Meny

Jager enarmet tsjetsjener (36) etter flyplass-terror

Minst 44 mennesker ble drept og 230 skadet i terrorangrepet mot flyplassen i Istanbul. / AFP PHOTO / OZAN KOSE Foto: Ozan Kose / AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ahmed Tschatajev pekes nå ut som hjernen bak det blodige terrorangrepet mot Atatürk flyplass i Istanbul. 36-åringen skal ha forbindelser til Sverige, der han i 2008 ble dømt for våpensmugling.

Tschatajev ble pågrepet 3. mars 2008 da Tullkriminalen i Trelleborg oppdaget at reservehjulet var full av ammunisjon og flere Kalasjnikov-geværer.

I bilen, en Audi A3, satt to andre menn fra Tsjetsjenia. De var da på vei fra Østerrike hvor 36-åringen ble innvilget politisk asyl i 2003.

Før han ble pågrepet og avhørt skal han ha ødelagt en minnepenn.

Tsjetsjeneren ble senere dømt til fengsel for grov smugling og senere utvist fra Sverige.

Han fikk kallenavnet «Den enarmede» etter han etter eget utsagn skal ha fått kappet armen av under et fengselsopphold.

Siste: – Istanbul-angriperne planla å ta gisler

På USAs terrorliste

Den tyrkiske avisen Yenisafak skriver at Ahmed Tschatajev trolig er mannen som har regissert blodbadet i Istanbul. Han står allerede på USAs terrorliste og er kjent av etteretningstjenesten i flere land.

Han jaktes nå av politi over hele verden.

Under avhør med svensk politi fortalte 36-åringen at han deltok i kampene mot de russiske styrkene, før han forlot landet.

Da han senere fikk asyl i Østerrike skal han etter eget utsagn ha hjulpet tsjetsjenske flyktninger i Europa.

Den enarmede 36-åringen er veteran fra krigen i Tsjetsjenia. Tre ganger skal han ha blitt pågrepet i Europa, før han til slutt dukket opp i IS-bastionen Raqqa, skriver Daily Mail.

Les også:

– Istanbul-angriperne var fra Sentral-Asia

CIA: – Flyplassangrepet bærer IS' kjennetegn

Blant de mest brutale i IS

Her skal den enarmede tsjetsjeneren ha steget raskt i gradene og fått status som kommandør med ansvar for 130 militante.

Tschatajev skal også være ansvarlig for rekrutteringen av IS-krigere fra Kaukasus. Disse terroristene regnes for å være de mest brutale IS-medlemmene.

Ifølge Daily Mail skal sikkerhetskilder ha mistenkt ham for å planlegge å sende mindre grupper av terrorister mot mål i Russland.
Ifølge Andrey Przhezdomsky, rådgiver til lederen av den russiske anti-terrorkomiteen, er Tschatajev ansvarlig for å planlegge terroraksjoner i Europa.

Skulle kreve inn gjeld i Norge

Tschatajev skal ha fortalt svensk politi at han var på vei til Norge for å innkasse gjeld da han ble stoppet i den svenske tollen. Beløpet skal ha vært på nærmere 5.000 euro, om lag 35.000 kroner.

Han skal også ha fortalt at han hadde planer om å låne penger av sine norske kontakter. Ifølge Aftonbladet skal 36-åringen ha sagt til politiet at han ville fiske i Norge.

Tschatajev skal ha nektet å svare på hva våpnene skulle brukes til. Under rettssaken hadde han ingen forklaring på hvorfor bilen var full av våpen og ammunisjon.

Etterforskningen ble hemmeligstemplet av svensk politi.

Fakta om angrepet på Atatürk flyplass

* Istanbuls guvernør Vasip Sahin sier at minst 44 mennesker ble drept i angrepet mot Atatürk internasjonale flyplass tirsdag kveld. I tillegg er minst 239 personer såret.

* Det er uklart om det oppjusterte dødstallet omfatter selvmordsbomberne.

* Tyrkiske myndigheter har tidligere opplyst at det var minst 23 tyrkiske statsborgere og 13 utlendinger blant de drepte. Blant utlendingene var fem saudiarabiske statsborgere, to irakere, en tunisier, en usbeker, en kineser, en iraner, en ukrainer og en jordaner.

* Ifølge myndighetene var det tre selvmordsbombere som gjennomførte angrepet. De sprengte seg selv i nærheten av sikkerhetskontrollen på flyplassen.

* Tyrkiske tjenestemenn sier de har klare bevis på at selvmordsbomberne som angrep flyplassen i Istanbul, kom fra Kirgisistan, Usbekistan og Russland, men oppholdt seg i Raqqa i Syria. IS' ledelse skal ha vært involvert i planleggingen.

* Atatürk er Istanbuls hovedflyplass og landets største. Den ligger vest for Tyrkias største by. Istanbul betjenes også av Sabiha Gökçen, øst for millionbyen.

* Ingen av gjerningspersonene er så langt identifisert, og ingen har tatt på seg skylden for angrepet.

* Ifølge Tyrkias statsminister Binali Yildirim peker funn mot IS som gjerningsmennene bak dette angrepet.

* Utenriksdepartementet i Oslo har så langt ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet av angrepet.

* Atatürk flyplass er oppkalt etter Mustafa Kemal Atatürk, den første presidenten i den moderne tyrkiske republikken. Han tok navnet Atatürk, tyrkernes far. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus