Säpo: Tusenvis av voldelige islamister i Sverige

Säpo-sjef Anders Thornberg er bekymret over en eksplosiv økning i antall voldelige islamister i Sverige. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Säpo-sjef Anders Thornberg er bekymret over en eksplosiv økning i antall voldelige islamister i Sverige. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det fins tusenvis av voldelige islamister i Sverige, mener det svenske sikkerhetspolitiet Säpo, som betegner økningen som eksplosjonsartet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har aldri sett noe lignende i dette omfanget før, sier Säpo-sjef Anders Thornberg.

Mens det tidligere var noen hundre voldelige islamister i Sverige, anslår han nå at det dreier seg om flere tusen. Thornberg betegner situasjonen som alvorlig og kaller det en historisk utfordring.

Ifølge Säpo dreier det seg om alt fra personer som sympatiserer med det ekstreme og voldelige budskapet, til folk som inspirerer, rekrutterer og samler inn penger til militante islamistgrupper som IS.

Les også: Finland hever trusselnivået - har 350 personer under oppsikt

PST-rapport: Soloterrorister forteller venner og familie om terrorplanene

Fire byer peker seg ut

IS har fungert som en samlende faktor, mener Säpo-sjefen.

Flest voldelige islamister er å finne i Stockholm, Göteborg, Malmö og Örebro, ifølge Säpo.

Thornberg understreker imidlertid at det bare er et fåtall av de voldelige islamistene som faktisk har til hensikt og er i stand til å utføre terroraksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

–Tidigere hadde vi ulike miljøer, vi hadde radikaliserte fra Nord-Afrika, Midtøsten og Somalia, men de var helt separerte, sier Säpo-sjef Anders Thornberg.

Les også: Rapport: – Sannsynlig at IS vil kunne bruke barn for å utføre terror i Europa

Norske islamister oppsøker asylmottak

6.000 terrortips hver måned

Arkivbilde fra den syriske byen Raqqa, januar 2014. Foto: scanpix
Arkivbilde fra den syriske byen Raqqa, januar 2014. Foto: scanpix

I løpet av ett år har antall innkomne tips som berører terrorisme eller ekstremisme eksplodert. Ifølge Säpo mottar de 6.000 meldinger hver eneste måned. For fem år siden lå snittet på 2.000 meldinger i måneden, skriver svt.se.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tipsene kommer fra publikum, fra internet, spaning eller fra andre lands etterretningstjenester.

– I prinsipet mottar vi annen hver dag henvendelser om at det skal skje et terrorangrep, at noen har sagt at det skal begås et terrorattentat eller informasjon om at noe er under oppseiling. Vi må alltid ta slike meldinger på det største alvor, sier Anders Thornberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må jobbe døgnet rundt

Til tross for de tusenvis av tips som Säpo mottar årlig, klarte ikke svensk politi å avverge terrorangrepet på Drottninggatan i april i år. Den mistenkte terroristen ble før blodbadet vurdert som en perifer person i Säpos etterretningstjeneste.

– Vi må jobbe raskere, vi må jobbe mer døgnet rundt og aldrig ta noen sjanser. Vi må stenge de luker som finnes, sier Thornberg, ifølge Aftonbladet.

Les også:

Islamister har infiltrert det tyske forsvaret

– Smuglet våpen til radikale islamister i Sverige