Menneskerettigheter settes til side i Tyrkia: Opposisjonen frykter presidenten søker enda mer makt

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har sagt at staten må renskes for medlemmer av «den parallelle stukturen».
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har sagt at staten må renskes for medlemmer av «den parallelle stukturen». Foto: Handout / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia setter til side deler av den europeiske menneskerettighetskonvensjonen under unntakstilstanden, bekrefter visestatsminister Numan Kurtulmus fra regjeringspartiet AKP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette følger av unntakstilstanden som president Recep Tayyip Erdogan har varslet, og som nasjonalforsamlingen skulle slutte seg til senere torsdag.

Visestatsministeren forsøkte å tone ned dramatikken og sa at det Tyrkia nå gjør, er å sammenligne med det den franske regjeringen gjorde etter terrorangrepene i Paris. Han sa at unntakstilstanden kanskje ikke behøver å vare lenger enn seks uker.

Tirsdag skrev ABC Nyheter om at EU, Nato og Amnesty følger hendelsene i Tyrkia nøye etter kuppforsøket.

Amnesty skriver på sine egne hjemmesider at de er i gang med å undersøke rapporter om at folk som er fengslet i Ankara og Istanbul har blitt utsatt for en rekke overgrep, blant annet mishandling i varetekt, og nektet kontakt med advokater.

Myndighetene har pågrepet flere generaler etter helgas dramatiske hendelser, og myndighetenes aksjoner i kjølvannet av kuppforsøket vekker nå bekymring internasjonalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

26 generaler skal være satt i varetekt, 9000 har fått sparken, det har vært spekulasjoner om innføring av dødsstraff og meldinger om undetrykkelse av akademisk frihet.

Tyrkias råd for høyere utdanning (YÖK) beordret oppsigelser av over 1.500 dekaner ved universiteter og tusenvis av ansatte i utdanningsministeriet ble sparket eller suspendert.

Les saken: Tyrkisk storaksjon etter kuppet bekymrer

– Et sivilt kupp

Erdogans parti AKP har et solid flertall i nasjonalforsamlingen, og voteringen synes som ren sandpåstrøing. Den tyrkiske opposisjonen er svært bekymret og advarer mot enevelde og et styre uten kontroll og innsyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppelederen for Folkets demokratiske parti, en sentrum–venstre-gruppering i nasjonalforsamlingen, sier til CNN Turk at unntakstilstanden i praksis er et sivilt kupp mot de folkevalgte.

Det kurdiskvennlige partiet HDP sier at kuppforsøket blir brukt som et påskudd til å fengsle og likvidere alle dem som motarbeider regjeringen, og til å begrense frihet og vanlige demokratiske rettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enmannsstyre

Partiet frykter at enmannsstyret til Erdogan blir enda mer undertrykkende enn før og at presidenten søker stadig mer makt.

Den tyrkiske grunnloven sier at en unntakstilstand gir regjeringen mulighet til helt eller delvis å sette til side grunnleggende rettigheter og friheter, så lenge ikke internasjonale forpliktelser blir brutt.

Nasjonalforsamlingen kan støtte unntakstilstand i en periode på inntil seks måneder.

Advarer

Flere EU-ledere advarer Erdogan mot å overdrive. Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sa torsdag at unntakstilstanden ikke må vare lengre enn absolutt nødvendig og så bli avsluttet.

Nye fullmakter skal kun brukes mot dem som beviselig deltok i straffbare handlinger, og ikke mot folk som angivelig har en annen politisk mening enn regjeringen, understreket den tyske utenriksministeren.

Les også: Erdogan: Mulig andre land har vært involvert i kuppet

Se video: Erdogan: – Prisen for kuppforsøket blir høy