Fant dinosaurhale forsteinet i rav

<p>Forsteinet harpiks (rav) med mummifiserte deler av en dinosaur. Det var det overraskende funnet en kinesisk forsker gjorde på et marked i Myanmar. Foto: R.C. McKellar/Royal Saskatchewan Museum/Handout/Reuters/NTB Scanpix</p>
Forsteinet harpiks (rav) med mummifiserte deler av en dinosaur. Det var det overraskende funnet en kinesisk forsker gjorde på et marked i Myanmar. Foto: R.C. McKellar/Royal Saskatchewan Museum/Handout/Reuters/NTB Scanpix

Halen til en 99 millioner år gammel dinosaur ble funnet i rav. Det enestående funnet forbauser forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Xing Lida, en kinesisk paleontolog, kom over ravklumpen på et marked i Nord-Myanmar nær det kinesiske grensen, skriver CNN.

Selgeren trodde det var en plante som var fanget inne i ravbiten, og hadde polert biten til å bli et smykke, ifølge BBC.

Les også: Gjorde utrolig dinosaur-oppdagelse på strand

Lida sier til CNN at han var usikker på om selgeren forstod hvor viktig eksemplaret var, men at selgeren ikke økte prisen.

– Jeg skjønte at innholdet var et virveldyr og ikke en plante, sier Lida til CNN.

Rav er forsteinet harpiks, som regel fra kvae. Eksemplaret Lida fant veier bare 6,5 gram, og inneholder fragmenter av ben og fjær.

Funnet er publisert i den nyeste utgaven av Current Biology. En av forfatterne av studien, Ryan McKellar, sier til CNN at funnet er av en slik sort man bare får oppleve en gang i livet.

– Fragmenter fra dinosaurtidens fuglevinger er funnet bevart i rav før, men dette er første gang en del av et mumifisert dinosaurskjelett har blitt oppdaget, sier McKellar.

Halen tilhører en ung coelurosaurian, og dinosauren var på størrelse med en spurv. Dinosauren tilhører den samme gruppen som velociraptor og tyrannosaurus.

– Jo mer vi ser disse fjærkledde dinosaurene og hvor utbredt fjærene er, jo mindre realistisk blir ideen om en skjellkledd velociraptor, sier McKellar til CNN.

Les også:

Ny dinosaurtype oppdaget i Argentina

Forskere fant 70 millioner år gamle levninger og fossiler

– Livet på jorden er 220 millioner år eldre enn vi trodde

Personvernpolicy