Kinesisk opprustning i Sør-Kinahavet

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA er bekymret for kinesisk opprustning på en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet. Nye satellittbilder skal vise at kineserne har utplassert avanserte våpensystem på Spratlyøyene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en amerikansk tankesmie viser bildene, som er tatt i midten av november, helt nye installasjoner av blant annet antiluftskyts og rakettforsvar. Ifølge Reuters skal Kina ha forsterket forsvaret av alle de syv kunstige øyene som kineserne har bygd i Sør-Kinahavet.

Satellittbildene, som The Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI) ved Center for Strategic and International Studies har frigitt til nyhetsbyrået Reuters, kommer samtidig som kinesiske myndigheter forsikrer at Beijing ikke har noen intensjoner om å militarisere øygruppen.

Les også: Flere land vil patruljere i omstridt havområde

Obama advarer Trump mot å utfordre Kina

– Forberedelse til fremtidig konflikt

– Vi visste ikke at de hadde så store og avanserte våpensystem her. Dette er militarisering. Kineserne kan argumentere for at dette er defensive formål, men hvis du bygger store antiluftsystem og rakettforsvarssytem, betyr det at man forbereder seg på en fremtidig konflikt, sier AMTI-direktør Greg Poling til Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere land gjør krav på Spratlyøyene og andre øyer i området. Overlappende krav fra Kina, Vietnam, Malaysia, Taiwan, Filippinene og Brunei har i lang tid vært kime til konflikt.

De siste to årene har Kina bygd en rekke kunstige øyer og militære anlegg ved øyer og holmer i de omstridte havområdene.

Les også: Ny kinesisk-russiske militærøvelse i Sør-Kinahavet

Kinesisk avis advarer Trump mot politikkendring

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere land gjør krav på øyene

Kina hevder imidlertid å ha krav på mesteparten av det ressursrike havet. Kina baserer sine krav på kart fra 1940-tallet, og landet har de siste årene begynt å forsvare disse kravene mer og mer aggressivt.

Kinas økende tilstedeværelse kan ifølge Reuters føre til en kinesiskkontrollert luftforsvarssone, noe som vil kunne innebære økte spenninger med nabolandene.

USA har kritisert Kina for byggingen av kunstige øyer og har gjennomført flere patruljer med bombefly og marinefartøy i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kina irettesatt for aktivitet i Sør-Kinahavet

Forsker: Kina urolig etter Trumps Taiwan-samtale

Kina: – Legitimt og normalt

Torsdag kom det offisielle uttaleser fra kinesiske myndigheter om at aktiviteten på øyene i hovedsak er ment for sivile formål. Samtidig sies det at det er «legitimt og normalt» at Kina forsvarer sitt territorium.

Kineserne har allerede bygd flere flystriper på øyene.

– Disse våpensystemene viser at Beijing mener alvor med å forsvare de kunstige øyene i tilfelle det oppstår en væpnet konflikt i Sør-Kinahavet, heter det i en uttalelse fra The Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI).

Les også: Kina truer med luftforsvar i Sør-Kina-havet

Xi: – Avgjørende øyeblikk i forholdet mellom USA og Kina