Sør-Korea simulerte tilintetgjørelse av Nord-Koreas ledelse

Spenningen på Koreahalvøya er nå på bristepunktet. Tirsdag gjennomførte Sør-Koreas luftvåpen en øvelse hvor målet var å tilintetgjøre Nord-Koreas ledelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øvelsen ble iverksatt kort tid etter at Nord-Korea avfyrte en rakett over den japanske halvøya Hokkaido tidlig tirsdag morgen lokal tid.

Ifølge en talsmann for det sørkoreanske forsvaret ønsket presidenten å vise at landets militære styrker er i stand til å straffe Nord-Korea.

Les også: Russland: Ekstremt bekymret for Nord-Korea

Nord-Korea avfyrte rakett mot Japan

Hver bombe veier 900 kilo

F-16-fly i aksjon under en tidligere øvelse i Sør-Korea. Foto: Ahn Young-joon / AP
F-16-fly i aksjon under en tidligere øvelse i Sør-Korea. Foto: Ahn Young-joon / AP

Fire F15-jagerfly skal ha sluppet i alt åtte MK-84-bomber over et militært øvelsesområde fem timers kjøretid fra hovedstaden Seoul.

MK 84-bomben veier om lag 900 kilo og er designet til å trenge igjennom herdede mål, opplyser det amerikanske luftforsvaret til CNN.

Ifølge sørkoreanske myndigheter skal samtlige bomber ha truffet sine mål.

I en uttalelse fra forsvarsledelsen i Sør-Korea heter det at raketten som Nord-Korea skjøt opp tirsdag, fløy om lag 2.700 kilometer før den falt ned i Stillehavet. Da hadde raketten passert over Japan etter å ha blitt avfyrt fra Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

Les også: – Klar plan bak USAs Nord-Korea-utspill

– Frykter at Nord-Korea utvikler hydrogenbomber

«Ødelegge fiendens ledelse»

Oppskytingen har utløst svært sterke reaksjoner, og Japans statsminister har signalisert at landet ønsker et hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet uttaler at «grensen er nådd».

Dette bildet er fra en øvelse i juni i år hvor to amerikanske bombefly øver sammen med to sørkoreanske F-15-fly. Foto: AP
Dette bildet er fra en øvelse i juni i år hvor to amerikanske bombefly øver sammen med to sørkoreanske F-15-fly. Foto: AP

– Situasjonen er på bristepunktet og nær ved å bli en full krise, sier talsmann Hua Chunying. Han ber nå alle parter om å avstå fra ytterligere provokasjoner.

Under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag sa Yoon Young-chan, talsmann for den Søkoreanske presidenten, dette:

«Sør-Korea iverksatte i dag en øvelse som skulle demonstrere landets evner til å tilintetgjøre den nordkoreanske ledelsen, hvis det skulle vise seg å være nødvendig. Øvelsen bekreftet igjen det sørkoreanske luftvåpens evne til å ødelegge fiendens ledelse i nødstilfelle».

Les også: Sør-Koreas president: – Det blir ikke krig

Nord-Korea: Vi står klare til å fyre av raketter mot USAs fastland

– Krever en respons

Professor ved Pusan National University's Department of Political Science, Robert Kelly, sier til CNN at den sørkoreanske reaksjonen trolig var nøye gjennomtenkt.

– Nord-Korea kan ikke bare avfyre raketter over andre lands befolkning. Det krever en respons. Signalet man ønsker å gi må være tøft, men ikke for tøft, da ingen ønsker å bli trukket inn i krigshandlinger, påpeker Kelly.

Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov advarer på det sterkeste mot den siste utviklingen, og sier landet nå er «ekstremt bekymret».

– Vi ser en tendens til eskalering. Og vi er ekstremt bekymret for den generelle utviklingen, sier Riabkov ifølge det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer Nord-Koreas missiltest.

Norges utenriksminister Børge Brende er også urolig:

– En farlig provokasjon fra Nord-Korea, sier Brende.

Les også: Kina stanser import av sjømat og jern fra Nord-Korea

Nord-Korea: – Trump forstår ikke alvoret

Nord-Korea: – Rett til harde mottiltak

Nord-Korea forsvarer prøveoppskytingen med at den var svar på militærøvelsen som USA og Sør-Korea gjennomfører.

– Nå som USA åpenlyst har erklært sin fiendtlige intensjon mot Nord-Korea ved å gjennomføre felles aggressive militærøvelser til tross for gjentatte advarsler, har mitt land enhver grunn til å svare med harde mottiltak i vår rett til selvforsvar, sier Nord-Koreas FN-ambassadør Han Tae-Song.

Les også: Slik er Kim Jong-un privat: – Han er hensynsløs

Nord-Korea truer USA med atomangrep

Personvernpolicy