Terroren i Berlin:

Samler inn penger til den polske sjåførens familie

FORSØKTE Å AVVERGE: Den polske lastebilsjåføren skal ha kjempet mot kapreren, men klarte ikke å forhindre angrepet.

Lastebilsjåføren Lukasz Urbans skjebne har grepet mange. I Storbritannia har en lastebilsjåfør startet en kronerulling til de etterlatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lastebilangrepet i Berlin:

* En lastebil ble i høy fart kjørt mellom 50 og 80 meter inn i en folkemengde på et julemarked på Breitscheidsplatz i Berlin i 20-tiden 19. desember.

* Minst 12 personer ble drept. 48 mennesker er såret, flere av dem alvorlig.

* Politiet kom fram til at den 24-årige tunisiske asylsøkeren Anis Amri gjennomførte udåden som en terrorhandling. Han ble skutt og drept av italiensk politi 23. desember. En video viste i ettertid at han sverget troskap til IS.

* En av de drepte ble funnet i lastebilen. Han er identifisert som polsk statsborger og var antakelig lastebilens sjåfør før kjøretøyet angivelig ble kapret. Politiet har fastslått at han ikke kjørte bilen under angrepet.

* Lastebilen tilhørte et polsk transportfirma, ifølge firmaets eier Ariel Zurawski. Han har uttalt til TVN 24 at han i 16-tiden mandag mistet kontakten med lastebilsjåføren, som var fetteren hans.

(Kilde: Politiet i Berlin, Reuters, AFP, DPA, CNN, Ritzau)

Lastebilsjåføren Lukasz Urban som prøvde å gjøre motstand, men ble drept av terroristen i Berlin, utropes nå til helt fra mange hold.

I Storbritannia har en lastebilkollega blitt så opprørt at han har startet en innsamlingsaksjon på nett, som i skrivende stund har innbrakt 134.165 pund (over 1,4 millioner kroner).

Beløpet øker - nærmest fra minutt til minutt.

– Selv om jeg ikke kjente Lukasz, sjokkerte hans endelikt meg, og jeg klarer ikke å fatte hvordan hans familie føler det denne fryktelige tiden, skriver initiativtakeren Donald Duncan.

– Så, som en sjåførkollega, besluttet jeg å henvende meg til våre yrkesbrødre og andre for å yte litt hjelp, skriver han og fortsetter:

– Ingen pengesum kan bringe Lukasz tilbake. Men jeg håper dette kan bli til litt hjelp for familien.

Bakgrunn: Tolv drept da lastebil pløyde gjennom julemarked

I ettertid kom det fram at Anis Amri, terroristen som drepte Urban og folk på julemarkedet i Berlin, hadde sverget troskap til IS.

Han ble selv skutt og drept av italiensk politi natt til lille julaften.

Les: Berlin-mistenkt sverget troskap til IS

Lastebilens eier: – Min sjåfør i passasjersetet

Personvernpolicy