Sverige: 52 pasienter smittet av antibiotikaresistent bakterie

<p>Infeksjonsklinikken på Karolinska universitetssykehus. Foto: JONAS EKSTRÖMER / NTB scanpix</p>
Infeksjonsklinikken på Karolinska universitetssykehus. Foto: JONAS EKSTRÖMER / NTB scanpix Foto: Jonas Ekströmer / NTB scanpix

52 pasienter er smittet av en antibiotikaresistent bakterie på Karolinska universitetssykehus i Solna utenfor Stockholm. Ifølge sykehuset er fire av de smittede pasientene døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst ett av dødsfallene kobles direkte til utbruddet.

– Dette er pasienter som er svært syke av ulike årsaker, men vi har sterk mistanke om at dette har vært utløsende faktor i minst ett av tilfellene, sier sjefslege ved Karolinska universitetssykehus, Elda Sparrelid, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Det omfattende bakterieutbruddet skal ha pågått i lengre tid, og sykehuset har ikke klart å forhindre at minst 50 pasienter er smittet.

Smittespredningen skal ha skjedd på en av sykehusets klinikker. Samtlige av de berørte pasientene skal ha gjennomgått hjertekirurgiske inngrep.

– Vi har iverksatt en rekke tiltak. Nå håper vi at spredningen er stoppet ettersom det ikke har vært flere nye smittetilfeller de siste to-tre ukene, sier Elda Sparrelid.

Sykehuset har satt inn store ressurser på kartlegging og innskjerping av rutiner for å stanse smittespredningen.

Under dette arbeidet er det blant annet avdekket brudd på hygienerutiner.

– Det gjelder alt fra klær, utstyr og rengjøring. Til sammen har vi iverksatt et hundretalls tiltak, sier sjefslege ved Karolinska universitetssykehus, Elda Sparrelid, til TT.

Bakterien Klebsiella pneumoniae finnes vanligvis i tarmsystemet, og kan forårsake alvorlige infeksjoner hos mennesker.

Bakterieutbruddet er innrapportert til Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Personvernpolicy