er vind som skifter retning med årstiden. Den sterkeste monsunen forekommer over Asia. I India brukes begrepet særlig om sommerlig havvind med regn. Monsunregnet kan variere sterkt fra år til år; det kan bli tørke og hungersnød eller flomkatastrofer, skriver Store Norske.

Mumbai som følge av monsunregnet. Flere tusen bygninger i byen er over 100 år gamle, og står i fare for kollaps når flomvann svekker grunnmuren.

Les også: Flere døde i bygningskollaps i Mumbai

I den fattige indiske delstaten Uttar Pradesh er store landområder under vann. 3097 landsbyer var oversvømt og nærmere tre millioner landsbyboere var rammet av oversvømmelsene, skrev The Guardian torsdag.

(Artikkelen fortsetter under video)

VIDEO: Bygning kollapset i Mumbai.

Gatene fylles av kloakk

Pakistanske kollektivpassasjerer på vei gjennom de oversvømte gatene i Karachi torsdag. Scanpix/AP.
Pakistanske kollektivpassasjerer på vei gjennom de oversvømte gatene i Karachi torsdag. Scanpix/AP.

Stormen nådde også Pakistan torsdag, og rammet hardt i havnebyen Karachi. Minst 14 mennesker mistet livet, og gatene ble fylt med gjørmevann, kloakk og søppel.

Bangladesh er allerede hardt rammet. Fredag skriver CNN at en tredjedel av landet «står under vann». Det internasjonale Røde Kors har beskrevet situasjonen i Bangladesh som den alvorligste oversvømmelsen på 40 år.

11. august, dagen med mest nedbør hittil, falt regn tilsvarende én gjennomsnittlig uke i regntiden på en og samme dag. 142 har mistet livet og 8,5 millioner er direkte berørt i Bangladesh alene.

Risen skylt vekk

Skolebarn fra Bangladesh vasser gjennom flomvannet i Gaibandha-distriktet nord for hovedstaden Dhaka. Scanpix/AP.
Skolebarn fra Bangladesh vasser gjennom flomvannet i Gaibandha-distriktet nord for hovedstaden Dhaka. Scanpix/AP.

Dette er også sesong for risdyrking i regionen, og tapet av avlinger som følge av oversvømmelsene kan få katastrofale konsekvenser for matforsyningen og fattige bønder. 531 millioner hektar jordbruksland er delvis ødelagt som følge av regnet, ifølge myndighetene i Bangladesh.

– Bønder har fremdeles omkring 20 dager på seg til å plante ris på nytt. Myndighetene stiller frø, spirer og gjødsel til veie, sier generaldirektør Reaz Ahmed i Bangladesh’ departement for katastrofehåndtering til CNN.

En kommentarartikkel i New York Times fredag berømmer landets effektive krisehåndtering, og bemerker at myndighetene har lært av katastrofeoversvømmelsene i 1998 og 1988.

Bangladesh har de siste dagene også tatt imot ytterligere 18.000 flyktninger fra Rohingya-minoriteten i Myanmar den siste tiden. Disse kommer i tillegg til 87.000 som allerede bor i leire i landet.

Les også: Rundt 18.000 rohingya-muslimer har flyktet fraMyanmar de siste dagene

En rickshawsjåfør tråkker på under kraftig regnskyll i Amritsar 30. august. Scanpix/AFP.
En rickshawsjåfør tråkker på under kraftig regnskyll i Amritsar 30. august. Scanpix/AFP.