Meny

Tyrkia og Iran gir militær og humanitær støtte til Qatar

Emir av Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani tok i mot Tyrkias president Tayyip Erdogan i Doha i Qatar i februar. Foto: Kayhan Ozer / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hav-, land- og luftblokkaden som ble påført Qatar mandag, har forsterket spenninger og maktallianser i Midt-Østen. 

Mandag brøt en rekke av landene i GCC (Gulf Cooperation Council) alle diplomatiske bånd med Qatar. Resultatet er en blokkade, som har fått Qatar til å vende seg til sine gamle støttespillere Tyrkia og Iran for hjelp til blant annet matforsyninger, skriver Al Jazeera.

– Vi har samtaler med Tyrkia og Iran vedrørende mat- og vannforsyninger, sier en anonym statlig kilde til Reuters idag. 

Den amerikanske presidenten Donald Trump, som tidligere roste aksjonen med blant annet twittermeldinger, ser ut til å ha endret sin holdning ved å fortelle Doha at han føler seg forpliktet til å finne en løsning på krisen. Qatars 2,6 millioner innbyggere består for det meste av utenlandske expats fra over 80 nasjoner, hvorav rundt 160 nordmenn.

Les også: Solberg: - Verden trenger ikke nye konflikter i Midt-Østen

Strategiske militærbaser

Tyrkia har en militærbase i Qatar, som kan romme 5000 soldater, men har foreløpig 200, rapporterer Al Jazeera.

Tyrkia sier deres militære base i Qatar er symbolsk, men samtidig strategisk viktig. 

USA har sin største militærbase i Midt-Østen stasjonert i Qatar, med over 11 000 soldater. Al Udeid Flybase gir USA kontroll og kommando i luftrommet over Irak, Syria, Afghanistan og 17 andre nasjoner. Landingsstripen er den lengste i den persiske gulfen, og er strategisk viktig da den kan håndtere opptil 120 maskiner, rapporterer CNN.

Les også : Trump tilbyr seg å mekle i Qatar-strid

Tyrkias handels-spill

Tyrkia, som er en betydelig regional maktfaktor, har lenge vært en av Qatars sterkeste støttespillere. Tyrkia har også sterke handelsbånd med Iran, erkefienden til Saudi Arabia, som tok initiativet til det diplomatiske bruddet. Tyrkia har kommet i en diplomatisk skjør situasjon, da de samtidig vil opprettholde en god tone med Saudi-Arabia, som lukrativ handelspartner.

– Tyrkia ønsker å øke sin andel i den globale våpenhandelen, sier den tyrkiske professoren Cas Kasapoglu ved EDAM (Centre for Economics and Foreign Policy Studies)

– Ankara mener det er en forutsetning for å bli en global maktspiller, og har utpekt med rette Saudi-Arabia som et bærekraftig og sultent marked. Tyrkia forventes å undertegne en stor eksportavtale for å selge flere krigsskip (national corvettes) til Saudi-Arabia i nær fremtid. Hvis avtalen bærer frukter, vil den bli Tyrkias største våpeneksportavtale til dags dato, og Ankara er ikke villig til å sette denne muligheten i fare.

De har erklært sin fulle støtte til Qatar, ved å tilby matforsyninger, men også satt fortgang i en parlamentarisk prosess som kan føre til at tusenvis av tyrkiske tropper blir sendt til Qatar, skriver Al Jazeera.

Populært