NASA testet rakettmotor som skal sende mennesker til Mars

Som et ledd i i utviklingen av romraketter som skal kunne sende mennesker til Mars, gjennomførte ingeniører i NASA torsdag en vellykket test av en ny, kraftig rakettmotor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den vellykkede testen av en ny rakettmotor kom som et viktig steg i utviklingen av NASAs ambisiøse prosjekt, Space Launch System (SLS), som tar sikte på å sende mennesker lenger ut i verdensrommet enn noensinne tidligere.

Motoren som ble testet, en såkalt RS-25, skal gjøre grovarbeidet når NASAs nye og forbedrede raketter legger ut på bemannede kartleggingsoppdrag. Totalt vil fire motorer av typen RS-25 produsere nesten en million tonn skyvkraft under oppskyting.

Les også: NASA: – Flytende vann om sommeren på Mars

Testet smerteterskler

Motorene, som går på flytende hydrogen og oksygen, er modifiserte utgaver av tidligere rakettmodeller, skriver NASA på sine nettsider.

I løpet av forsøket testet ingeniørene smerteterskelen til motorene ved å konstant endre forhold i omgivelsene som temperatur og lufttrykk. RS-25-motoren duret og gikk selv under de mest ekstreme forholdene, og testen ble således betegnet som fullstendig vellykket.

Les også: NASA «leker med ilden» i verdensrommet

Ferdig i 2018

I fjor gjennomførte NASA en rekke utviklingstester, blant annet på avanserte flymotorer, som i samarbeid med RS-25-motorene senere skal brukes i en prøveflygning.

Når SLS-fartøyet står klart i 2018, vil det ruve 98 meter over bakken. De fire RS-25-hovedmotorene, vil kun stå for 25 prosent av kraften som må til for å få fyrtøyet ut av Jordens gravitasjonsfelt. To boosterraketter vil stå for størsteparten av den kraften.

Personvernpolicy