Meny

Anerkjent statsviter: – Tredje verdenskrig vil bryte ut

 Illustrasjonsbilde. Foto: Reuters
 Illustrasjonsbilde. Foto: Reuters
I tillegg tror George Friedman at Polen og Tyrkia kommer til å bli to mektige land.

I den mye omtalte boken «The next 100 years». spekulerer den amerikanske forfatteren og statsviteren George Friedman, om hvordan verden kommer til å utvikle seg over tid i det kommende århundret.

Boken ble utgitt i 2009, og har blitt en bestselger i USA. Den har også blitt debattert i media av ulike eksperter.

68-åringen har blitt rost for sin evne til å se inn i fremtiden.

Friedman har for eksempel spådd at Kina vil - i motsetning til det mange tror - ikke fremstå som en global supermakt på 2000-tallet.

I denne boken spår George Friedman det kommende århundret.
I denne boken spår George Friedman det kommende århundret.

– Min forventning er at Kina skal splitte opp på grunn av internt, sosialt stress, og på grunn av svekkelsen av Russland, sier Friedman til Smithsonian Magazine.

Les også:   Nord-Korea truer USA med atomangrep

– Russland vil kollapse

I stedet vil land som Tyrkia og Polen stadig bli mektigere.

– Tyrkia har uten tvil den mektigste og mest effektive forsvarsmakten i Europa. De kommer til å bli en stormakt i Middelhavet, spår Friedman.

Han påpeker at Polen kommer til å vokse frem som et mektig land i et stadig mer splittet Europa. Mye takket være militær støtte fra USA som ønsker stabilitet i Øst-Europa.

Friedman antyder også at Russland vil kollapse. Noe som betyr at USA blir den eneste gjenværende supermakten. Samtidig vil Japan vokse frem som en aggressiv, global maktspiller.

– Japan er virkelig tyngdepunktet i Asia. De har den nest største økonomien i verden. Sammenlignet med Kina, hvor en milliard mennesker lever i fattigdom, er Japan et forent land.

Les også:   Trumps uforutsigbarhet gjør det vanskeligere for Nord-Korea

Tredje verdenskrig i 2050

Bokens mest kontroversielle utspill er at tredje verdenskrig vil bryte ut.

– Alle århundrer har en krig, sier Friedman til Smithsonian Magazine.

Statsviter og forfatter, George Friedman.
Statsviter og forfatter, George Friedman.

Statsviteren spår at tredje verdenskrig vil bryte klokken 17:00 den 24. november 2050.

Ifølge Friedman blir det Tyrkia og Japan på den ene siden, mot USA, Polen, Storbritannia, Kina og India på den andre siden. Den utløsende årsaken skal være territorielle krav, og måten kriger bryter ut på, vil være det minst oppsiktsvekkende.

Les også:   Russisk-kinesisk militærøvelse i Østersjøen: – En politisk markering

Spådde EU-konflikter

Da gjenstår det bare å se om Friedman får rett. Noen vil sikkert omtale boken som ren og skjær fantasi, men den respekterte statsviteren har bygget seg opp et rykte på å være i stand til å forutse hendelser.

Noen ting han spådde i boken sin fra 2009, har faktisk skjedd. For eksempel at Russland skulle utvikle en stadig mer aggressiv utenrikspolitikk, blant annet gjennom deres annektering av Krim-halvøya. I tillegg spådde han Kinas økonomiske problemer, USAs avtale med Iran og EUs interne konflikter. Dette han har blitt hyllet for.

Samtidig klarte ikke Friedman å spå Den arabiske våren eller Den islamske stats fremvekst, etterfulgt av blodige konflikter i Irak og Syria.

Les også:   USA har oppdaget «svært uvanlig» aktivitet fra Nord-Korea

Populært