Spesialstyrker rykker fram i urbane områder i Mosul

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske spesialstyrker har innledet angrepene på mer urbane bydeler i den IS-kontrollerte byen Mosul i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oberstløytnant Muhanad al-Timimi sier til nyhetsbyrået AP at torsdagens framrykning begynte med artilleri- og bombeangrep mot Aden-, Tahrir- og Quds-distriktene, vest for styrkenes stillinger i forstedene Gogjali og Karma.

Irakiske regjeringsstyrker, kurdiske styrker, sunnimilits og sjiamilits, med flystøtte fra den USA-ledede koalisjonen, innledet Mosul-operasjonen 17. oktober. Mosul ble erobret av IS sommeren 2014.

De siste dagene har styrkene rykket stadig nærmere byen, og tirsdag nådde de for første gang fram til bygrensen.

Pansret avdeling i fremste linje

En talsmann for det irakiske forsvarsdepartementet, brigadegeneral Tahsin Ibrahim, sier til CNN at enheter fra den 9. pansrede divisjon har inntatt deler av Mosul og stormet et område ved al Intisar i den østlige delen av byen.

Militære analytikere venter at motstanden fra IS vil øke betydelig når gatekampene starter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge nyhetsbyrået AP startet fredagens offensiv med artilleri- og flyangrep i distriktene Aden, Tahrir og Quds hvor irakiske spesialstyrker står klare til å rykke frem.

Torturert av sunnimilits

Gutter og menn i landsbyer som er gjenerobret fra IS sørøst for Mosul, blir ifølge Amnesty International tatt til fange, torturert og mishandlet av en sunnimuslimsk milits.

Sunnimilitsgruppen Hashed al-Ashaeri har utført hevnangrep mot landsbyer sørøst for Mosul, rettet mot innbyggere som militsen mener har bånd til IS, ifølge Amnesty.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen av innbyggerne ble slått med metallstenger og ble torturert med elektrisitet. Andre ble bundet fast til kjøretøy og slept av gårde gjennom gatene, og noen ble satt i bur, opplyser Amnesty, som viser til intervjuer med lokale tjenestemenn og øyenvitner.

Amnesty: – Sterke bevis

– Det er sterke bevis for at militsens stammemedlemmer har begått handlinger i strid med internasjonal lov ved å torturere og på annen måte mishandle innbyggere i Qata al-Sabaween som hevn for kriminelle handlinger begått av IS, sier Amnestys visedirektør i Beirut, Lynn Maalouf.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen tvil om at IS-krigere som mistenkes for å ha begått kriminelle handlinger, må stilles til ansvar i rettferdige rettssaker. Men å innhente landsbybeboere og tvinge dem til å gjennomgå offentlig ydmykelse, eller utsette dem for vold, inkludert tortur, er ingen måte å sikre rettferdighet, sannhet og oppreisning for ofre av IS-begått kriminalitet på, sier Maalouf.

Amnesty advarte i en rapport 18. oktober, før Mosul-offensiven ble satt i gang, om risikoen for slike hevnangrep.

Vet ikke hvor Baghdadi er

Abu Bakr al-Baghdadi Foto: Uncredited / AP
Abu Bakr al-Baghdadi Foto: Uncredited / AP

I et sjeldent lydopptak ber IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi krigerne sine om å stå imot de irakiske styrkene som står klare til å gå inn i byen Mosul i Irak.

– Ikke trekk dere tilbake, sier stemmen som ifølge IS-tilknyttede Al-Furqan Media tilhører lederen av ekstremistgruppen.

– Det å holde stillingen med ære er tusen ganger lettere enn å trekke seg tilbake i skam, sier han i meldingen, som er den første fra IS-lederen på over et år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Baghdadi er tilsynelatende overbevist om at gruppen han leder, vil gå seirende ut av kamphandlingene.

– Denne store krigen, samt den store jihad som IS utkjemper, øker kun vår faste overbevisning om at dette vil føre til seier, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kjemper for Mosul

Det var nettopp i Mosul at Baghdadi gjorde en sjelden offentlig opptreden i 2014 og erklærte opprettelsen av sitt «kalifat». Den gang var ekstremistgruppen på offensiven og gjorde store fremskritt, mens den nå kjemper for å beholde sin siste store by i Irak. Titusenvis av irakiske soldater, med støtte fra den USA-ledede koalisjonen, innledet en omfattende offensiv mot Mosul 17. oktober.

– Til hele folket i Nineveh, spesielt krigerne, vær oppmerksom på enhver svakhet når det gjelder å stå ansikt til ansikt med fienden, sier Baghdadi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nineveh er provinsen i Irak hvor Mosul er hovedstaden. Foreløpig er det ikke blitt bekreftet at lydopptaket er ekte, men flere eksperter har ikke sett grunn til å betvile det. I lydopptaket oppfordrer IS-lederen også selvmordskrigere til å «tilintetgjøre byer hvor de vantro bor».

– Deres blod skal flyte som elver, sier han ifølge Reuters.

Det er uklart hvor IS-lederen befinner seg.

Fakta om offensiven mot Mosul

* Rundt 30.000 soldater innledet mandag 17. oktober en offensiv for å gjenerobre Mosul, som var Iraks nest største by før krigen. IS har kontrollert byen siden juni 2014.

* Den irakiske hæren leder hovedangrepet fra baser sør for byen. De USA-trente styrkene inkluderer også spesialstyrker og politistyrker.

* Samtidig angriper 4.000 kurdiske militssoldater (peshmerga-soldater) østfra. Den kurdiske PKK-geriljaen har styrker nordvest for byen. Deres deltakelse i slaget provoserer tyrkerne.

* Sunnimuslimsk gerilja og sjiamuslimsk milits deltar også.

* De sunnimuslimske militsene, som representerer lokale arabiske stammer, teller flere tusen menn og er trent av tyrkerne.

* Den sjiamuslimske militsen består av grupper som Kataeb Hezbollah, Asaib Ahl al-Haq og Badr. De støttes av Iran og får hjelp av iranske militærrådgivere. Den lokale sunnibefolkningen er skeptisk til sjiamilitsen, som anklages for overgrep mot sivilbefolkningen under kampen mot IS.

* Tyrkia har styrker i det kurdiske området i Nord-Irak, og president Recep Tayyip Erdogan krever at de skal delta i offensiven mot storbyen. Iraks regjering har på sin side krevd at tyrkerne trekker seg ut av landet.

* Den USA-ledede internasjonale koalisjonen deltar med flystøtte og bidrar også med rådgivere og spesialsoldater.

* Det blir anslått at 3.000-8.000 IS-krigere forsvarer Mosul. (NTB) (©NTB)