Meny

Drives din mobil av barnearbeid?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sannsynligheten er til stede for at batteriet i din smarttelefon inneholder kobolt utvunnet av barn i DR Kongos livsfarlige gruver.

Kobolt og barnearbeid

Mineralet kobolt er en avgjørende ingrediens i batteriene til smarttelefoner og bærbare datamaskiner. Flernasjonale selskap som Apple og Samsung håver inn milliarder på slike produkter, mens barn som jobber i smågruver i DR Kongo for å utvinne kobolten tjener ned mot åtte kroner dagen. 60 prosent av verdens kobolt utvinnes i DR Kongo. Femtedelen av dette igjen utvinnes for hånd.

Kilder: Sky News, Amnesty.

Kobolt er en viktig ingrediens i batteriene til smarttelefoner og bærbare datamaskiner.

Over halvparten av verdens totale forsyninger av kobolt stammer fra Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo). Ifølge den kongolesiske regjeringens egne beregninger kommer 20 prosent av kobolt som eksporteres fra landet fra «smågruver» i sør. Det er omkring 110-150.000 gruvearbeidere i denne regionen, som gjerne jobber med enkle, håndholdte redskap. Blant arbeiderne finner man barn ned i sjuårsalderen, som leter etter steiner med koboltinnhold i avfallsprodukter fra den tunge gruveindustrien, og vasker og sorterer den til dels helsefarlige malmen før salg, ifølge Amnesty-rapporten «This is what we die for» fra i fjor.

Britiske Sky News har nylig gransket forholdene ved de kongolesiske småskala-gruvene for kobolt.

Journalistene besøkte flere gruver i Katanga-området, og fant barnearbeidere ved samtlige. Ifølge reportasjen jobber barn ned i fireårsalderen i gruvene, under til dels svært farlige forhold.

Se utdrag fra reportasjen i videovinduet øverst.

FNs barnefond Unicef i DR Kongo anslår at det i dag jobber cirka 20.000 barn i gruvedriften i landet sett under ett.

– Barnearbeid er ulovlig i DR Kongo, og det kan hende tallet har sunket de siste åra. Men fremdeles er det alt, alt for høyt, sier kommunikasjonsrådgiver i Unicef Norge, Truls Brekke, til ABC Nyheter.

– Barn som jobber i disse gruvene er utsatt for både fysiske og psykiske trusler og vold. Arbeidet er også livsfarlig i seg selv. Det er helseproblemer knyttet til arbeidet, barna mister skolegang og barndom. Disse barna utnyttes på det groveste. Barn skal ikke gjøre denne typen arbeid, og har rett til en barndom og fremtid, sier Brekke.

Les også: Amnesty varsler om barnearbeid i kongolesiske gruver

Flere tusen barn jobber med utvinning av kobolt i smågruvedriften i DR Kongo, ifølge Amnesty International. Faksimile fra Amnestys rapport «This is what we die for» (januar 2016).

Livsfarlige tunneler

Å være utsatt for koboltstøv over lenger tid kan føre til en potensielt dødelig lungesykdom. Inhalering av partiklene kan også føre til astma og nedsatt lungekapasitet. Vedvarende kontakt mellom kobolt og hud kan gi betennelser (dermatitt). Likevel fant Amnestys granskere at det store flertall av gruvearbeiderne jobber lange dager uten selv det mest grunnleggende beskyttelsesutstyr. Gruvesjaktene graves ut for hånd av arbeidere uten verneutstyr. Tunnelene mangler bærebjelker, og raser ofte sammen i regnet, skriver Sky News.

Barn som ble intervjuet av Unicef i 2014 opplyste at de arbeidet opptil 12 timer daglig og bar tungt for mellom én og to dollar dagen. Et av barna, Paul (14 år da intervjuet ble gjort), fortalte til Unicefs granskere at han ofte «tilbrakte 24 timer i tunnelene». Som de voksne arbeiderne blir barna utsatt for store konsentrasjoner kobolt jevnlig, uten hansker eller ansiktsmasker. Flere av barna sa de hadde blitt slått av gruveselskapenes sikkerhetsvakter når de tok seg inn på disse bedriftenes skjerp.

Barn sorterer koboltmalm i Kolwezi, DR Kongo, i mai 2015. Foto: Amnesty International og Afrewatch.

Disse opplysningene ble bekreftet av 17 barn intervjuet i forbindelse med Amnestys rapport fra i fjor. De fleste barna i Amnesty-studien opplyste at de tjente mellom 1000 og 2000 kongolesiske franc per dag, som tilsvarer 8-16 norske kroner.

Les også: Barn ofrer helsa for internasjonale tobakksgiganter

Kinesiske forhandlere

Kobolt fra de mindre, irregulære gruvene i DR Kongo selges i hovedsak til kinesiske forhandlere lokalt. Det blir siden solgt videre til Congo Dongfang International, datterselskap av Zhejiang Huayou Cobalt. Huayou forsyner tredjeparts batteriprodusenter, som siden leverer til større elektronikk- og bilprodusenter, ifølge Sky News’ og Amnestys opplysninger.

I en oppfølgingsartikkel fra Sky News sier Apple, som produserer bl.a. iPhone, iPad og Mac-datamaskiner, at noe av Huayous kobolt har kommet inn i bedriftens forsyningskjede, men at denne kontakten nå skal være satt på vent.

Som en illustrasjon: ABC Nyheters forfatter av denne artikkelen har en eldre iPhone-modell i lommen, og en eldre MacBook Pro på stuebordet hjemme. Ifølge Amnesty-rapporten fra i fjor, Unicef-rapporten fra 2014 og Sky News’ ferske reportasje er det sannsynlig at batteriene til disse apparatene inneholder kobolt utvunnet av barn i DR Kongo, som jobbet i og nær gruver, under helsefarlige forhold til cirka 8-16 kroner dagen.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Denne grafikken fra fjorårets Amnesty-rapport viser forsyningskjeden for kobolt.

Apples talsperson sier videre til Sky News: «Apple er opptatt av ansvarlig utvinning av materialer til våre produkter, og har vært industriledende i å etablere strenge standarder for våre leverandører».

Les også: iPhone gir ny salgsrekord for Apple

Omkring 100 personer, hovedsakelig kvinner - mange med spedbarn og nyfødte - jobbet med å vaske malm ved kysten av Lake Malo i Kapata da Amnestys granskere besøkte stedet i mai 2015. En kvinne sa hun tjente omkring 1500 kongolesiske franc (12 kroner) på å vaske åtte til tolv 50-kilos sekker daglig. Foto: Amnesty International og Afrewatch.

Apple ber om stans

Apple opplyser til Sky News at de har bedt leverandøren Huayou Cobalt stanse innkjøp fra irregulære gruver der mineralet utvinnes for hånd. Mobilgiganten ønsker likevel ikke å kutte alle bånd til slike gruver, da det kan «skade lokalsamfunnene som er avhengige av gruvedriften for sine inntekter».

Dette standpunktet får støtte av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), som likevel understreker at elektronikk- og bilprodusenter må gjøre mer for å sikre at kobolt ikke utvinnes av barn:

– Dette er et avgjørende levebrød for to millioner mennesker i DR Kongo. Det å forlate DR Kongo er ikke et alternativ, verden har ikke råd til å miste kongolesisk kobolt, sier OECDs ekspert på naturressurser, Tyler Gillard, til Sky News i oppfølgingsartikkelen.

– Men bedriftene er nødt til å gå i dialog med sine leverandører for å forbedre arbeidsforholdene ved skjerpene og fjerne barn fra gruvene, slik at gruvedriften virkelig kan bli en kilde til vekst og arbeid, fremfor usikkerhet og barnearbeid.

En talsperson for Huayou sier til Sky News at bedriften «er oppmerksom» på spørsmål om barnearbeid og «overvåker forsyningskjeden».

Les også:

Ti år med iPhone

Kongo mangler penger til å avholde valg

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Sier ja til å droppe sommertid14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer i anleggsmaskiner tatt av snøskred13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 18-åring tiltalt for drap på jente (13)12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Tror Norge vil ha dem i leire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død
Siste nytt
14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenSier ja til å droppe sommertid14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer i anleggsmaskiner tatt av snøskred13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38Norge18-åring tiltalt for drap på jente (13)12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22Politikk– Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeTror Norge vil ha dem i leire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død
Populært