Jagland: – Alliansen mellom USA og Europa kan ryke

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland uttrykker dyp bekymring over utspill fra den nye amerikanske presidenten, Donald Trump.
Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland uttrykker dyp bekymring over utspill fra den nye amerikanske presidenten, Donald Trump. Foto: Thanassis Stavrakis / AP

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland tror den amerikanske presidentens bifall til tortur og nølende holdning til Nato-pakten kan splitte alliansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både under valgkampen og i et intervju denne uken uttaler USAs nye president Donald Trump seg positivt om visse former for tortur ved avhør. I et intervju med ABC News onsdag sier han blant annet:

«(…) jeg har snakket med andre i etterretningen. Og de har stor tro på, som et eksempel, waterboarding. (…) Fordi de sier det virker. Det virker.»

Khalid Sheik Mohammed, den antatte hovedstrategen bak angrepene mot USA 11. september 2001, skal ha blitt utsatt for «waterboarding» 183 ganger, ifølge en rapport til det amerikanske Senatet i 2014. Foto: AP
Khalid Sheik Mohammed, den antatte hovedstrategen bak angrepene mot USA 11. september 2001, skal ha blitt utsatt for «waterboarding» 183 ganger, ifølge en rapport til det amerikanske Senatet i 2014. Foto: AP

Waterboarding er simulert drukning, en torturform som ble dokumentert brukt av USA i løpet av George W. Bush’ «krig mot terror.» President Barack Obama gjorde waterboarding og en rekke andre avhørsmetoder forbudt i januar 2009.

Under en av debattene før valget sa Trump at han ville gjeninnføre waterboarding og «langt verre ting». Han står i intervjuet med ABC News fast ved disse uttalelsene.

«Jeg vil gjøre alt innenfor lovens grenser. Men føler jeg at det virker? Absolutt. Har jeg snakket med folk høyt plassert, og folk som har sett det virke? Jeg har ikke sett det virke. Men jeg tror det virker. Har jeg snakket med folk som har sterke følelser om det? Absolutt.»

Rystet Jagland

Uttalelsene ryster leder av Europarådet, Norges tidligere statsminister Torbjørn Jagland.

– Her kan man ikke holde seg med føleri, for dette er forbudt internasjonalt. Det er bedre å forholde seg til fakta enn til Trumps følelser. Fakta er at tortur ikke virker, det virker mot sin hensikt. Det så vi med torturen i Abu Ghraib, sier Jagland , sier han i et intervju med Dagbladet.

Camp 5 ved den amerikanske militære fangeleiren i Guantanamo Bay på Cuba. Trump har hintet om at han kan tenke seg å øke bruken av den sterkt kritiserte leiren, der flere hundre antatte «fiendtlige stridende» har sittet en årrekke uten tiltale og dom. Foto: Thomas Watkins / AFP
Camp 5 ved den amerikanske militære fangeleiren i Guantanamo Bay på Cuba. Trump har hintet om at han kan tenke seg å øke bruken av den sterkt kritiserte leiren, der flere hundre antatte «fiendtlige stridende» har sittet en årrekke uten tiltale og dom. Foto: Thomas Watkins / AFP

Trump understreker i intervjuet fra onsdag at han ville lytte til råd fra forsvarsminister James Mattis og den nye CIA-sjefen Mike Pompeo. Begge har uttrykt skepsis til, eller motstand mot, slike avhørsmetoder.

– Den amerikanske kongressen har med et overveldende flertall tatt avstand fra det, sier Jagland til Dagbladet.

I 2004 beskrev en lekket Røde Kors-rapport mishandling av irakiske fanger ved Abu Ghraib-fengselet, som ble drevet av amerikanerne etter invasjonen. «I visse tilfeller tilsvarende tortur», het det om fangemishandlingen.

Jagland betrakter uttalelsene til Trump som tegn på at den verdensorden vi har kjent siden andre verdenskrig «er i ferd med å forvitre», skriver Dagbladet.

– Dette er verdier som er hele grunnlaget for den alliansen som har vært mellom USA og Europa. Det er klart at om disse verdiene kommer i spill så vil hele alliansen komme i spill. Den historiske alliansen mellom USA og Europa kan ryke, sier Jagland til Dagbladet.

– Totalt forbudt

Sersjant Charles Graner poserer med liket til den irakiske fangen Manadel al-Jamadi (bildet er beskåret). Al-Jamadi ble tatt til fange av amerikanske spesialsoldater i en fellesaksjon med CIA i Bagdad, november 2003. Han døde få timer senere under CIA-avhør i dusjrommet i fengselet. Foto: Anonymous / AP
Sersjant Charles Graner poserer med liket til den irakiske fangen Manadel al-Jamadi (bildet er beskåret). Al-Jamadi ble tatt til fange av amerikanske spesialsoldater i en fellesaksjon med CIA i Bagdad, november 2003. Han døde få timer senere under CIA-avhør i dusjrommet i fengselet. Foto: Anonymous / AP

Trump har tidligere stilt spørsmål ved NATOs relevans. Denne uken har det også kommet frem at Trump-regjeringen forbereder en presidentordre som vil legge til rette for gjenåpning av hemmelige CIA-fengsel i utlandet, melder New York Times.

– Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har avsagt dommer mot de landene som var involvert i den trafikken. Etter de dommene kan de ikke delta i slik aktivitet. Å ha hemmelige fangeleire er totalt forbudt, sier Jagland til Dagbladet.

Ifølge en rapport til det amerikanske Senatet fra 2014 ble 119 fanger holdt i hemmelige CIA-fengsel i perioden 2002 til 2008. 39 av disse ble utsatt for såkalte «forsterkede avhørsmetoder»; søvnmangel, simulert drukning, kulde, høye lyder og å måtte stå oppreist i lange tidsrom. Rapporten konkluderte også med at disse avhørsformene ikke var en effektiv måte å få tak i presis informasjon, melder CNN.

Øvrige kilder: Reuters

USAs president Donald Trump på vei til Det ovale kontor i Det hvite hus torsdag. Foto: Joshua Roberts / Reuters
USAs president Donald Trump på vei til Det ovale kontor i Det hvite hus torsdag. Foto: Joshua Roberts / Reuters

Personvernpolicy