Russland ypper seg

NATO avskjærte russiske fly

Illustrasjonsbilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Illustrasjonsbilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
USAs visepresident Mike Pence garanterer NATOs medlemsland om at de er trygge under Donald Trumps ledelse.

NATO avskjært tre russiske militærfly i nærheten av estisk luftrom tirsdag. Det skriver CNN.

– To spanske F-18 fly som er tilknyttet NATO, lettet tirsdag morgen for å fange opp uidentifiserte ikke-NATO militære fly, sier NATOs talsmann Dylan White i en uttalelse.

Hendelsen skjedde mindre enn 24 timer etter at Mike Pence besøkte Estland, og bekreftet USAs forpliktelse til NATOs kollektive forsvarsklausul i møte med russiske offensiver.

– Ingen trussel er større i de baltiske statene enn de aggressive tendensene til deres uforutsigbare nabo i øst, sa Pence i et nylig møte med lederne av Estland, Litauen og Latvia.

Pence påpekte at de baltiske landene er i trygge hender.

– Under president Donald Trump vil USA avvise hvert eneste forsøk på å bruke makt og trusler i de baltiske landene. Dette gjelder også våre andre allierte i traktaten, sa Pence.

Les også:  Advarer mot russisk okkupasjon av Finnmark

Spent stemning

Mange land i Øst-Europa frykter russisk politikk i nærområdet etter annekteringen av Krim og krigføringen som skjer i det østlige Ukraina med russisk støtte.

Pence var tirsdag i Georgia etter å ha besøkt Baltikum. Målet med rundturen er å berolige USAs allierte og forsikre dem om amerikansk solidaritet og støtte.

Mike Pence lovet å beskytte de baltiske statene. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix
Mike Pence lovet å beskytte de baltiske statene. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix

Visepresidenten sa at president Donald Trump vil signere loven om nye sanksjoner mot Russland, en sak som de siste dagene har skapt en diplomatisk krise mellom de to landene. Det hvite hus bekrefter at Trump vil undertegne, men har ikke sagt noe om når.

Pence, med den georgiske statsminister Giorgi Kvirikasjvili ved sin side, lovet amerikansk støtte til den lille staten ved Svartehavet.

– Vi står sammen med dere, sa Pence og kalte Georgia en strategisk plassert nøkkelpartner for USA.

Les også:  – Norge står overfor våre militære styrker

Trump: – Dere skylder massive summer

Under NATOs toppmøte i Brussel i mai, sa Donald Trump klart og tydelig ifra om at mange av medlemslandene skyldte USA penger.

– 23 av 28 medlemsland betaler fortsatt ikke det de skal betale. Det er ikke rettferdig mot amerikanske skattebetalere, sa presidenten og kom med følgende beskjed:

– Dere skylder massive summer, fortsatte presidenten og kalte det "kronisk underfinansiering". Hvis NATO-land hadde gitt fulle og komplette bidrag, ville NATO vært enda sterkere enn i dag, sa Trump.

Les også:  USA sender soldater og tunge våpen til Baltikum

Populært