Meny

Voldsom skogbrann nærmer seg ferieparadis

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn på ferie i de skogsbrannherjede områdene langs Middelhavet sier de ikke vet hvordan de skal komme seg unna flammene som herjer.

Hundrevis av turister er evakuert i Kroatia, Montenegro og på Sicilia. I tillegg brenner det i nærheten av Nice i Frankrike. Flere av disse områdene har hatt svært lite regn og høyere sommertemperaturer enn vanlig for årstiden.

Tone Kolstad fra Trondheim og hennes familie fikk brannen litt for tett innpå livet i Zrnovnica utenfor Split.

– Da det kom så nært at vi kjente varmen, følte jeg meg ikke trygg. Det var en ekkel følelse. De som bodde der sprang med vannslanger rundt husene. Da tenkte jeg «her vil jeg ikke være lenger», sier Kolstad til Adresseavisen.

Reisefølget på fire valgte mandag å dra fra leiligheten de hadde leid. Inntil videre har de tatt inn på et hotell i sentrum av Split.

Kroatiske myndigheter opplyser at 80 personer er blitt lettere skadd i brannene rundt Split. Brannmannskapene har jobbet natten gjennom, og flere steder har innbyggere hjulpet til i arbeidet med å forsvare bygninger mot flammene og hindre spredning. Tirsdag formiddag sier ordføreren i havnebyen at «det verste er over».

Les også: Skal du på Europaferie? Det kan komme til å koste deg dyrt!

Reiseoperatører følger nøye med

Skogbranner herjer flere steder rundt Middelhavet og utgjør fare både for turister og fastboende. Her fra en strand nær Roma mandag der de brant friskt i furuskogen ved Castelfusano. Foto: Massimo Percossi / ANSA via AP / NTB scanpix Foto: Massimo Percossi / AP

Apollo Reiser, som har reisende i de skogbrannrammede områdene i Kroatia, følger situasjonen nøye.

– Vi sendte en SMS til dem rundt klokken 17 i dag. Det har nylig blusset opp igjen så nå følger vi nøye med. Dette håndteres sentralt fra Stockholm der hovedkontoret vårt er. Hvis dette utvikler seg på noen måte, blir det satt i gang en beredskap. Vi vil snakke tett med myndighetene, få kontakt med alle våre gjester og eventuelt evakuere, sier pressekontakt Christine Hafnor i Apollo Reiser til NRK.

May-Liss Heggland fra Rogaland reiser med selskapet og ferierer litt sør for Split.

– Det brenner i åsen bak oss. Vi har sett tjukk røyk og kraftige flammer fra vinduet. Nå ser jeg at flammene tar seg kraftig opp rett bak her jeg står. Det er ganske forferdelig å gå og legge seg når en vet at det brenner kraftig i åsen rett over der en bor. Jeg vil tro det blir en natt uten særlig mye søvn, sier hun.

Les også:  Slik kan du forhindre «feriemage»

Ber om hjelp

Montenegro ba mandag om internasjonal hjelp for å få bukt med skogbranner på halvøya Lustica sør for Dubrovnik.

– Situasjonen ved Lustica er kritisk. Innenriksdepartementet har bedt om at EUs sivile katastrofeinnsats utløses for å få slukket ilden, heter det i en uttalelse fra regjeringen.

Lenger nord spredte ilden seg mandag kveld til forstedene av Split der et kjøpesenter måtte evakueres, hus ble brannskadd og flere biler tok fyr. Det samme gjorde byens søppelfylling, der tykk, svart røyk veltet opp.

Rundt 400 brannmenn prøvde å bekjempe brannen, hjulpet av mer enn hundre soldater og brannslukkingsfly.

– Situasjonen er helt forferdelig, ilden har spredt seg til et stort område, alt er dekket av røyk og ild, sa en representant for regionen.

Populært