Meny

98-åring avslørt som nazi-kommandant

Polske myndigheter vurderer nå om de skal kreve Michael Karkoc (98) utlevert fra USA, mistenkt for å ha bidratt til å drepe 44 polakker under andre verdenskrig.

Det var nyhetsbyrået Associated Presssom først identifiserte Karkoc som for tiden lever i Minnesota i USA.

Etter flere runder ble det mandag slått fast at også polske myndigheter fant det bevist at 98-åringen var identisk med en nazistisk kommandant under samme navn.

Han skal blant annet ha vært delaktig da 44 polakker ble drept under den nazistiske okkupasjonen.

Kan bli utlevert

Robert Janicki fra polske påtalemyndigheter sa at det var 100 prosent sikkert at det var snakk om samme mann som var tilknyttet en SS-avdeling og bidro til å brenne ned og ødelegge sivilister.

Karkocs egen familie har hele tiden avvist at han skal ha deltatt i noen krigsforbrytelser.

Les også:  Ville tjene nazi-penger på kong Haakon

Men hvis polske myndigheter vinner fram kan de også kreve ham utlevert fra sitt nye hjemland, USA.

Også for et par år siden var saken oppe. Da trakk tyske myndigheter seg tilbake fra sin egen granskning fordi den da 96 år gamle mannen var for syk til å bli tiltalt, skrev blant annet den bristiske avisen The Guardian den gang.

Løy etter krigen

Den tyske granskningen skal ha konkludert med at det var samme mann, og at han også skal ha løyet til immigrasjonsmyndighetene for å komme inn i USA etter andre verdenskrig.

Les også:  Tysk krigsfly med død flyger og ammunisjon funnet i dansk myr

En annen rapport skal også ha bevist at Karkoc selv ga ordre til å angripe de polske landsbyene Chłaniów og Władysławin 23. juli 1944.

Den britiske avisen Daily Mail skriver mandag at man blant annet har funnet lønnsslipper som viser at Karkoc var i Polen under andre verdenskrig.

Annonse
Populært