Det hvite hus: Putin direkte involvert i USAs valgkamp

Se video.

Etterretningskilder forteller samtidig til NBC at de «med stor overbevisning» kan fastslå at den russiske presidenten var personlig involvert i valgkampens utfall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge kildene skal Russlands president, Vladimir Putin, ha bestemt når og hvordan informasjon fra hackerangrepene mot Demokratene og Hillary Clinton skulle lekkes. Nå antyder også Obama-administrasjonen det samme.

Hackingen skal, ifølge etterretningen, i første omgang ha blitt gjort som en del av et personlig og langvarig «revansjetokt» mot Clinton, som i kjølvannet av valget i Russland i 2011 stilte spørsmål ved valgets legitimitet.

Etter hvert skal imidlertid Putins ambisjoner ha utviklet seg til et ønske om å avdekke det amerikanske valgsystemet som korrupt og USA som en upålitelig verdensleder.

Les også: Putin og Trump kåret til verdens mektigste personer

– Trumps fortjeneste

Obama-administrasjonen mener videre det er et faktum at hackingen tjente Donald Trump under valgkampen.

I tillegg rettes det anklager mot Trump, som ifølge president Barack Obamas talsmann, Josh Earnest, «åpenbart» må ha visst om russernes innblanding i valget.

Earnest peker på at Trump selv kom med en klar oppfordring til Russland om å finne epostene til motkandidaten Hillary Clinton. Det skjedde på en pressekonferanse få uker før valget.

Også Ben Rhodes, en av Obamas fremste rådgivere, sier at Putin må ha vært direkte innblandet i hackingen.

Les også: Putin klar til å møte Trump

– Uomtvistelig informasjon

Selv om regjeringen i USA allerede i oktober anklaget Russland for cyberangrep mot politiske partier i forbindelse med valget, er dette første gang det blir kjent at amerikansk etterretning har konkret informasjon om Putins innblanding.

At informantene ordlegger seg så kraftig at de bruker uttrykket, «med stor overbevisning», tilsier i tillegg at den nye informasjonen er nærmest uomtvistelig, skriver nyhetskanalen.

Les også: Putin skryter av Trump: – Han er smart

På kollisjonskurs

Ved å anklage Putin direkte vil Det hvite hus også havne på kollisjonskurs med Trump, som fortsatt stiller spørsmål ved hvorvidt Russland var involvert i hackingen som førte til at eposter som kunne skade Clinton, ble offentliggjort.

– Hvis Russland, eller en annen instans, hacket, hvorfor ventet Det hvite hus så lenge med å handle? Hvorfor klaget de først etter at Hillary tapte? skriver han i en Twitter-melding torsdag.

Trump blir imidlertid stadig mer alene om å tvile på russisk innblanding, og oppfatningene hans går også på tvers av hva CIA og FBI har funnet fram til i sin etterforskning av saken.

De konkluderer med at russiske tjenestemenn etter stor sannsynlighet var involvert, en konklusjon som også mange av Trumps partifeller i Det republikanske partiet har akseptert.

Les også: Regimekritiker utfordrer Putin

Kremlin: – «Latterlig nonsens»

En av dem er den erfarne senatoren Lindsey Graham, som sier at han selv ble hacket av russerne under valgkampen.

– Jeg tror likevel ikke at valgresultatet kan betviles. Men Trump må ta et oppgjør med Russland. Dette må russerne betale for, fastslo han.

USAs president, Barack Obama, har bedt om en full granskning av Russlands mulige innblanding i valget. En endelig rapport vil foreligge før Obama forlater Det hvite hus i januar.

Samtidig benekter Kreml anklagene. På spørsmål om den angivelige hackingen svarer Putin-talsmann Dmitry Peskov at disse påstandene er «latterlig nonsens».

Personvernpolicy