USA har oppdaget «svært uvanlig» aktivitet fra Nord-Korea

<p>Ballistisk missil bygget for ubåter vises frem under en militærparade 15. april, ment å feire 105-årsdagen for landets grunnlegger Kim Il Sung. Foto: Wong Maye-e / AP</p>
Ballistisk missil bygget for ubåter vises frem under en militærparade 15. april, ment å feire 105-årsdagen for landets grunnlegger Kim Il Sung. Foto: Wong Maye-e / AP

Donald Trump lover at USA skal ta seg av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske militæret har oppdaget «svært uvanlig» ubåt-aktivitet fra Nord-Korea. Dette skjer kun dager etter at Nord-Korea avfyrte sin andre interkontinentale ballistiske missil på en måned. Det skal en forsvarsoffiser ha fortalt CNN mandag.

Det amerikanske forsvaret skal også ha sett bevis på en «utskytningstest». En slik test undersøker missilets "cold-launch system", som bruker høytrykksdamp til å drive missilet ut av utskytningsrampen, og ut i luften før motorene tennes.

Les også: USA vil ha tøffere tak mot Nord-Korea

Nord-Korea har trolig 70 ubåter

Dette bidrar til å hindre at flammer og varme fra motoren skader enten ubåt eller annet utstyr i nærheten som brukes til å starte missilet.

Testen ble utført ved Sinpo Naval Shipyard. Denne utskytningstesten er den tredje testen i juli, og den fjerde i 2017.

Nord-Koreas ubåtflåte antas å omfatte rundt 70 ubåter, men flertallet av disse skal være gamle og kan sannsynligvis ikke avfyre missiler.

Les også: Kina mobiliserer på grensen til Nord-Korea

Amerikanske byer innen rekkevidde

Nord-Korea bekreftet lørdag at de hadde gjennomført en rakettest, og sa den hadde fløyet i 47 minutter og nådd en høyde på 3.700 kilometer.

Våpenekspert David Wright i UCS Global Security Program sier at dersom disse opplysningene stemmer så kan det samme missilet nå en maksrekkevidde på 10.400 kilometer i en standard bane.

– Los Angeles, Denver og Chicago ser ut til å ligge godt innenfor rekkevidden til dette missilet. Muligens gjelder det også Boston og New York, sier Wright.

Les også: Rapport: Nord-Korea foretar henrettelser i skolegårder

Trump: – Vi skal håndtere Nord-Korea

USAs president, Donald Trump, fortalte journalister på hans andre kabinettmøte at hans administrasjon skulle ta vare på Nord-Korea. Trump ga derimot ingen spesifikasjoner på hvordan.

– Vi skal håndtere Nord-Korea, vi kommer til å håndtere dem. Det håndteres. Vi håndterer alt, svarte Trump etter at en journalist spurte om hans strategi.

Les også: Trump: Nord-Koreas rakettest lite gjennomtenkt og farlig

Stolt leder

Det amerikanske forsvarsdepartementet var fredag raskt ute med å si at de mente Nord-Korea hadde testet et interkontinentalt, ballistisk missil.

– Missilet ble skutt opp fra Mupyong-ni og fløy om lag 1.000 kilometer før det landet i Japanhavet, sa en talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, Jeff Davis.

Sent fredag melder Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA at landet har gjennomført en vellykket rakettest:

«Lederen kan stolt melde at testen bekreftet at hele USAs fastland er innen rekkevidde».

I meldingen hevdes det også at de nå kan gjennomføre overraskelsesangrep med rakettene.

Les også: – Trumps uforutsigbarhet gjør det vanskeligere for Nord-Korea

Forskere i tvil

Nord-Korea har etter flere tiår med forskning, prøving og feiling klart å skyte ut ballistiske langdistanseraketter.

Forskere tviler nå på om landet har utviklet et stridshode som vil overleve den intense heten som oppstår på vei tilbake ned gjennom atmosfæren. De siste analysene bygger på japanske videoopptak av raketten som ble skutt opp fredag.

Bildene av raketten umiddelbart før den styrtet i havet, synes å vise at den rakettenheten som returnerte til jorda, ikke kunne ha båret noe stridshode. Til det var kapselen for ødelagt av varmen.

Eksperter i Seoul trekker den konklusjon at Nord-Korea vil fortsette testprogrammet med Hwasong-14-raketten. Målet er å utvikle en kapsel som kan utrustes med et stridshode, som vil overleve turen gjennom atmosfæren og treffe et definert område på bakken.

Les også: Nord-Korea truer USA med atomangrep

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden