Meny

Østerriksk etterretning slår alarm:

– Europa står overfor en ny flyktningebølge

Sudanske flyktninger samler seg for å få nødhjelp fra FN i en flyktningeleir i Nyala i Sør-Darfur mandag. Foto: Ashraf Shazly / AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men UDI er usikre på hvor mange som kommer til Norge.

Ifølge anslag fra den østerrikske etteretningen gjengitt i tyske Bild, vil antallet afrikanske flyktninger øke massivt i 2017. Rapporten peker på at EU verken gir nok i bistand eller klarer å kontrollere egne grenser.

Det er særlig fra landene Nigeria, DR Kongo, Sudan og Etiopia at mange flere vil drives på flukt.

I 2016 var imidlertid bare Etiopia (158) og Somalia (154) på topp ti listen over opprinnelsesland for flyktninger til Norge.

En kvinne gråter etter at flyktninger fra Etiopia og Somalia ble arrestert i Omdourman, på den vestlige siden av Khartoum søndag. De forsøkte å ta seg over grensen ulovlig. Foto: Ashraf Shazly / AFP

Og det kom bare 52 fra Nigeria, 42 fra Sudan og 17 fra DR Kongo hit i fjor.

De største opprinnelseslandene for flyktninger til Norge var i Eritrea (586), Syria (529) og Afghanistan (373).

Les også:   Aldri har så mange omkommet i Middelhavet

Svært usikker prognose

Og UDI er slett ikke sikre på hvordan situasjonen blir i 2017. Prognosen deres for året er på mellom 3000 og 12000 flyktninger. I tillegg vil det komme 1250 flyktninger via Norges avtale med EU.

– Usikkerheten rundt prognosene er blant annet knyttet til om de interne grensekontrollene videreføres i 2017, og i hvilken grad rammeverket mellom EU og Tyrkia vil fungere, skriver UDI på sine nettsider.

Protestanter roper slagord mot myndighetene i Bishoftu, i regionen Oromia i Etiopia. Det var under et besøk fra den tyske forbundskansleren Angela Merkel i oktober. Demonstrantene ønsker større demokratiske friheter. Foto: Str / AP

Les også:  Ungarns statsminister Viktor Orbán i tale: – Det indre av Afrika truer hele Europa

Det var 3 460 personer som søkte asyl i Norge i 2016. Av disse var 320 enslige mindreårige. Det er det laveste antallet flyktninger siden 1997.

Under halvparten får bli

Men i de landene som er nevnt i den østerrikske rapporten er det svært varierende hvor mange som får innvilget søknadene sine om asyl.

Av de som søkte asyl i Norge fra Etiopia i fjor var det 42 prosent som fikk innvilget asyl. 47 prosent av de fra DR Kongo. Men det var bare 24 prosent av asylsøkerne fra Somalia som fikk det samme og bare 6 prosent fra Nigeria.

En politibil kjører forbi brennende rester etter en demonstrasjon i Kinshasa i DR Kongo i midten av desember i fjor. Human Rights Watch rapporterte at myndighetene arresterte et stort antall mennesker i demonstrasjonene mot presidenten Joseph Kabila. Foto: John Bompengo / AP

Men 77 prosent av søkerne fra Sudan fikk asyl.

Den østerrikske rapporten peker på at det er særlig de som flykter på grunn av manglende muligheter til å finne seg arbeid som vil øke fram til 2020. Dette på grunn av at arbeidsledigheten øker i disse landene.

Les også:   – Migrasjon er et symptom på de store ulikhetene i verden

En somalisk soldat patruljerer et område som ble rammet av en selvmordsbombe i Mogadishu i Somalia 2. januar i år. Bomben ble detonert ved en av sikkerhetssjekkpunktene ved flyplassen. Tre mennesker mistet livet i eksplosjonen. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP

Det er imidlertid ikke en årsak som gir grunn til asyl. Å få oppholdstillatelse som flyktning i Norge gis bare til de som har en velbegrunnet frykt for forfølgelse eller de som står i reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller lignende i hjemlandet.

Ber om reform

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har flere ganger bedt om en bred reform av måten EU håndterer flyktninger på.

– I fjor klarte ikke EU å finne et felles, klart svar på den utfordringen en million flyktninger og innvandrere utgjør, sier Filippio Grandi i en uttalelse.

Han mener at det nå er viktig at medlemslandene, gjennom felles løsninger, både bidrar til å stabilisere flyktningstrømmen med langsiktige, strategiske engasjement eksternt, men at de også fortsetter å ta imot flyktninger.

– Resultatet vi så var kaos ved grensene, innbyggernes tillit til at regjeringene evne til å håndtere situasjonen kollapset og man forsøkte å gjøre flyktningene til syndebukker, påpeker høykommissæren.

Se også:

Populært