Enorm plastsuppe funnet i Stillehavet

Hvert år kastes det 12 millioner tonn plastavfall i verdens hav. Konsekvensen er at det noen steder er større mengder plast enn plankton i havet. Foto: captain-charles-moore.org.
Hvert år kastes det 12 millioner tonn plastavfall i verdens hav. Konsekvensen er at det noen steder er større mengder plast enn plankton i havet. Foto: captain-charles-moore.org.

Forskere har funnet et 2,5 millioner kvadratkilometer stort søppelfelt av flytende plast i det sørlige Stillehavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1997 var den amerikanske oseanografen Charles Moore på vei hjem fra Hawaii til California i seilbåt. Langt ute på havet, uten land i sikte, oppdaget han plutselig at han var omgitt av plastsøppel. I en hel uke seilte Moore i denne gufne møljen av plast som senere har fått navnet «The Great Pacific Garbage Patch», en 1,4 millioner kvadratkilometer stor plastsuppe holdt sammen av havstrømmene.

Nå har Moore gjort nok en nedslående oppdagelse: Et lignende søppelfelt finnes nemlig sør i Stillehavet.

Nylig kom Charles Moore tilbake fra en ekspedisjon i farvannet rundt Påskeøya og Robinson Crusoe Island for å ta vannprøver og sjekke konsentrasjonen av plast der.

Les også: Her er verdens største søppelplass

Mange ganger større enn Norge

Beregningene tyder på at det sør i Stillehavet finnes et 2,5 millioner kvadratkilometer stort felt med plastpartikler, skriver BBC. Norges areal er til sammenligning 385.000 kvadratkilometer.

– Vi fant noen større gjenstander, som bøyer og fiskeutstyr, men for det meste var det brutt ned til småbiter, forteller Moore til nettstedet ResearchGate.

Saken fortsetter under videoen

Lik den nordlige plastsuppa kan den i sør sammelignes med en forurenset sky bestående av mikroplast, plast som er malt opp til stadig mindre biter av bølger og sollys.

– Vi har ikke gjort analyser på laboratorium ennå, men det visuelle inntrykket er at vi snakker om et enormt område i det sørlige stillehavet hvor det finnes millioner av plastpartikler per kilometer, sier Moore.

Les også: Vil lage ferieøy av søppel

Mer plast enn plankton

Ifølge tall fra 2016 kastes det hvert år 12 millioner tonn plastavfall i verdens hav. Konsekvensen er at det noen steder er større mengder plast enn plankton i havet.

Dersom giftstoffer fra søppelet kommer inn i vår matkjede, kan søppelet også vise seg å være farlig for mennesker. Ifølge prosjektet «Save the North Sea», dør rundt én million sjøfugl og hundre tusen pattedyr og skilpadder årlig, som følge av at de spiser eller blir skadet av plastavfall.

Plastavfall finnes i dag i magen til 90 prosent av verdens sjøfugler.

Les også: Plast dreper en million