Avis: – Kina og Russland sender marineskip for å overvåke USAs hangarskip nær Nord-Korea

Nord-Korea og USA fortsetter å true hverandre militært. Samtidig ber Russland, Japan og Kina de to kamphundene om å beherske seg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den japanske storavisen Yomisuri Shimbun, har Kina og Russland sendt etterretningsskip fra sine mariner for å «undersøke bevegelsene» til USAs marinefartøy i farvannet nær Nord-Korea.

Utsendelsen skal være en advarsel til USA, skriver avisen.

Både Russland og Kina har bedt USA om å «beherske seg».

– Blir så ille at det ikke kan snu

– Vi oppfordrer alle land til selvbeherskelse og advarer mot å fortsette med handlinger som kan innebære enhver form for provokasjon, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov fredag.

USA har sendt hangarskipet Carl Vinson og en rekke andre krigsskip i retning den koreanske halvøya, som et svar på de nylige rakettestene fra Nord-Korea. Foto: NTB scanpix
USA har sendt hangarskipet Carl Vinson og en rekke andre krigsskip i retning den koreanske halvøya, som et svar på de nylige rakettestene fra Nord-Korea. Foto: NTB scanpix

– Vi motsetter oss på bestemt vis enhver uttalelse eller handling som bidrar til økt spenningsnivå, og vi tar til orde for en pause i provokasjonene og truslene før situasjonen blir så ille at den ikke kan snus, sa Kinas utenriksminister Wang Yi på en pressekonferanse i Beijing fredag.

Les også: – Nord-Korea gjør klokt i å ikke teste Trump

Nord-Korea: Vil teste nye raketter ukentlig

Ifølge kinesisk UD har Kina bedt om russisk hjelp til å roe ned den anspente situasjonen.

– Kina er klar til å samordne nært med Russland for å bidra til å kjøle ned situasjonen på halvøya så fort som mulig og oppmuntre de gjeldende partene til å gjenoppta dialogen, skriver det kinesiske utenriksdepartementet.

På en pressekonferanse tirsdag morgen understreket Japans statsminister Shinzo Abe at Japan håper å få til en fredelig dialog med regimet i Pyongyang.

Les også: – Faren for krig har ikke vært større siden 1994

Sørkoreanere ser på en TV-sending med bilder av det amerikanske hangarskipet Carl Vinson som er sent i retning den koreanske halvøy. Foto: NTB scanpix
Sørkoreanere ser på en TV-sending med bilder av det amerikanske hangarskipet Carl Vinson som er sent i retning den koreanske halvøy. Foto: NTB scanpix

USA trappet opp tilstedeværelsen

For ni dager siden beordret amerikanske myndigheter å sende Carl Vinson Strike Group mot den Nord-Koreanske halvøya. Carl Vinson Strike Group består av et hangarskip og en rekke marinefartøy. I utgangspunktet skulle fartøyene, som lørdag befant seg i Singapore, til Australia.

Nord-Korea har reagert sterkt på USAs tilstedeværelse. I påsken varslet landet atomangrep ved ytterligere provokasjoner.

– Dette beviser at USAs uforsvarlige skritt mot å invadere Nord-Korea har nådd en kritisk fase, sa en talsperson for landets utenriksdepartement til det statlige nyhetsbyrået KCNA og fortsatte:

– Nord-Korea er parat til å reagere mot enhver form for krig ønsket av USA. Vi vil komme med den sterkeste motreaksjon mot provokatørene for å forsvare oss selv, med mektige, kraftige våpen.

Les også: – USA vurderer militære tiltak mot Nord-Korea

Spent situasjon

Situasjonen i Nordøst-Asia er svært spent etter at Nord-Korea hittil i år har foretatt seks oppskytinger av raketter. Frykten er at landet utvikler langtrekkende ballistiske missiler som kan utstyres med atomstridshoder, ifølge NTB.

Uttalelser fra Nord-Koreanske myndigheter mandag, tyder på at landet vil fortsette med rakettester.

– Vi kommer til å gjennomføre rakettester på en ukentlig, månedlig og årlig basis, sa Nord-Koreas viseutenriksminister Han Song-ryol til BBC.

– Skulle USA våge å gå inn for en militær handling, er Nord-Korea klare til å svare på en hvilken som helst form for krig amerikanerne velger, sa Nord-Koreas viseambassadør til FN, Kim In-ryong, under en pressekonferanse i FN mandag. Trusselen er et svar på advarslene fra USAs visepresident Mike Pence mot å fortsette de gjentatte testene av missiler.

Les også: Nord-Korea: – Vi er klare til å gå til krig

Personvernpolicy