Hitlers hodeskalle kan gentestes

Russiske myndigheter vil tillate DNA-testing av den hodeskallen som man etter 1945 mener tilhørte Adolf Hitler.
Russiske myndigheter vil tillate DNA-testing av den hodeskallen som man etter 1945 mener tilhørte Adolf Hitler. Foto: Mikhail Metzel / AP

Russiske myndigheter sier de vil la britiske forskere DNA-teste fragmentene av en hodeskalle som de sikret seg da Berlin ble frigjort i 1945. Nazi-diktatoren Adolf Hitler begikk selvmord kort tid før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fragmentene av hodeskallen har tidligere vært utstilt i Moskva og de viser blant annet et kulehull.

Et engelsk selskap skal ha kontaktet de russiske myndighetene og sagt at de har sporet opp en nevø av Hitler. Det blir dermed mulig å teste om hodeskallen faktisk har tilhørt den tidligere diktatoren som startet andre verdenskrig.

Les også: Nazistisk tidskapsel funnet i Polen

En av grunnene til at men vil gjøre dette er å motbevise konspirasjonsteorier om at Hitler skal haklart å unnslippe de fremrukkende sovjetiske styurkene i april 1945, og at han skal ha klart å flykte tilSør-Amerika.

Hitlers nevø skal være villig til å gjennomføre en slik gentest, sier det russiske statsarkivets direktør Larisa Rogova til nyhetsbyrået Tass fredag.

Hun sier at russiske eksperter står klare til å gjøre sammenligningen, hvis de nødvendige tillatelser blir gitt.

Rogova understreker også at hodeskallen er autentisk og at det har vært bevist tidligere.

Les også: Hitlers barndomshjem kan få stå likevel

Den herskende forklaringen på diktatorens endelikt er selvmord mens krigen var i sin sluttfase og Den røde hær allerede sto i Berlin. Hitler og hans kone Eva Braun felles selvmord omkring kl. 15.30 den 30. april med gift.

Hitler skal også ha skutt seg i tinningen, har tidsvitner fortalt. Etter selvmordene skal de to likene ha blitt kastet i en grop og satt fyr på.

Sovjeterne skal senere ha gravd opp levningene etter Hitler og hans hustru. Det skal ha skjedd tidlig i mai, og ved hjelp røntgenbilder og tannskjema skal de ha de var i stand til å identifisere likene.