Löfven svarer på Trumps kritikk: – Jeg ble overrasket

Kritikken fra USAs president Donald Trump får Sveriges statsminister og flere svenske partiledere til å reagere med vantro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg ble som mange andre overrasket av Trumps kommentar, sier Stefan Löfven, ifølge Aftonbladet.

Selv om han er forsiktig i sitt svar, er beskjeden likevel tydelig.

– Det er opp til presidenten å avgjøre hva han vil si. Men vi må alle ta ansvar for å bruke fakta korrekt og verifisere den informasjonen som spres, understreker Sveriges statsminister, og legger til:

– Sverige, som mange andre land, står foran mange muligheter såvel som utfordringer. Jeg tror det gjelder alle land i verden, påpeker Löfven.

Les også: Trump fortsetter tvitring om Sverige

– Sier mye om tiden vi lever i

Vänsterpartiets utenrikspolitiske talsperson sier det er alvorlig at «verdens mektigste mann sprer ren desinformasjon om Sverige».

– Vi har sett over tid hvordan høyrepopulistiske krefter prøver å svartmale Sverige, sier hun.

Kristdemokraternas partileder Jakob Forssmed, Moderaternas partileder Anna Kinberg Batra og utenrikspolitisk talsperson for Liberalerna, Birgitta Ohlsson, er sjokkerte.

– Denne historien er veldig trist. Den sier mye om den tiden vi lever i akkurat nå, hvor falske påstander florerer, og ytringsfriheten er blitt friheten til å velge fakta fritt, og hvor Trump er blitt det fremste symbolet på dette, sier Ohlsson til SVT.

Les også: Trump: Sverige-kommentaren handlet om TV-program

Bildt: «Hva har han røkt?»

Det var under en tale til flere tusen frammøtte i Florida lørdag at Trump sa «Bare se hva som skjedde i Sverige i går», uten å referere nærmere til noen konkret hendelse.

Men i Sverige skjedde det ikke noe spesielt fredag, og nå krever svenske myndigheter svar fra USA om hva Trump mente.

– Vår ambassade i Washington har tatt kontakt med USAs utenriksdepartement for å få klarhet i dette. Vi undrer jo, sier pressekontakt Catarina Axelsson i svensk UD.

Sveriges tidligere utenriksminister, Carl Bildt, reagerte slik:

– Sverige? Terrorangrep? Hva har han røkt? skrev Bildt.

Les også: Trump kaller mediene «folkets fiende»

Kom med nye angrep

Ikke før hadde Trump stått opp mandag morgen før han la ut en Twitter-melding om hvor dårlig svensk innvandringspolitikk angivelig er.

«Spar velgerne for dette – de FALSKE nyhetsmediene forsøker å si at storstilt innvandring til Sverige fungerer helt fint. IKKE!" skrev han, trass i at han dagen før syntes å erkjenne at påstanden hans på et folkemøte lørdag ikke var helt riktig.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström advarte mot det hun mener er en økende tendens til å spre feilaktige opplysninger om Sverige.

– Og innenfor rammen av disse kontaktene informerer vi om hvordan det ser ut i Sverige innen ulike områder. UD og ambassadene arbeider kontinuerlig med å spre et korrekt og rettferdig bilde av Sverige. Vi ser dessverre en generell tendens til at forekomsten av feilaktige opplysninger øker, sier hun i en uttalelse som mandag ble sendt til TT og flere andre medier.

I en Twitter-melding erkjente Trump at han baserte uttalelsene på et TV-innslag som handlet om Sverige og innvandring.

Les også: Tyskland advarer Trump mot å så splid mellom europeiske land

Flere feil

Trump refererer trolig til et innslag i programmet «Tucker Carlson Tonight», der det hevdes at Sverige tok imot 160.000 asylsøkere i fjor, og at kun 500 av dem har fått seg jobb. I innslaget skildres et Sverige med stadig mer våpenvold og voldtekter i kjølvannet av innvandringen.

Aftonbladet har gjort en faktasjekk av innslaget og funnet en rekke feil. Mot slutten av innslaget sier produsenten Ami Horowitz blant annet at det ikke var lenge siden Sverige opplevde sitt første "islamistiske terrorangrep". Trolig sikter han til selvmordsangrepet i Stockholm der kun angriperen ble drept, og som skjedde for over seks år siden.

Påstandene om økt våpenvold og voldtekter stemmer heller ikke.

Dessuten var det i 2015 at det kom 160.000 asylsøkere til Sverige, ikke i fjor. Da søkte om lag 30.000 mennesker asyl i Sverige.

Les også: Trump tatt i løgn på direkten

– Totalt useriøst

I det mye omtalte innslaget intervjues to svenske politifolk, Jacob Ekström og Anders Göranzon. Ifølge Aftonbladet ble de kontaktet av fotografen Ami Horowitz for å svare på spørsmål om gjengkriminalitet i utsatte områder.

– Han har jo bare stilt et annet spørsmål og klipt det sammen så det virker som vi svarer på spørsmål han aldri stilte til oss. Jeg vet ikke om man skal le eller gråte. Det er jo totalt useriøs journalistikk. Vi lever jo i et demokrati, og da kan man ikke gå rundt og mistenke folk hele tiden. Men dette er under enhver kritikk, og helt galt. Og det blir enda verre når USAs president henviser til innslaget, sier polititjenestemennene.

Les også: Trump starter valgkamp 1.354 dager på forskudd

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden