Kinesisk satellitt skal gi «kvantesprang» mot hackere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina skjøt mandag opp verdens første kvantesatellitt. Satellitten sender informasjon tilbake til jorda ved hjelp av lasere fylt med informasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina planlegger å bekjempe hackere med kvantefysikk. I stedet for tradisjonelle, matematiske metoder for kryptering, vil såkalt kvantekommunikasjon basert på fysikkens lover sørge for at meldinger kommer seg fra A til B.

Satellittens sentrum er utstyrt med en krystall som produserer fotoner, lyspartikler. Disse lyspartiklene skytes som en informasjonsfylt laser tilbake til målet på jorda.

Les også: – Kan gjøre det mulig å utforske sorte hull

Informasjonsfylte såpebobler

Informasjonen som finnes inne i laserstrålen kan verken måles eller klones uten at informasjonen destrueres. Det er derfor ikke mulig for hackere å avskjære meldinger sendt i kvantetilstand.

Forskere har sammenlignet prosessen med en informasjonsfylt såpeboble.

– Dersom noen forsøker å avskjære boblen ved å berøre den mens den oversendes, vil boblen sprekke, forklarer kvanteforsker Gregoir Ribordy til The Wall Street Journal

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sjokolade kan redusere demensrisiko

Voldsom satsning

Kvanteteknologi har den siste tiden vært et hovedfokus for kinesiske forskere, og med oppskytingen av kvantesatellitten later landet til å ha gått forbi sine argeste konkurrenter i jakten på den gjeve teknologien.

Satsningen synes også i form av en kraftig økning i statlig bevilgning. Ingen land har bevilget så mye penger til forskning på kvantetknologi som Kina. Totalt ga staten over 100 milliarder dollar til forskning i 2015 – et massivt sprang fra de snaue to milliardene som ble brukt ti år tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Ny forskning gir bedre forståelse av hva som forårsaker schizofreni

Nytt romkappløp

Det later nå til at et nytt romkappløp kan være på trappene.

– Det har vært lenge vært hard konkurranse om å først produsere en kvantesatellitt. Nå kan det se ut til at Kina er i ferd med å vinne kappløpet, forteller kvantefysiker Nicola Gisin til The Wall Street Journal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette viser Kinas evne til å forplikte seg til og gjennomføre store og ambisiøse prosjekter, fortsetter forskeren.

Landet planlegger, dersom satellitten viser seg å fungere som den skal, å sende opp et verdensomspennende nettverk av de revolusjonerende kvantesatellittene. Selv om konkurrerende land, spesielt forsvarsdepartementet i USA, har trukket Kinas hensikter med teknologien i tvil, bedyrer regjeringen i landet at teknologien kun skal brukes i fredelig øyemed.