Meny

Folkeavstemningen i Tyrkia 16. april:

– Erdogan er villig til å ofre forholdet til Vesten

På en drøy uke klarte den tyrkiske presidenten å hisse på seg store deler av Europa med sine uttalelser. Se ett knippe i videoen øverst. (Videoen er etterredigert 29. mars).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tyrkias president er villig til å ofre forholdet til Europa på kort sikt, om det sikrer ham folkeavstemningen 16. april, «og en formalisering av makten han allerede har ranet», sier eksperter til ABC Nyheter.

En av den tyrkiske presidentens livvakter fotografert under en av Erdogans taler. Foto: Murad Sezer / Reuters

Folkeavstemningen i Tyrkia 16. april dreier seg om flere grunnlovsendringer, som vil endre Tyrkias politiske system hvis de går gjennom.

– Det er svært jevnt løp nå, de fleste meningsmålinger ligger på vippen. Noen gir et ørlite overtak til nei-siden, sier førsteamanuensis Joakim Parslow ved Universitetet i Oslo. Han forsker på Tyrkias moderne historie.

Det nye systemet vil, dersom det går gjennom, ligne noe på presidentsystemene i USA og Frankrike, men med betydelig større makt til den tyrkiske presidenten, forklarer Parslow.

Partiet AKP («Rettferdighets- og utviklingspartiet»), som Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan tidligere ledet, har hatt makten sammenhengende siden 2002. Det er det suverent mest populære partiet i Tyrkias historie:

Gatemotiv fra Istanbul. Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, på plakaten i bakgrunnen. De siste par ukene har tyrkiske politikere, ikke minst presidenten selv, vakt bestyrtelse i Europa med sine utspill. Foto: Ozan Kose / AFP

– Ved valget i 2015 fikk de for første gang ikke nok mandater til å danne flertallsregjering. Jeg tolker folkeavstemningen som et forsøk på å sikre makten for AKP i overskuelig fremtid, sier Parslow.

Les også: Erdogan ber tyrkere i Europa få minst fem barn

Grepet strammet etter kuppforsøk

15. juli i fjor sommer forsøkte elementer i det tyrkiske militæret å kaste president Erdogan i et kupp. Regjeringen har i ettertid anklaget kupp-lederne for bånd til den sosiale og religiøse «Gülen-bevegelsen».

– Konsensus blant seriøse stemmer var at det definitivt var Gülen-tilhengere involvert i kuppet, men det er uenighet om hvorvidt bevegelsen var hovedaktøren. Det kan ha vært mer snakk om en koalisjon av Erdogan-motstandere, sier Parslow.

Førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, Universitetet i Oslo, Joakim Parslow. Foto: UiO.

Kuppforsøket ble fulgt av en unntakstilstand og knallharde betingelser for blant annet journalister. En tredjedel av alle fengslede journalister og medieansatte sitter nettopp i tyrkiske fengsel, flertallet av dem venter på sin rettssak, ifølge Amnesty International.

Videre er mer 160 mediebedrifter stengt. Flere tusen medlemmer av et av de viktigste opposisjonspartiene, HDP, eller «Folkenes demokratiske parti», sitter fengslet.

– Erdogan og AKP har mye makt til å forme den offentlige samtalen i forkant av folkeavstemningen, og kan passe på at ja-siden får mest taletid i media, sier Parslow.

– Det er rart at man ikke vet mer om hvem som sto bak kuppforsøket, et halvt år etter. Det kommer først og fremst av at tyrkisk etterforskning er politisk motivert, like mye som det er en genuin etterforskning av selve kuppforsøket. Den parlamentariske etterforskningskomiteen fikk lagt mange hindringer for sitt virke, fra regjeringens side, sier Tyrkia-forskeren.

Les også: Tyrkia truer med å sende 15.000 flyktninger til EU hver måned

Truet alle europeere

«Ja» eller «nei» i den tyrkiske grunnlovsavstemningen. Bildet er fra det tyrkiske konsulatet i Köln. Foto: Sascha Steinbach / EPA

Flere medlemsland i EU har nektet tyrkiske minister å drive valgkamp i disse landene foran folkeavstemningen i Tyrkia. De siste ukene har flere tyrkiske statsråder forsøkt å holde politiske møter blant tyrkiske borgere bosatt i europeiske land. Dette har enkelte steder ført til diplomatisk strid.

Erdogan holdt onsdag i forrige uke en tale der han advarte europeere «mot konsekvensene» dette kunne få.

– Hvis dere fortsetter å oppføre dere slik vil ingen europeer, ingen vestlig person, kunne gå trygt og i fred på gaten i morgen, sa han.

Onsdag i forrige uke ble det kjent at en diplomat og flere tyrkiske NATO-offiserer hadde fått innvilget asyl i Norge etter kuppforsøket i fjor. Tyrkia reagerte kraftig.

– Jeg tror Erdogans opptreden dreier seg om å skape skarpe skillelinjer mellom «hans» Tyrkia og resten av verden, for å samle tyrkere om seg før folkeavstemmingen. Jeg tror grunnlovsendringene er svært viktige for Erdogan, fordi de vil la ham formalisere makten han allerede utøver. Han er nok i overlevelsesmodus nå. Hvis han mister denne makten risikerer han rett og slett fengsel. På kort sikt er han villig til å ofre Tyrkias forhold til Vesten for å sikre sin makt, sier Parslow.

Det tyrkiske flagget over landets konsulat i Köln. Foto: Sascha Steinbach / EPA

– Drømmen om fullt EU-medlemskap har nok Erdogan lagt midlertidig på hylla for ganske lenge siden.

Erdogan og hans parti har fått til en betydelig økning i den gjennomsnittlige tyrkers levestandard, med investeringer i sykehus, og brukt direkte overføringer til ulike deler av befolkningen.

– Mange har sine gode grunner til å være takknemlige overfor Erdogan, sier Parslow.

Mange i Tyrkia har også et relativt konservativt eller religiøst syn på livet, og ser på Erdogan som en av sine.

– Han er en religiøs fyr fra et fattig nabolag i Istanbul. Disse to tingene er viktig å ha i bakhodet. Et liberalt demokrati med grunnlovfestede begrensninger på presidentens makt blir nok for mange litt abstrakt, og kanskje en unødvendig luksus, sier forskeren.

Les også: Tyrkia kaller Norges ambassadør inn på teppet

– Formalisering av makt han har ranet

Parslows kollega ved institutt for kulturstudier, Einar Wigen, mener folkeavstemningen dreier seg om en «formalisering av makten Erdogan allerede har tilranet seg»:

Postdoc-stipendiat Einar Wigen ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, UiO. Foto: UiO.

– I dag handler Erdogan allerede mot den etablerte grunnloven. Presidenten og hans støttespillere ønsker nå å endre grunnloven, slik at det de allerede gjør blir lovlig. De handler i strid med maktfordelingsprinsippet, som er del av den tyrkiske grunnloven slik den står, sier postdoktoren til ABC Nyheter.

Den tyrkiske presidenten er i utgangspunktet et symbolsk overhode, men går i dag utover denne rollen, mener Wigen.

– Erdogan omtaler seg som «leder for utøvende, dømmende og lovgivende makt», og det er det han ønsker å være, en rolle den nye grunnloven vil formalisere.

Wigen savner en prinsipiell diskusjon i Tyrkia om det politiske systemet som har fått utvikle seg, og som tyrkerne neste måned skal stemme over:

– Erdogan og AKP setter likhetstegn mellom folkeviljen og seg selv, og debatten om folkeavstemningen har blitt redusert til et spørsmål om å være «for eller mot Erdogan».

– Når det dreier seg om endring av grunnloven skulle man forvente de store prinsipielle diskusjonene i det minste var på bordet. Så vidt jeg kan se er det redusert kun til et spørsmål om formalisering av Erdogans makt, sier Wigen.

– Uformelt har han denne makten allerede.

Les også: Ordkrig mellom statsministrene i Nederland og Tyrkia

– Nikkedukker og spyttslikkere

Wigen er nølende med å bruke betegnelsen «diktatur» om den politiske situasjonen som nå utvikler seg i Tyrkia.

Tyrkiske borgere venter på å få avlegge sin stemme i folkeavstemningen ved det tyrkiske konsulatet i Zürich i Sveits. Foto: Ennio Leanza / EPA

– Med betegnelsen «diktatur» ser man som regel for seg en mer gjennomgripende stat enn den tyrkiske er i dag. Men i sitt forsøk på å oppnå slik makt har AKP rensket ut de fleste kompetente folk med integritet fra statsapparatet. Da sitter man igjen med nikkedukker og spyttslikkere, og det er en veldig dårlig måte å drive en stat. Man undergraver selvstendig tenking og initiativ utover det å holde mannen på toppen tilfreds. Det er negativt for et samfunn generelt, men også et regime, sier Wigen.

I dag kan det tyrkiske regimet med AKP-partiet i spissen fremstå litt som et klientsystem, der de områdene som støtter Erdogan typisk får direkte støtte, eller de som stemmer på ham får direkte hjelp – mathjelp og tilsvarende, forteller Wigen:

– Det kommer offisielt sett fra staten, men ved hjelp av partiorganisasjonen. Politisk lojalitet premieres i topp og i bunn, sier Wigen.

Forskeren tror Erdogan går seirende ut av avstemmingen;

– Men å spå om Tyrkia er en snarvei til å ta feil. Den som hadde sagt for fem år siden at situasjonen ville bli så ille som den er i dag ville bare fremstått som latterlig, sier Wigen.

Han mener den eksterne konteksten også er fullstendig endret, med mengden flyktninger fra Syria, og at Tyrkias tidligere allierte – som Hellas og Storbritannia, har spilt seg ut på sidelinjen i EU.

– Tyrkia har ikke blitt premiert for sin EU-tilpasning ikke på noen måte. Europa fremstår som en lite troverdig samarbeidspartner for Tyrkia om dagen, sier Wigen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 Få norsksomaliere eier egen bolig – stanses av renteforbud09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 FM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06 Direkte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15 Dokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00 Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50 Dette skjer i dag05:37 Hudkreftdagen: Kreftforeningen advarer mot solarium05:32 Dette skjedde i natt05:23 NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00 Norad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35 Mann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26 Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07 Mann ranet med kniv i Bergen03:30 Petter Stordalen tildelt hederspris03:20 Indonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45 Trump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31 Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27 Dollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55 Dødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50 USA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09 Hydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40 Ødegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35 Irak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31 Måling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17 Passasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59 Minst 44 drept i kamper i Syria21:57 Tre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:35 Xi antyder langvarig handelskrig20:24 May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33 Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00 «Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Henvendelser om hoggorm til værs11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 – Kan føre til en dramatisk forverring på norske veier08:27 Her kollapser skandalehelikopteret08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge
Siste nytt
09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17PengerFå norsksomaliere eier egen bolig – stanses av renteforbud09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerFM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06PolitikkDirekte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15VerdenDokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00Helse og livsstilSiste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50NorgeDette skjer i dag05:37Helse og livsstilHudkreftdagen: Kreftforeningen advarer mot solarium05:32NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenNASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00NorgeNorad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35NorgeMann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26VerdenFransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07NorgeMann ranet med kniv i Bergen03:30PengerPetter Stordalen tildelt hederspris03:20VerdenIndonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45VerdenTrump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31NorgeGrunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27NorgeDollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55NorgeDødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50VerdenUSA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09NorgeHydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40SportØdegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35PolitikkIrak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31PengerMåling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17NorgePassasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59VerdenMinst 44 drept i kamper i Syria21:57NorgeTre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:35VerdenXi antyder langvarig handelskrig20:24PolitikkMay åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33NorgeKronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00Verden«Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilHenvendelser om hoggorm til værs11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35Politikk– Kan føre til en dramatisk forverring på norske veier08:27NorgeHer kollapser skandalehelikopteret08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge
Populært