Ny sjokkmåling for Clinton – Trump går foran

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump har gått foran Clinton på ny meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge de siste meningsmålingene gjennomført av The Washington Post og ABC News ligger Trump ett poeng foran Clinton.

Nå sier 46 prosent av amerikanerne at de vil stemme på Trump, mens 45 prosent vil gi sin stemme til Clinton.

Dermed er hele forspranget spist opp i løpet av svært kort tid.

Hvorvidt det skyldes den nye FBI-lekkasjen om Clintons e-poster er usikkert, men Clinton har opplevd mye motgang den siste uken.

Les også: USA-ekspert: – Gavepakke til Trump

Eksperter mener USA-valget er avgjort

– Kommer ikke med unnskyldninger

Hillary Clinton sier imidlertid at FBI ikke vil finne noe nytt under gjennomgangen av nye e-poster knyttet til hennes private e-postserver.

Donald Trump mener USA vil havne i en konstitusjonell krise om Clinton vinner valget:

– Hun er uskikket og ukvalifisert til å være USAs president. Blir hun valgt, vil det dra regjeringen og landet vårt ned i en konstitusjonell krise som vi ikke har råd til, sa Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Clinton sier FBI ikke vil finne noe nytt

Clinton innrømmer feil

– Jeg kommer ikke med unnskyldninger. Jeg har sagt at det var en feil, og at jeg beklager det, sa Clinton under et valgmøte i Kent i Ohio mandag.

Trumps valgkampleder har tidligere forsikret om at Donald Trump ikke vil gjøre Clintons e-poster til et sentralt tema i valgkampens siste dager. De fleste mener det er lite sannsynlig at nyheten vil påvirke selve valgutfallet.

Comey skriver at FBI nå vil «undersøke disse epostene for å finne ut om de inneholder gradert informasjon, og for å finne ut hvor viktige de er for vår etterforskning».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledet med over seks prosentpoeng

Allerede rundt 15. oktober begynte Trump så smått å ta innpå Clinton, viser gjennomsnittet av målingene utarbeidet av RealClearPolitics. På dette tidspunktet hadde Clinton en ledelse på over 6 prosentpoeng.

Gjennomsnittene av alle de siste målingene tyder fortsatt på ta Clinton ligger i tet. Men i den ferske undersøkelsen utført for avisa Washington Post og TV-kanalen ABC ligger hun altså ett prosentpoeng bak Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump får 48 prosents oppslutning og Clinton 47 når de spurte i målingen blir bedt om å velge mellom de to.

Når to andre kandidater med langt lavere oppslutning blir inkludert, får Trump 46 og Clinton 45.

Dalende entusiasme

I tillegg har entusiasmen rundt Clinton falt kraftig. Andelen Clinton-tilhengere som svarer at hun gjør dem svært entusiastiske, har falt fra 51 til 43 prosent bare i løpet av noen dager.

Entusiasme-fallet har skjedd etter at FBIs funn av nye Clinton-eposter ble kjent fredag. FBI opplyste da at det var funnet nye eposter som kan være relevante for etterforskningen av Clintons bruk av en privat epostserver da hun var utenriksminister.

Les også:

Clintons forsprang minker

Nye beregninger gir litt bedre odds for Trump

Framgang i flere uker

I målingene for Washington Post og ABC har Trump ledet kun én gang tidligere i år, og det var i slutten av mai. Mange meningsmålinger har vist at Trumps oppslutning har økt betydelig siden midten av oktober, da han lå 6 prosentpoeng bak Clinton.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På gjennomsnittet av de siste målingene utarbeidet av RealClearPolitics får Clinton nå 47,5 prosents oppslutning, mens Trump får 45,3 prosent.

I modellene til statistikeren Nate Silver er det fortsatt minst 74 prosent sannsynlig at Clinton vinner presidentvalget. Hovedgrunnen til at hun ligger såpass langt foran Trump her, er at modellene tar hensyn til at noen delstater er viktigere enn andre for utfallet av valget.