Drives din mobil av barnearbeid?

Sannsynligheten er til stede for at batteriet i din smarttelefon inneholder kobolt utvunnet av barn i DR Kongos livsfarlige gruver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kobolt og barnearbeid

Mineralet kobolt er en avgjørende ingrediens i batteriene til smarttelefoner og bærbare datamaskiner. Flernasjonale selskap som Apple og Samsung håver inn milliarder på slike produkter, mens barn som jobber i smågruver i DR Kongo for å utvinne kobolten tjener ned mot åtte kroner dagen. 60 prosent av verdens kobolt utvinnes i DR Kongo. Femtedelen av dette igjen utvinnes for hånd.

Kilder: Sky News, Amnesty.

Kobolt er en viktig ingrediens i batteriene til smarttelefoner og bærbare datamaskiner.

Over halvparten av verdens totale forsyninger av kobolt stammer fra Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo). Ifølge den kongolesiske regjeringens egne beregninger kommer 20 prosent av kobolt som eksporteres fra landet fra «smågruver» i sør. Det er omkring 110-150.000 gruvearbeidere i denne regionen, som gjerne jobber med enkle, håndholdte redskap. Blant arbeiderne finner man barn ned i sjuårsalderen, som leter etter steiner med koboltinnhold i avfallsprodukter fra den tunge gruveindustrien, og vasker og sorterer den til dels helsefarlige malmen før salg, ifølge Amnesty-rapporten «This is what we die for» fra i fjor.

Britiske Sky News har nylig gransket forholdene ved de kongolesiske småskala-gruvene for kobolt.

Journalistene besøkte flere gruver i Katanga-området, og fant barnearbeidere ved samtlige. Ifølge reportasjen jobber barn ned i fireårsalderen i gruvene, under til dels svært farlige forhold.

Se utdrag fra reportasjen i videovinduet øverst.

FNs barnefond Unicef i DR Kongo anslår at det i dag jobber cirka 20.000 barn i gruvedriften i landet sett under ett.

– Barnearbeid er ulovlig i DR Kongo, og det kan hende tallet har sunket de siste åra. Men fremdeles er det alt, alt for høyt, sier kommunikasjonsrådgiver i Unicef Norge, Truls Brekke, til ABC Nyheter.

– Barn som jobber i disse gruvene er utsatt for både fysiske og psykiske trusler og vold. Arbeidet er også livsfarlig i seg selv. Det er helseproblemer knyttet til arbeidet, barna mister skolegang og barndom. Disse barna utnyttes på det groveste. Barn skal ikke gjøre denne typen arbeid, og har rett til en barndom og fremtid, sier Brekke.

Les også: Amnesty varsler om barnearbeid i kongolesiske gruver

Flere tusen barn jobber med utvinning av kobolt i smågruvedriften i DR Kongo, ifølge Amnesty International. Faksimile fra Amnestys rapport «This is what we die for» (januar 2016).
Flere tusen barn jobber med utvinning av kobolt i smågruvedriften i DR Kongo, ifølge Amnesty International. Faksimile fra Amnestys rapport «This is what we die for» (januar 2016).

Livsfarlige tunneler

Å være utsatt for koboltstøv over lenger tid kan føre til en potensielt dødelig lungesykdom. Inhalering av partiklene kan også føre til astma og nedsatt lungekapasitet. Vedvarende kontakt mellom kobolt og hud kan gi betennelser (dermatitt). Likevel fant Amnestys granskere at det store flertall av gruvearbeiderne jobber lange dager uten selv det mest grunnleggende beskyttelsesutstyr. Gruvesjaktene graves ut for hånd av arbeidere uten verneutstyr. Tunnelene mangler bærebjelker, og raser ofte sammen i regnet, skriver Sky News.

Barn som ble intervjuet av Unicef i 2014 opplyste at de arbeidet opptil 12 timer daglig og bar tungt for mellom én og to dollar dagen. Et av barna, Paul (14 år da intervjuet ble gjort), fortalte til Unicefs granskere at han ofte «tilbrakte 24 timer i tunnelene». Som de voksne arbeiderne blir barna utsatt for store konsentrasjoner kobolt jevnlig, uten hansker eller ansiktsmasker. Flere av barna sa de hadde blitt slått av gruveselskapenes sikkerhetsvakter når de tok seg inn på disse bedriftenes skjerp.

Barn sorterer koboltmalm i Kolwezi, DR Kongo, i mai 2015. Foto: Amnesty International og Afrewatch.
Barn sorterer koboltmalm i Kolwezi, DR Kongo, i mai 2015. Foto: Amnesty International og Afrewatch.

Disse opplysningene ble bekreftet av 17 barn intervjuet i forbindelse med Amnestys rapport fra i fjor. De fleste barna i Amnesty-studien opplyste at de tjente mellom 1000 og 2000 kongolesiske franc per dag, som tilsvarer 8-16 norske kroner.

Les også: Barn ofrer helsa for internasjonale tobakksgiganter

Kinesiske forhandlere

Kobolt fra de mindre, irregulære gruvene i DR Kongo selges i hovedsak til kinesiske forhandlere lokalt. Det blir siden solgt videre til Congo Dongfang International, datterselskap av Zhejiang Huayou Cobalt. Huayou forsyner tredjeparts batteriprodusenter, som siden leverer til større elektronikk- og bilprodusenter, ifølge Sky News’ og Amnestys opplysninger.

I en oppfølgingsartikkel fra Sky News sier Apple, som produserer bl.a. iPhone, iPad og Mac-datamaskiner, at noe av Huayous kobolt har kommet inn i bedriftens forsyningskjede, men at denne kontakten nå skal være satt på vent.

Som en illustrasjon: ABC Nyheters forfatter av denne artikkelen har en eldre iPhone-modell i lommen, og en eldre MacBook Pro på stuebordet hjemme. Ifølge Amnesty-rapporten fra i fjor, Unicef-rapporten fra 2014 og Sky News’ ferske reportasje er det sannsynlig at batteriene til disse apparatene inneholder kobolt utvunnet av barn i DR Kongo, som jobbet i og nær gruver, under helsefarlige forhold til cirka 8-16 kroner dagen.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Denne grafikken fra fjorårets Amnesty-rapport viser forsyningskjeden for kobolt.
Denne grafikken fra fjorårets Amnesty-rapport viser forsyningskjeden for kobolt.

Apples talsperson sier videre til Sky News: «Apple er opptatt av ansvarlig utvinning av materialer til våre produkter, og har vært industriledende i å etablere strenge standarder for våre leverandører».

Les også: iPhone gir ny salgsrekord for Apple

Omkring 100 personer, hovedsakelig kvinner - mange med spedbarn og nyfødte - jobbet med å vaske malm ved kysten av Lake Malo i Kapata da Amnestys granskere besøkte stedet i mai 2015. En kvinne sa hun tjente omkring 1500 kongolesiske franc (12 kroner) på å vaske åtte til tolv 50-kilos sekker daglig. Foto: Amnesty International og Afrewatch.
Omkring 100 personer, hovedsakelig kvinner - mange med spedbarn og nyfødte - jobbet med å vaske malm ved kysten av Lake Malo i Kapata da Amnestys granskere besøkte stedet i mai 2015. En kvinne sa hun tjente omkring 1500 kongolesiske franc (12 kroner) på å vaske åtte til tolv 50-kilos sekker daglig. Foto: Amnesty International og Afrewatch.

Apple ber om stans

Apple opplyser til Sky News at de har bedt leverandøren Huayou Cobalt stanse innkjøp fra irregulære gruver der mineralet utvinnes for hånd. Mobilgiganten ønsker likevel ikke å kutte alle bånd til slike gruver, da det kan «skade lokalsamfunnene som er avhengige av gruvedriften for sine inntekter».

Dette standpunktet får støtte av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), som likevel understreker at elektronikk- og bilprodusenter må gjøre mer for å sikre at kobolt ikke utvinnes av barn:

– Dette er et avgjørende levebrød for to millioner mennesker i DR Kongo. Det å forlate DR Kongo er ikke et alternativ, verden har ikke råd til å miste kongolesisk kobolt, sier OECDs ekspert på naturressurser, Tyler Gillard, til Sky News i oppfølgingsartikkelen.

– Men bedriftene er nødt til å gå i dialog med sine leverandører for å forbedre arbeidsforholdene ved skjerpene og fjerne barn fra gruvene, slik at gruvedriften virkelig kan bli en kilde til vekst og arbeid, fremfor usikkerhet og barnearbeid.

En talsperson for Huayou sier til Sky News at bedriften «er oppmerksom» på spørsmål om barnearbeid og «overvåker forsyningskjeden».

Les også:

Ti år med iPhone

Kongo mangler penger til å avholde valg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:21 Tyskland: Mange skadd i en eksplosjon i boligblokk10:10 Mann frifunnet for å ha skutt hund09:59 Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58 Ericsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57 Klart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49 Flyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27 Mann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20 Tror på ny rekord i julehandelen09:15 Håndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06 Over 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39 Johnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38 Venteliste hos Røde Kors i julen08:03 Pundet styrker seg etter britisk valg07:51 Ødegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23 Undersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08 Togreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54 Rent toryflertall og brexit i sikte: – Tror folk er genuint lei06:51 Wild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37 «VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25 De konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22 Dette skjer i dag06:05 Full jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02 Svært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00 Interne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00 Over tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59 Skjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35 Dette skjedde i natt05:35 Mange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05 Mystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03 Liberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46 Labour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06 21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54 Labours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08 LO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53 Asias børser solid opp etter britisk valg02:31 EU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21 Polen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13 Forskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06 Labour-politiker ber Corbyn om å gå01:53 EU-topper avventer britisk valgresultat01:50 Seks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35 DUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20 Dom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51 Adresseavisen: Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48 Pundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44 Nigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41 Michael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22 Frankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18 Tory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11 Svensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02 Utenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59 Labour-topp: – Nedslående resultat23:50 Valgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37 Sturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34 Sjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29 Britisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22 Storbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17 Solskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11 Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37 Fretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23 Fotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08 Person funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04 Drapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46 Setesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17 EU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00 Asylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55 Mann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19 Kritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07 Menneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55 16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52 Deila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36 Trump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35 VG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31 Trump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29 To personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13 PST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41 Chile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35 Profilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34 12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30 Hauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58 90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58 Aviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36 Abelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35 Politiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52 Moxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28 – Trump styrer USA mot diktatur14:10 Det er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09 Trump ber Thunberg slappe av14:06 Haaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag
Siste nytt
10:21VerdenTyskland: Mange skadd i en eksplosjon i boligblokk10:10NorgeMann frifunnet for å ha skutt hund09:59PolitikkSkotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58NorgeEricsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57PolitikkKlart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49ReiseFlyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27NorgeMann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20PengerTror på ny rekord i julehandelen09:15SportHåndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06NorgeOver 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39VerdenJohnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38NorgeVenteliste hos Røde Kors i julen08:03PengerPundet styrker seg etter britisk valg07:51SportØdegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23NorgeUndersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08NorgeTogreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54VerdenRent toryflertall og brexit i sikte: – Tror folk er genuint lei06:51SportWild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37Sport«VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25VerdenDe konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22NorgeDette skjer i dag06:05VerdenFull jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02NorgeSvært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00PengerInterne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00VerdenOver tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59NorgeSkjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35NorgeDette skjedde i natt05:35NorgeMange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05VerdenMystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03VerdenLiberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46VerdenLabour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06Norge21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54VerdenLabours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08NorgeLO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53VerdenAsias børser solid opp etter britisk valg02:31VerdenEU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21VerdenPolen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13NorgeForskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06VerdenLabour-politiker ber Corbyn om å gå01:53VerdenEU-topper avventer britisk valgresultat01:50VerdenSeks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35VerdenDUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20NorgeDom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51NorgeAdresseavisen: Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48VerdenPundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44VerdenNigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41VerdenMichael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22VerdenFrankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18VerdenTory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11VerdenSvensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02VerdenUtenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59VerdenLabour-topp: – Nedslående resultat23:50VerdenValgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39VerdenLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37VerdenSturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34SportSjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29VerdenBritisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22VerdenStorbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17SportSolskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11NorgeTre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37KulturFretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23NorgeFotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08NorgePerson funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46NorgeSetesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17NorgeEU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00NorgeAsylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55VerdenMann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19PengerKritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07NorgeMenneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55Norge16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52SportDeila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36PengerTrump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35SportVG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31PengerTrump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29VerdenTo personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13NorgePST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41VerdenChile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35NorgeProfilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34Kultur12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30PengerHauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58Norge90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58SportAviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36NorgeAbelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35NorgePolitiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52PolitikkMoxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28Politikk– Trump styrer USA mot diktatur14:10PengerDet er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09VerdenTrump ber Thunberg slappe av14:06SportHaaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag
Populært