– Frykter at Nord-Korea utvikler hydrogenbomber

<p>Prøveoppskytingen av et Hwasong-14 interkontinentalt ballistisk missil, ifølge nordkoreansk fjernsyn, 4. juli 2017. Scanpix/KRT via AP Video.</p>
Prøveoppskytingen av et Hwasong-14 interkontinentalt ballistisk missil, ifølge nordkoreansk fjernsyn, 4. juli 2017. Scanpix/KRT via AP Video.

Amerikansk etterretning tror Nord-Korea kan ha inntil 60 atomvåpen allerede, og at landet alt har testet raketteknologi som kan nå fastlands-USA. Nå er eksperter bekymret for at Nord-Korea vil mestre bygging av enda kraftigere våpen; hydrogenbomber.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas rakettprogram

 • 1970-tallet: Nord-Korea starter arbeidet med å utvikle sin egen versjon av Sovjetunionens Scud-B-rakett, som har en rekkevidde på 300 kilometer.
 • 1984: Nord-Korea gjennomfører sin første prøveskyting.
 • 1987-1992: Nord-Korea begynner utvikling av sine egne varianter av missilene Scud-C (500 kilometer), Rodong-1 (1.300 kilometer), Taepodong-1 (2.500 kilometer), Musudan-1 (3.000 kilometer) og Taepodong-2 (6.700 kilometer)
 • August 1998: Taepodong-1 prøveskytes over Japan, i det som skal være et forsøk på å skyte opp en satellitt.
 • September 1999: Stans i prøveskytingene for å komme USA i møte.
 • 12. juli 2000: Femte runde i missilsamtalene mellom USA og Nord-Korea ender med brudd, etter at nordkoreanerne krever 1 milliard dollar i året for å avstå fra missiloppskytinger.
 • 3. mars 2005: Nord-Korea erklærer at de avslutter prøvestansen på grunn av Bush-administrasjonens fiendtlige politikk.
 • 5. juli 2006: Nord-Korea prøveskyter sju missiler, inkludert en langtrekkende Taepodong-2 som eksploderer etter 40 sekunder.
 • 9. oktober 2006: Nord-Korea gjennomfører en underjordisk atomvåpentest.
 • 5. april 2009: Nord-Korea skyter en langdistanserakett over Japan og inn i Stillehavet, som skal ha vært enda et forsøk på å skyte opp en satellitt. USA, Japan og Sør-Korea anser det som en prøveskyting av Taepodong-2.
 • 25. april 2009: Nord-Korea gjennomfører enda en underjordisk atomprøvesprengning.
 • 13. april 2012: Nord-Korea skyter opp det de hevder er en langdistanserakett som skal skyte opp en satellitt, men den går i oppløsing kort etter oppskytningen.
 • 12. desember 2012: Nord-Korea lykkes i å skyte opp en satellitt ved hjelp av en flertrinnsrakett.
 • 13. februar 2013: Nord-Korea gjennomfører sin tredje underjordiske atomprøvesprengning.
 • 16. januar 2016: Nord-Korea gjennomfører en fjerde underjordisk atomprøvesprengning av det de hevder er en hydrogenbombe – noe som blir bestridt av eksperter.
 • 9. mars 2016: Kim Jong-un hevder at Nord-Korea har utviklet et atomstridshode som kan plasseres i et missil.
 • 23. april 2016: Nord-Korea testfyrer en rakett fra en undervannsbåt.
 • 8. juli 2016: USA og Sør-Korea offentliggjør planer om et missilforsvarssystem – THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).
 • 3. august 2016: Nord-Korea avfyrer for første gang et ballistisk missil inn i Japans økonomiske sone.
 • 9. september 2016: Femte atomvåpentest.
 • 6. mars 2017: Nord-Korea avfyrer fire ballistiske raketter i det de sier er en øvelse på et angrep på USAs baser i Japan.
 • 7. mars 2017: USA begynner utplassering av THAAD-systemet i Sør-Korea.
 • 14. mai 2017: Nord-Korea avfyrer en ballistisk rakett som flyr 700 kilometer før det lander i Japanhavet. Analytikere mener raketten har mulighet til å nå den amerikanske øya Guam, 4.500 kilometer borte.
 • 4. juli 2017: Nord-Korea avfyrer et ballistisk missil som flyr 930 kilometer før det lander i Japan-havet. Analytikere mener missilet har en beregnet rekevidde på 6.700 kilometer, noe som betyr at det kan nå Alaska. Pyongyang sier det dreier seg om en interkontinental ballistisk rakett av typen Hwasong-14.
 • 28. juli 2017: Nord-Korea avfyrer en ny ballistisk rakett som ifølge Pentagon flyr om lag 1.000 kilometer før det lander i Japan-havet.

(Kilde: AFP, NTB)

– Jeg frykter at det neste utviklingstrekket er at Nord-Korea utvikler og tester termonukleære våpen, populært kalt hydrogenbomber, sier seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, kjernefysiker Halvor Kippe, til ABC Nyheter.

Nord-Korea har gjennomført fem prøvesprengninger av atomvåpen: 2006, 2009, 2013 og i januar og september 2016. Bombene later til å ha blitt kraftigere, den seneste hadde en sprengkraft på 20-30 kilotonn TNT, to ganger Hiroshima-bomben.

– De hevdet at det var en hydrogenbombe som ble testet i januar 2016, men i så fall var sprengkraften så lav at testen må ha vært mislykket. Begrenset presisjon på interkontinentale ballistiske missiler og stor lasteevne på den langtrekkende raketten Hwasong14 aktualiserer termonukleære våpen, sier Kippe.

Hydrogenbomber bruker fusjon, sammensmeltning av atomer, og er betydelig kraftigere enn atombomber som bruker kjernefysisk fisjon, splitting av atomer. Hydrogenbomber har aldri vært brukt i krig.

– Hvor mange «vanlige» atombomber har Nord-Korea i dag?

– Moderate anslag plasserer gjerne antallet et sted mellom ti og tjue våpen, men det er teknisk mulig at de har så mange som 60 våpen, noe amerikansk etterretning nylig anga som øvre grense i sine anslag, sier Kippe.

Slike anslag avhenger særlig av hvor mye uran og plutonium av våpenkvalitet analytikere tror Nord-Korea har produsert, og hvor stor andel av dette som er benyttet i våpenproduksjon. Sprenglegemet i atomvåpen består av uran eller plutonium som spaltes og frigjør energi.

Rike uran-forekomster

– Det er grunner til å tro at Nord-Korea benytter både plutonium og uran. Vi har bra oversikt over maksimal mengde plutonium de kan ha, men det er langt større usikkerhet rundt uran-lagrene, sier Kippe.

En base i fjellene nær Yongbyon, nord for Pyongyang, antas å være den viktigste for Nord-Korea, men de to testene i fjor ble gjennomført ved Punggye-ri-anlegget nordøst i landet. Yongbyon bearbeider brukt brensel fra atomkraftverk, og har vært kilden til plutonium i landets atomreaktorer. Nord-Korea har også rike forekomster av uran.

– De har ett kjent urananrikningsanlegg, og trolig flere vi ikke kjenner til. Denne kapasiteten kan de oppskalere betydelig, noe som muliggjør en stor økning i arsenalet de nærmeste årene. Videre er det indisier på at Nord-Korea produserer andre stoffer som inngår i termonukleære våpen [altså «hydrogenbomber», journ. anm.], spesielt tritium.

Koreakrigen

Landets atomprogram har røtter flere tiår tilbake i tid. Etter Koreakrigen 1950-53 fikk Nord-Korea noe bistand til utvikling av atomkraft fra Sovjet, og anlegget for kjernefysisk forskning i Yongbyon åpnet i 1962.

Nord-Koreas rakettprogram startet med kjøp av en rekke Scud-missiler fra Egypt rundt 1980.

– Nord-Korea har lært seg å produsere og eksportere Scud-raketter selv, samt bygd forbedrede og forstørrede utgaver, for eksempel Nodong-missilet, som de har eksportert til Pakistan og Iran, sier Kippe.

Les også: Våpenekspert: Nord-Koreas rakett kunne nådd USAs fastland

Samarbeidet med Iran om raketter

Trolig har landet fått bistand utenfra til modifikasjonene. Landet har også samarbeidet tett med Iran om både ballistiske missiler og romraketter i en årrekke.

Seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt Halvor Kippe. Foto: Christian Tandberg/FFI-FORUM.
Seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt Halvor Kippe. Foto: Christian Tandberg/FFI-FORUM.

– Det virker logisk at de tidlig forsøkte å utvikle kjernefysiske stridshoder som var kompakte nok til å kunne plasseres på mellomdistansemissiler av typen Nodong, med rekkevidde til å nå Sør-Korea og Japan. Det kan forklare den beskjedne sprengkraften i spesielt den første, nokså mislykkede atomprøvesprengningen i 2006, og den begrensede sprengkraften i de neste par testene, sier Kippe.

– De siste årene har det dukket opp mer avanserte rakettmotorer, som har sitt «genetiske opphav» i Sovjetunionen (fabrikker i dagens Russland og Ukraina), men som Nord-Korea nå ser ut til å produsere selv. Disse har vært avgjørende for å bygge Hwasong-12- og Hwasong-14-missilene.

Det er dokumentert at pakistanske atomvåpeneksperter hjalp nordkoreanerne på 90-tallet, blant annet med teknologi for uran-anrikning. Allerede på 70- og 80-tallet hadde landet klarte å skaffe seg «sensitiv» europeisk atomteknologi.

I 1993 krevde Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, adgang til to av landets lagre for atomavfall. Byråets daværende leder Hans Blix og USA mistenkte at Nord-Korea i hemmelighet brukte reaktoren ved Yongbyon-anlegget til å produsere plutonium til bruk i atomvåpen. Nord-Koreanerne trenerte, og hindret IAEA-inspektørene adgang til visse områder.

Les også: Nord-Korea: «USA dømt til ruin»

Lenge tvil om teknologien

Brukte atombrenselstaver holdes avkjølt ved atomanlegget i Yongbyon. Arkivfoto fra 1996. Scanpix/AP.
Brukte atombrenselstaver holdes avkjølt ved atomanlegget i Yongbyon. Arkivfoto fra 1996. Scanpix/AP.

I 1994 inngikk USA og Nord-Korea en «rammeverksavtale» der Nord-Korea sa seg villig til å stanse plutoniumsproduksjonen mot drivstoff og annet økonomisk samarbeid. Blix og IAEA var ikke tilfreds med avtalen eller nordkoreanernes overholdelse av den. I 1998 gjennomførte landet det som ble hevdet å være en satellittoppskytning, men som amerikanske myndigheter fryktet kunne være en test av raketteknologi for et interkontinentalt ballistisk missil.

Landet hadde altså samlet seg både teknologi og ekspertise lenge før de avslørte at de hadde atombomber, med prøvesprengningen i 2006.

På tross av at Nord-Korea beviselig besitter atomvåpen har det lenge vært tvil om landets raketteknologi, og evnen til å lage atomstridshoder til raketter med tilstrekkelig rekkevidde til å ramme naboland eller for den saks skyld fastlands-USA.

Hwasong-14-raketten gjøres klar for prøveoppskytning i Nord-Korea 4. juli 2017. Scanpix/EPA/KCNA HANDOUT.
Hwasong-14-raketten gjøres klar for prøveoppskytning i Nord-Korea 4. juli 2017. Scanpix/EPA/KCNA HANDOUT.

Ifølge en rapport lekket til Washington Post denne måneden tror amerikansk etterretning nå at Nord-Korea er i stand til å gjennomføre slik «miniatyrisering» av atomvåpen.

– Mange av oss som følger med på dette har de siste par årene vurdert at de tekniske barrierene for å lykkes med å pare stridshoder med missiler antakelig er overvunnet for Nord-Korea når det gjelder missiler med regional rekkevidde, sier Kippe.

Nord-Korea har hundrevis av slike mellomdistanse-raketter, som landet har utprøvd i snart 25 år, forteller seniorforskeren.

– Utfordringen med å lage stridshoder som overlever de mekaniske og termiske belastningene forbundet med en missilflukt helt til USA, er derimot langt større. Det er blant annet her testene av rakettene Hwasong-12 og Hwasong-14 kommer inn, sier Kippe.

Les også: – Trumps uforutsigbarhet er et problem for Nord-Korea

Rakett på teststadiet: – Kan nå store deler av USA

Hwasong-12 vurderes å ha rekkevidde til å kunne nå minst det amerikanske territoriet Guam i Stillehavet, som ligger 3400 km unna Nord-Korea.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un følger med under prøveoppskytningen av Hwasong-14-missilet i juli. Scanpix/KRT via AP Video. Foto: AP
Nord-Koreas diktator Kim Jong-un følger med under prøveoppskytningen av Hwasong-14-missilet i juli. Scanpix/KRT via AP Video. Foto: AP

– Hwasong-14 vurderes av enkelte missileksperter å kunne nå så langt som 10.000 km, om det flys i den mest effektive banen, sier Kippe.

Om dette stemmer vil store deler av fastlands-USA ville være innen rekkevidde for Hwasong-14-missilet. Avstanden mellom Nord-Koreas hovedstad Pyongyang og USAs hovedstad Washington DC er omtrent 11.000 km.

– Hwasong-14 vurderes allerede å kunne nå både USA og Europa, men behøver flere tester for å settes forsvarlig i tjeneste, sier FFI-forskeren.

Ved å skyte rakettene nesten rett opp ved tester unngår Nord-Korea å krenke andre lands luftrom, selv om rakettene riktig nok av og til havner i Japans økonomiske sone til havs.

– De oppnår betingelser som ligner på de man har ved interkontinentale baner når stridshodet kommer tilbake fra rommet og treffer atmosfæren med et smell, sier Kippe.

En rakett analytikere antar er Hwasong-12-missilet under en militærparade i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang i april. Scanpix/AP Photo.
En rakett analytikere antar er Hwasong-12-missilet under en militærparade i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang i april. Scanpix/AP Photo.

– Vi kjenner ikke utfallet av testene med hensyn til hvor godt «narrestridshodene» tålte belastningene, men dette er teknologi andre land har behersket siden 1950- og 1960-tallet. Nord-Korea vil etter hvert beherske det også for interkontinentale ballistiske missiler.

– Hvordan kan den nordkoreanske evnen til å angripe med slike våpen vurderes utenfra?

– Etter viktige missiltester kommer offisielle uttalelser fra både nordkoreansk, sørkoreansk, japansk, russisk og amerikansk hold. Dette er mildt sagt land med motstridende interesser, så når for eksempel amerikanske forsvarsmyndigheter støtter nordkoreanske påstander om rekkevidde, flytid og høyde, så er det ingen grunn til å tvile på dette, sier Kippe.

I tillegg gjøres grundige analyser av bilder og video Nord-Korea kringkaster av oppskytinger og rakettester.

Nye frimerker i Nord-Korea for å markere prøveoppskytningen av Hwasong-14.Scanpix/KCNA/via REUTERS.
Nye frimerker i Nord-Korea for å markere prøveoppskytningen av Hwasong-14.Scanpix/KCNA/via REUTERS.

– Ofte lekker også etterretningspersonell visse opplysninger til utvalgte folk i media og tenketanker. Kommersielle satellittbilder kan også være til hjelp i noen sammenhenger, sier Kippe.

USA, Russland, Kina, Japan og Sør-Korea forhandlet med Nord-Korea i flere forhandlingsrunder kjent som seks-partssamtalene. I 2005 gikk Nord-Korea med på å gi opp atomprogrammet i bytte mot økonomisk bistand og politiske innrømmelser. Men implementering av avtalen viste seg vanskelig på grunn av kravet om verifikasjon, som ville krevd dyptgående inspeksjoner. Forhandlingene har vært på is siden 2009.

Les også: – Trumps uforutsigbarhet gjør det vanskeligere for Nord-Korea

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nordkoreanske teknikere ved atomreaktoren i Yongbyon. Arkivfoto fra 2008. Scanpix/AP.
Nordkoreanske teknikere ved atomreaktoren i Yongbyon. Arkivfoto fra 2008. Scanpix/AP.

– En nært forestående krise

Satellittbilde av atomtestanlegget Punggye-ri. Arkivfoto fra desember 2012: Scanpix/AP Photo.
Satellittbilde av atomtestanlegget Punggye-ri. Arkivfoto fra desember 2012: Scanpix/AP Photo.

Den amerikanske tidligere toppdiplomaten Christopher R. Hill ledet den amerikanske delegasjonen i sekspartssamtalene. I mai i år uttalte han under et foredrag hos Norsk utenrikspolitisk institutt at et Nord-Korea med atomvåpen som kan nå USA er «et scenario vi vil stå overfor i løpet av få år». Les også: – En nært forestående krise

Uavhengige eksperter og amerikansk etterretning vurderer altså i sommer, etter den siste langtrekkende rakettesten til Nord-Korea, at USA og president Trump allerede står overfor denne trusselen.

Brukte atombrenselstaver holdes avkjølt ved atomanlegget i Yongbyon. Arkivfoto fra 1996. Scanpix/AP.
Brukte atombrenselstaver holdes avkjølt ved atomanlegget i Yongbyon. Arkivfoto fra 1996. Scanpix/AP.

I august lovet USAs president Donald Trump «ild og vrede» dersom Nord-Korea ikke stanser truslene mot USA. Les også: Trump truer Nord-Korea med militære løsninger

Under et besøk i Kina torsdag denne uken uttalte USAs forsvarssjef Joseph Dunford at en militær løsning på trusselen fra Nord-Korea er «forferdelig», men at Nord-Korea skal kunne angripe USA er «utenkelig».

Les også:

Sør-Koreas president: – Det blir ikke krig

Global Times: Kina holder seg nøytrale hvis Kim skyter først

Øvrige kilder: BBC , New York Times, NTB.

Atomsenteret i Yongbyon. Satellittfoto/arkiv fra 2002. Scanpix/AP Photo.
Atomsenteret i Yongbyon. Satellittfoto/arkiv fra 2002. Scanpix/AP Photo.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien16:04 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Person fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Klimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling
Siste nytt
16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeMann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien16:04SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgePerson fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenKlimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling
Populært