Drives din mobil av barnearbeid?

Sannsynligheten er til stede for at batteriet i din smarttelefon inneholder kobolt utvunnet av barn i DR Kongos livsfarlige gruver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kobolt og barnearbeid

Mineralet kobolt er en avgjørende ingrediens i batteriene til smarttelefoner og bærbare datamaskiner. Flernasjonale selskap som Apple og Samsung håver inn milliarder på slike produkter, mens barn som jobber i smågruver i DR Kongo for å utvinne kobolten tjener ned mot åtte kroner dagen. 60 prosent av verdens kobolt utvinnes i DR Kongo. Femtedelen av dette igjen utvinnes for hånd.

Kilder: Sky News, Amnesty.

Kobolt er en viktig ingrediens i batteriene til smarttelefoner og bærbare datamaskiner.

Over halvparten av verdens totale forsyninger av kobolt stammer fra Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo). Ifølge den kongolesiske regjeringens egne beregninger kommer 20 prosent av kobolt som eksporteres fra landet fra «smågruver» i sør. Det er omkring 110-150.000 gruvearbeidere i denne regionen, som gjerne jobber med enkle, håndholdte redskap. Blant arbeiderne finner man barn ned i sjuårsalderen, som leter etter steiner med koboltinnhold i avfallsprodukter fra den tunge gruveindustrien, og vasker og sorterer den til dels helsefarlige malmen før salg, ifølge Amnesty-rapporten «This is what we die for» fra i fjor.

Britiske Sky News har nylig gransket forholdene ved de kongolesiske småskala-gruvene for kobolt.

Journalistene besøkte flere gruver i Katanga-området, og fant barnearbeidere ved samtlige. Ifølge reportasjen jobber barn ned i fireårsalderen i gruvene, under til dels svært farlige forhold.

Se utdrag fra reportasjen i videovinduet øverst.

FNs barnefond Unicef i DR Kongo anslår at det i dag jobber cirka 20.000 barn i gruvedriften i landet sett under ett.

– Barnearbeid er ulovlig i DR Kongo, og det kan hende tallet har sunket de siste åra. Men fremdeles er det alt, alt for høyt, sier kommunikasjonsrådgiver i Unicef Norge, Truls Brekke, til ABC Nyheter.

– Barn som jobber i disse gruvene er utsatt for både fysiske og psykiske trusler og vold. Arbeidet er også livsfarlig i seg selv. Det er helseproblemer knyttet til arbeidet, barna mister skolegang og barndom. Disse barna utnyttes på det groveste. Barn skal ikke gjøre denne typen arbeid, og har rett til en barndom og fremtid, sier Brekke.

Les også: Amnesty varsler om barnearbeid i kongolesiske gruver

Flere tusen barn jobber med utvinning av kobolt i smågruvedriften i DR Kongo, ifølge Amnesty International. Faksimile fra Amnestys rapport «This is what we die for» (januar 2016).
Flere tusen barn jobber med utvinning av kobolt i smågruvedriften i DR Kongo, ifølge Amnesty International. Faksimile fra Amnestys rapport «This is what we die for» (januar 2016).

Livsfarlige tunneler

Å være utsatt for koboltstøv over lenger tid kan føre til en potensielt dødelig lungesykdom. Inhalering av partiklene kan også føre til astma og nedsatt lungekapasitet. Vedvarende kontakt mellom kobolt og hud kan gi betennelser (dermatitt). Likevel fant Amnestys granskere at det store flertall av gruvearbeiderne jobber lange dager uten selv det mest grunnleggende beskyttelsesutstyr. Gruvesjaktene graves ut for hånd av arbeidere uten verneutstyr. Tunnelene mangler bærebjelker, og raser ofte sammen i regnet, skriver Sky News.

Barn som ble intervjuet av Unicef i 2014 opplyste at de arbeidet opptil 12 timer daglig og bar tungt for mellom én og to dollar dagen. Et av barna, Paul (14 år da intervjuet ble gjort), fortalte til Unicefs granskere at han ofte «tilbrakte 24 timer i tunnelene». Som de voksne arbeiderne blir barna utsatt for store konsentrasjoner kobolt jevnlig, uten hansker eller ansiktsmasker. Flere av barna sa de hadde blitt slått av gruveselskapenes sikkerhetsvakter når de tok seg inn på disse bedriftenes skjerp.

Barn sorterer koboltmalm i Kolwezi, DR Kongo, i mai 2015. Foto: Amnesty International og Afrewatch.
Barn sorterer koboltmalm i Kolwezi, DR Kongo, i mai 2015. Foto: Amnesty International og Afrewatch.

Disse opplysningene ble bekreftet av 17 barn intervjuet i forbindelse med Amnestys rapport fra i fjor. De fleste barna i Amnesty-studien opplyste at de tjente mellom 1000 og 2000 kongolesiske franc per dag, som tilsvarer 8-16 norske kroner.

Les også: Barn ofrer helsa for internasjonale tobakksgiganter

Kinesiske forhandlere

Kobolt fra de mindre, irregulære gruvene i DR Kongo selges i hovedsak til kinesiske forhandlere lokalt. Det blir siden solgt videre til Congo Dongfang International, datterselskap av Zhejiang Huayou Cobalt. Huayou forsyner tredjeparts batteriprodusenter, som siden leverer til større elektronikk- og bilprodusenter, ifølge Sky News’ og Amnestys opplysninger.

I en oppfølgingsartikkel fra Sky News sier Apple, som produserer bl.a. iPhone, iPad og Mac-datamaskiner, at noe av Huayous kobolt har kommet inn i bedriftens forsyningskjede, men at denne kontakten nå skal være satt på vent.

Som en illustrasjon: ABC Nyheters forfatter av denne artikkelen har en eldre iPhone-modell i lommen, og en eldre MacBook Pro på stuebordet hjemme. Ifølge Amnesty-rapporten fra i fjor, Unicef-rapporten fra 2014 og Sky News’ ferske reportasje er det sannsynlig at batteriene til disse apparatene inneholder kobolt utvunnet av barn i DR Kongo, som jobbet i og nær gruver, under helsefarlige forhold til cirka 8-16 kroner dagen.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Denne grafikken fra fjorårets Amnesty-rapport viser forsyningskjeden for kobolt.
Denne grafikken fra fjorårets Amnesty-rapport viser forsyningskjeden for kobolt.

Apples talsperson sier videre til Sky News: «Apple er opptatt av ansvarlig utvinning av materialer til våre produkter, og har vært industriledende i å etablere strenge standarder for våre leverandører».

Les også: iPhone gir ny salgsrekord for Apple

Omkring 100 personer, hovedsakelig kvinner - mange med spedbarn og nyfødte - jobbet med å vaske malm ved kysten av Lake Malo i Kapata da Amnestys granskere besøkte stedet i mai 2015. En kvinne sa hun tjente omkring 1500 kongolesiske franc (12 kroner) på å vaske åtte til tolv 50-kilos sekker daglig. Foto: Amnesty International og Afrewatch.
Omkring 100 personer, hovedsakelig kvinner - mange med spedbarn og nyfødte - jobbet med å vaske malm ved kysten av Lake Malo i Kapata da Amnestys granskere besøkte stedet i mai 2015. En kvinne sa hun tjente omkring 1500 kongolesiske franc (12 kroner) på å vaske åtte til tolv 50-kilos sekker daglig. Foto: Amnesty International og Afrewatch.

Apple ber om stans

Apple opplyser til Sky News at de har bedt leverandøren Huayou Cobalt stanse innkjøp fra irregulære gruver der mineralet utvinnes for hånd. Mobilgiganten ønsker likevel ikke å kutte alle bånd til slike gruver, da det kan «skade lokalsamfunnene som er avhengige av gruvedriften for sine inntekter».

Dette standpunktet får støtte av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), som likevel understreker at elektronikk- og bilprodusenter må gjøre mer for å sikre at kobolt ikke utvinnes av barn:

– Dette er et avgjørende levebrød for to millioner mennesker i DR Kongo. Det å forlate DR Kongo er ikke et alternativ, verden har ikke råd til å miste kongolesisk kobolt, sier OECDs ekspert på naturressurser, Tyler Gillard, til Sky News i oppfølgingsartikkelen.

– Men bedriftene er nødt til å gå i dialog med sine leverandører for å forbedre arbeidsforholdene ved skjerpene og fjerne barn fra gruvene, slik at gruvedriften virkelig kan bli en kilde til vekst og arbeid, fremfor usikkerhet og barnearbeid.

En talsperson for Huayou sier til Sky News at bedriften «er oppmerksom» på spørsmål om barnearbeid og «overvåker forsyningskjeden».

Les også:

Ti år med iPhone

Kongo mangler penger til å avholde valg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Over 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader
Siste nytt
09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00VerdenJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10VerdenKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00NorgeNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15NorgePrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52VerdenDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47NorgeStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerOver 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader
Populært